Φακοί επαφής και στη θάλασσα

Η χρήση φακών επαφής στη θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη και μπορούν να φορεθούν με ασφάλεια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός, αν ανοίξει κάποιος τα μάτια του μέσα στη θάλασσα. Αν η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που έχει αυτό το άτομο είναι πολύ αυξημένα, μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να ξαναεπιστρέψει στο ζητούμενο σημείο την παραλία.

Το νερό της θάλασσας γενικά δεν περιέχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν φέρει κίνδυνο για μολύνσεις, εκτός αν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη παραλία ή πλαζ ως μη κατάλληλη για κολύμβηση, εξηγεί ο
καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος, Ιωάννης Κανελλόπουλος.

Οπως ο ίδιος προσθέτει, «μετά από τη χρήση τους σε θαλασσινό νερό και επειδή αυτό περιέχει αλάτι, από την επιφάνεια των δακρύων αφυδατώνει τους φακούς επαφής και τους κάνει να αγκαλιάζουν πιο σφιχτά τον κερατοειδή. Αυτό φέρει έναν μικρό κίνδυνο του ότι αν αφαιρεθούν οι φακοί επαφής αμέσως μόλις βγούμε από τη θάλασσα μπορεί να προκαλέσουν κάποιο επιθηλιακό έλλειμμα στον κερατοειδή, κάποια δηλαδή ‘‘γραντζουνιά’’ στον κερατοειδή. Αρα, βγαίνοντας από τη θάλασσα πρέπει να μείνουμε με τους φακούς επαφής τουλάχιστον για 10-15 λεπτά, έτσι ώστε να επανέλθει η οσμωτική ισορροπία των φακών και των δακρύων».

ΠΗΓΗ: www.eumedline.eu

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό