Τεχνολογικός Εξοπλισμός

Alcon Constelation Vision System

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο χειρουργικό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο ενδείκνυται για το πρόσθιο ημιμόριο του οφθαλμού (αφαίρεση καταρράκτη με φακοθρυψία) και το οπίσθιο (υαλοειδεκτομές).

Το Purepoint laser που διαθέτει, παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής φωτοπηξίας σε περιπτώσεις όπως:

 • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Χοριοειδική νεοαγγείωση (λόγω ΗΕΩ υγρού τύπου)
 • Μικροανευρύσματα (διαρρέοντα)
 • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και ρωγμές
 • Ιριδοτομές (σε γλαύκωμα)
 • Τραμπεκουλοπλαστική (σε γλαύκωμα)

Alcon Wavelight Biograph (LenStar)

Το Alcon WaveLight Biograph είναι ένα καινοτόμο διαγνωστικό μηχάνημα βιομετρίας που χρησημοποιείται για τη μέτρηση του αξονικού μήκους και του πρόσθιου θαλάμου του οφθαλμού.

Οι μετρήσεις συμπεριλαμβάνουν:
 • Την μέτρηση του αξονικού μήκους
 • της κεντρικής παχυμετρίας του κερατοειδούς
 • το βάθος του πρόσθιου θαλάμου
 • κεντρική παχυμετρία του κρυσταλλοειδή φακού
 • το πάχος του αμφιβληστροειδούς
 • κερατομετρία
 • την κορομετρία του οφθαλμού
 • Τραμπεκουλοπλαστική (σε γλαύκωμα)

AngioVue – SD-OCT AVANTI XR (Οπτική Τομογραφία Συνοχής)

Το SD-OCT AVANTI XR διαθέτει 70.000 A Scans – σαρώσεις ανά δευτερόλεπτο, είναι το πιο γρήγορο και πιο προηγμένο Spectral Domain OCT και είναι η μόνη συσκευή που μπορεί να αναπαράγει με την τεχνολογία SSADA, εικόνες αγγειογραφίας του αμφιβληστροειδούς με τρισδιάστατη απεικόνιση (3D).

Ο μοναδικός συνδυασμός από πέντε σημαντικές συνιστώσες, όπως:

 • Γρήγορο Spectral Domain OCT (70.000 Ascan-σαρώσεις / sec),
 • Τεχνολογία Διόρθωσης της κίνησης (Motion Correction Technology- MCT) – patented
 • Τεχνολογία SSADA – patented
 • Eπεξεργασία σήματος με την τεχνολογία CUDA Parallel
 • En Face Απεικόνιση των 3D στοιχείων του OCT – patented

… κάνουν την OCT αγγειογραφία (OCTA) μία κλινική πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με την αγγειογραφία φθορισμού, με την OCT Aγγειογραφία μπορείτε να δείτε όλα τα διαφορετικά στρώματα του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού δίσκου ξεχωριστά.

Η τεχνολογία AngioVue διεξάγεται πολύ γρήγορα και έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα:

 • Δεν απαιτεί τη χρήση σκιαγραφικού
 • Δεν απαιτεί Μυδρίαση
 • Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία αναισθησιολόγου
 • Αφού δεν χρησιμοποιεί φάρμακο, δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας αναφυλαξίας ή ναυτίας για τον εξεταζόμενο
 • Δεν απαιτεί μακροπρόθεσμο προγραμματισμό
 • Επιτρέπει την βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση του ασθενούς.

Αυτή η μη επεμβατική, εντελώς νέα μέθοδος, AngioVue, ερευνά τη λειτουργία του αγγειακού συστήματος και τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή και είναι πολύ χρήσιμη και για τη διάγνωση του γλαυκώματος.

Auto lensmeter TOMEY (αυτόματο φακόμετρο)

Αποτελεί ένα αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης γυαλιών: μονοεστιακών , διπλεστιακών, πολυεστιακών καθώς και πρισμάτων. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ελέγχου των οπτικών κέντρων των γυαλιών.

C-Quant Oculus

Το μοναδικό διαγνωστικό μηχάνημα στην Ελλάδα που επιτρέπει τον αντικειμενικό προσδιορισμό της σκεδασης από παράπλευρο φωτισμό στον οφθαλμό.

Με μία απλή εξέταση διάρκειας λίγων λεπτών, έχουμε ένα αντικειμενικο μέτρο της όρασης σε πραγματικά ρεαλιστικές συνθήκες, π.χ. η ενόχληση από τα αντίθετα διερχόμενα οχήματα κατά τη νυχτερινή οδήγηση.

CASSINI Led (Τοπογραφία κερατοειδούς)

Η διαμόρφωση της συσκευής αυτής εισάγει μια νέα εποχή στην τοπογραφία του κερατοειδούς. Παρέχει αξεπέραστη ακρίβεια, και τη δυνατότητα να χαρτογραφεί και να μετράει όλα τα μάτια: ανώμαλες επιφάνειες κερατοειδούς, αδιαφάνειες ή ακόμα και ουλές. Το cassini προσφέρει ανώτερους δείκτες πρώιμης διάγνωσης και παρακολούθησης της πορείας διαφόρων παθήσεων της επιφάνειας του κερατοειδούς, συμπεριλαμβανομένου και του κερατόκωνου. Η συσκεύη αυτή μετρά με ακρίβεια τον άξονα και τη δύναμη του κερατοειδικού αστιγματισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον προεγχειρητικό έλεγχο επεμβάσεων καταρράκτη για τορικούς τεχνητούς ενδοφακούς. Διαθέτει επίσης τηνδυνατότητα μέτησης της διαμέτρου της κόρης σε μεσοπικές και φωτοπικές συνθήκες.

CSO SL990 LED

H σχισμοειδής λυχνία CL990 είναι ένα σύγχρονο σύστημα υψηλής ευκρίνειας το οποίο χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πρόσθιου και του οπίσθιου ημιμορίου του οφθαλμού.

Περιλαμβάνει φωτισμό LED, κάμερα HD και λογισμικό απεικόνισης Phoenix δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο υψηλής ευκρίνειας καθώς και την καταχώρησή τους σε ηλεκτρονικό αρχείο.

Echoscan A-Scan NIDEK US-1800

Σύστημα υπερηχογραφικής βιομετρίας που προσφέρει ακριβή μέτρηση και ανάλυση του αξονικού μήκους του ματιού και διαθέτει δυνατότητα προσδιορισμού της δύναμης των τεχνητών ενδοφακών.

Endothelial Cell Count KONAN SP-4000 (μικροσκόπιο ενδοθηλιακών κυττάρων)

Παρέχει μη επεμβατική, μορφολογική ανάλυση των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς, επιτρέπει την καταμέτρησή τους, την παρακολούθηση της πορείας διαφόρων παθήσεων του κερατοειδούς και χρησιμοποιείται στον προεγχειρητικό έλεγχο επεμβάσεων καταρράκτη.

Goldmann Applanation Tonometry

Η χρήση του τονόμετρου επιπεδώσεως Goldman μας δίνει γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα στην μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

IOLMaster Zeiss

Το IOLMaster αποτελεί την πρώτη οπτική βιομετρία μη επαφής η οποία άλλαξε τα δεδομένα στις επεμβάσεις καταρράκτη και έχει γίνει το χρυσό πρότυπο της βιομετρίας.

Το IOLMaster ενσωματώνει σχεδιαστικές εξελίξεις, έχοντας λάβει υπόψη όλες τις δυνατές προκλήσεις στην επέμβαση του καταρράκτη, οι οποίες είναι: Ακρίβεια, Απλότητα και Αποτελέσματα. Έτσι, το νέο IOLMaster αποτελεί σημείο αναφοράς στο τομέα των ακριβών μετρήσεων, ενώ είναι τόσο ευκολόχρηστο στη καθημερινή χρήση όσο ποτέ πριν.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα για πάνω από 10 χρόνια κλινικής εμπειρίας, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το IOLMaster είναι μια συσκευή στην οποία μπορούν να βασιστούν όλοι οι χειρουργοί.

Το IOLMaster αποτελεί τον γρηγορότερο και ευκολότερο τρόπο επιλογής του σωστού φακού.

IPL (Intense Pulsed Light)

Η προηγμένη τεχνολογία IPL laser παρέχει μία αποτελεσματική θεραπεία για τις αγγειακές, χρωματικές δερματικές βλάβες, καθώς και τη φωτογήρανση. Διακρίνεται για την ακρίβειά της και τον εύκολο χειρισμό της. Η αποτελεσματικότητά της έρχεται σταδιακά με ελαχιστοποιημένο κίνδυνο παρενεργειών.

Η τεχνολογία IPL βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος, αφαιρεί τα σημάδια που προκαλούνται με την πάροδο του χρόνου, βοηθά στην μείωση της λιπαρότητας και μειώνει την ερυθρότητα από σπασμένα τριχοειδή αγγεία, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται photorejuvenation.

KXL 2 – Avedro

Η επιστημονική μας ομάδα ηγήθηκε παγκόσμια με αυτήν την υπερσύγχρονη συσκευή εξατομίκευσης της τοπογραφίας και παλμού του φωτός που χρησιμοποιείται για διασύνδεση κολλαγόνου.

KXL I – Avedro

Προηγμένης τεχνολογίας σύστημα cross linking κατάλληλο για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου και της κερατεκτασίας. Διαθέτει την υψηλότερη απόδοση ισχύος, την καλύτερη ομοιογένεια δέσμης, απόλυτη ακρίβεια και απαράμιλλο προγραμματισμό.

Η ομάδα μας έφερε στην Ελλάδα πρώτη αυτή την τεχνολογία και εισήγαγε την προφυλακτική χρήση της παγκόσμια στις επεμβάσεις LASIK (LASIK CXL).

LEICA M-690 Microscope

Μικροσκόπιο μικροχειρουργικής του οφθαλμού: υψηλής ανάλυσης, με εξαιρετικό βάθος εστίασης και 1:5 αναλογία μεγέθυνσης.

Moria LSK evolution 2 microkeratome

O μηχανικός μικροκερατόμος της moria είναι μια ακριβής συσκευή που επιτρέπει τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού στις διαθλαστικές επεμβάσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα σχεδιασμού 83-200 μm πάχος κρημνού.

Η ίδια συσκευή χρησιμοποιείται από την ομάδα μας με 2 κερατοτόμους για τη προ-παρασκευή μερικού πάχους μοσχευμάτων κερατοειδή για τις ενδοθυλιακές μεταμοσχεύσεις κερατοειδικού ιστού DSEAK.

OCT RTVue 100 (OCT-Optovue) (Οπτική Τομογραφία Συνοχής)

Πλήρες σύστημα για υψηλή και λεπτομερή ανάλυση του πρόσθιου και του οπίσθιου θαλάμου και αμφιβληστοειδούς (τομογραφία και παχυμετρία κερατοειδούς, χαρτογράφηση του πάχους του επιθηλίου, μέτρηση ολικής δύναμης κερατοειδούς, χαρτογράφηση ωχράς κηλίδας, παχυμετρία αμφιβληστροειδούς, ανάλυση πυκνότητας οπτικών νεύρων, γαγγλιακών κυττάρων και οπτικών νευρικών ινών). Παρέχει δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης της πάθησης του ασθενή με ενημερωτικούς χάρτες, καθώς και τη δυνατότητα συμμετρικής ανάλυσης για ταυτόχρονη προβολή και σύγκριση των δύο οφθαλμών.

OPTOS P200DTx Panoramic Opthalmoscope

Έγχρωμες φωτογραφίες εκτεταμένου οπτικού πεδίου (ultra-widefield imaging)

Το σύστημα αυτό παρέχει πιο λεπτομερή γεωμετρική αναπαράσταση της ανατομίας του αμφιβληστροειδή, με μεγαλύτερη ευκρίνεια σε σχέση με προηγούμενες τεχνολογίες. Με άνοιγμα 200 μοιρών καλύπτει απεικονιστικά το 82% του αμφιβληστροειδή σε μία εικόνα. Επίσης, είναι πρακτικό για τον ασθενή αφού δεν απαιτείται άνοιγμα της κόρης (μυδρίαση), καθώς λαμβάνει εικόνα από ελάχιστο άνοιγμα κόρης 2mm.

PAM (Potential Acuity Meter)

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί το πόσο ο καταρράκτης συμβάλλει στην απώλεια της όρασης. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται η πιθανή όραση που θα έχει ο ασθενής μετά την επέμβαση καταρράκτη, πριν την πραγματοποίησή της.

PENTACAM (Τομογραφία Scheimpflug κερατοειδούς)

Πρότυπο σύστημα εκτίμησης του κερατοειδούς, παρέχει δυνατότητα μέτρησης μέχρι 25.000 σημείων, εξασφαλίζοντας έτσι ακριβή αναπαράσταση και ανάλυση. Βασίζεται στην αρχή λειτουργίας της περιστρεφόμενης Scheimpflug cameras που επιτρέπει μια λεπτομερή απεικόνιση του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού.

Η υψηλής ανάλυσης τοπογραφία προσφέρει την δυνατότητα διάγνωσης του κερατόκωνου και την ποσοτικοποίησή του, επιτρέπει τον προεγχειρητικό σχεδιασμό για τις διαθλαστικές επεμβάσεις, καθώς επίσης και την μετεγχειρητική πορεία και παρακολούθηση χρησιμοποιώντας τους συγκριτικούς χάρτες απεικόνισης.

Περιλαμβάνει τη δυνατότητα μέτρησης πάχους κερατοειδούς και την τροποποίηση της ένδειξης της ενδοφθάλμιας πίεσης ανάλογα με την παχυμετρία. Διαθέτει πρόγραμμα απεικόνισης του κρυσταλλοειδή φακού, κάνοντας ορατή οποιαδήποτε αδιαφάνεια, καθώς και την ύπαρξη καταρράκτη με αντικειμενική μέτρησή της πυκνότητας του. Στις δυνατότητες του περιλαμβάνεται και η 3D ανάλυση του πρόσθιου θαλάμου, που επιτρέπει καλύτερο προεγχειρητικό σχεδιασμό σε επεμβάσεις τεχνητού ενδοφακού, όπως επίσης δίνει την δυνατότητα αξιολόγησης του γλαυκώματος κλειστής γωνίας.

Η ομάδα μας έχει ηγηθεί παγκοσμίως στη χρήση της για την εξατομικευμένη σύζευξη της εικόνας της με το excimer laser, και την ομαλοποίηση εξαιρετικά ανώμαλων κερατοειδών όπως στον κερατόκωνο. (Το γνωστό Πρωτόκολλο της Αθήνας).

PanOptic™ Ophthalmoscope WelchAllyn

To oφθαλμοσκόπιο χρησιμοποιείται για την εξέταση του βυθού του ματιού. Μας δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης πολλών παθήσεων όπως υπέρταση, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, οίδημα οπτικής θηλής κ.α.

Pentacam HD

Είναι ένα διαγνωστικό μηχάνημα βασισμένο στην αποδεδειγμένη τεχνολογία Υψηλής Ανάλυσης Pentacam, αλλά με μεγαλύτερη ανάλυση.

Προσφέρει μέτρηση και ανάλυση σε όλο τον πρόσθιο θάλαμο του οφθαλμού. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από την πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς, έως την οπίσθια πλευρά του κρυσταλλοειδή φακού.

Αυτές οι μετρήσεις είναι:

 • Τοπογραφία της πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό μιας διαθλαστικής θεραπείας, για την μετεγχειρητική αξιολόγηση και τον αντικειμενικό υπολογισμό της ενδοφθάλμιας πίεσης.
 • Διάγνωση του Κερατόκωνου.
 • Ποσοτική ανάλυση του Καταρράκτη μέσω της πυκνότητας του φακού, της απεικόνισης του φακού, απεικόνισης του οπίσθιου περιφακίου και παρουσίασης της στιβάδας του Bowman.
 • 3D ανάλυση του θαλάμου με ένδειξη της γωνίας, του βάθους, του όγκου του και του πάχους του κρυσταλλοειδούς φακού για τον προεγχειρητικό υπολογισμό της ένθεσης του ενδοφακού, μετεγχειρητική αξιολόγηση και μέτρηση για γλαύκωμα.
 • Η μέτρηση της παχυμετρίας υποστηρίζει τον προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης κερατοειδούς.
 • Λειτουργία αποστολής δεδομένων στο WaveLight® Excimer Laser system για την προετοιμασία των Τοπογραφικά κατευθυνόμενων θεραπειών.

Το WaveLight Oculyzer II είναι διαθέσιμο σε συνδυασμό με το WaveLight® laser system.

Pentacam HR Oculus

Το διαγνωστικό αυτό μηχάνημα προσφέρει τη δυνατότητα απεικόνισης της πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή με τους δείκτες παχυμετρίας, προσαρμογή της ενδοφθάλμιας πίεσης με βάση την παχυμετρία, απεικόνιση του βάθους του πρόσθιου θαλάμου, διάγνωση και κατηγοριοποίηση του κερατόκωνου και των ανωμαλιών του κερατοειδή, διαθέτει συγκριτικούς χάρτες και τη δυνατότητα μέτρησης της διαμέτρου του κερατοειδή.

Phoropter Reichert

Φορόπτερο για αξιόπιστο διαθλαστικό έλεγχο. Χάρη στον σύγχρονο σχεδιασμό του, απλοποιεί και κάνει λιγότερο κουραστική την εξέταση του ασθενή.

Phoropter TOPCON CV5000

Aυτόματο φορόπτερο για γρήγορο και αξιόπιστο διαθλαστικό έλεγχο. Χάρη στη γρήγορη εναλλαγή των οφθαλμικών φακών και του συγχρονου σχεδιασμού του, απλοποιεί και κάνει λιγότερο κουραστική την εξέταση του ασθενή.

PROCYON PUPILOMETER P3000

Καινοτόμος μέθοδος βασισμένη σε υψηλής ποιότητας υπέρυθρο σύστημα καταγραφής με video ταυτόχρονα και των 2 οφθαλμών, για την εξέταση της αλλαγής του μεγέθους της διαμέτρου της κόρης με μεγάλη ακρίβεια, κάτω από σκοτοπικές, μεσοπικές και φωτοπικές συνθήκες. Αποτελεί για την ομάδα μας βασική εξέταση προεγχειρητικού ελέγχου στις διαθλαστικές επεμβάσεις.

RAM (Retina Acuity Meter) AMAoptics

Αποτελεί ένα απλό σύστημα που μετρά με ακρίβεια την οπτική οξύτητα σε μάτια χωρίς παθολογικά ευρήματα, σε μάτια με καταρράκτη, σε ωχροπάθειες, σε απώλεια οπτικού πεδίου λόγω γλαυκώματος. Προσδιορίζει επίσης την αιτία της απώλειας της κεντρικής όρασης.

Retina Tomograph HRT II – Heidelberg

Αποτελεί ένα συνεστιακό σύστημα σάρωσης με laser που επιτρέπει την ανάλυση τρισδιάστατων εικόνων του οπίσθιου ημιμοριού του οφθαλμού. Χρησιμεύει στην ποσοτική αξιολόγηση της τοπογραφίας του αμφιβληστροειδούς και την ακριβή παρακολούθηση τοπογραφικών αλλαγών. Η τυπική εφαρμογή της συγκεκριμένης συσκευής είναι η εκτίμηση της γλαυκωματικής κεφαλής του οπτικού νεύρου.

SHIN-NIPPON SLM-4000 Autolensmeter

Αυτόματη και φερέγγια μέτρηση πολυεστιακών, μονοεστιακών και διπλεστιακών γυαλιών καθώς επίσης και φακών επαφής.

Slit Lamp HS BQ900

H σχισμοειδής λυχνία HS BQ900 είναι ένα σύστημα υψηλής ευκρίνειας το οποίο χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πρόσθιου και του οπίσθιου ημιμορίου του οφθαλμού.

Προσφέρει τη δυνατότητα λήψης βίντεο και φωτογραφιών καθώς και την καταχώρησή τους σε ηλεκτρονικό αρχείο.

Speedy iK AutoRefraktoKeratometer

Νέα γενιά διαθλασιμέτρων Speedy iK που συνδυάζει την αυτόματη διάθλαση, την αυτόματη εύρεση διάφανων μέσων και τη λειτουργία της προσαρμογής.

Είναι ένα διαθλασίμετρο κερατόμετρο που αντιμετωπίζει τα σύγχρονα προβλήματα όρασης, όπως είναι η έντονη προσαρμογή που πολλές φορές οφείλεται στη συχνή οθονών LCD ή 3D συστημάτων.

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

-Μέτρηση κερατομετρίας σε5 διαφορετικά σημεία, μέτρηση addition
-Μέτρηση κυλίνδρου σε ευρεία κλίμακα +/- 12D

Speedy-K RefraktoKeratometer Nikon

Προσφέρει δυνατότητα αυτόματης διάθλασης, μέτρηση κερατομετρίας και μέτρηση κυλίνδρου σε ευρεία κλίμακα.

Stereo Optical Function Vision Analyzer

Τελευταίας τεχνολογίας σύστημα που περιλαμβάνει τις εξής λειτουργίες:

1. Μέτρηση της οπτικής οξύτητας: μονόφθαλμα και διόφθαλμα για την κοντινή, μακρινή και ενδιάμεση απόσταση.
2. Contrast Sensitivity test, μέτρηση ευαισθησίας αντίθεσης που μπορεί να εκτελεστεί είτε σε φωτοπικές είτε σε σκοτοπικές συνθήκες, με ή χωρίς την παρουσία εκθαμβωτικού φωτός δύο επιπέδων.
3. Εξέταση διερεύνησης στερεοσκοπικής όρασης.
4. Εξέταση χρωματικής αντίληψης.

TONO-PEN AVIA Tonometer

Το TONO-PEN AVIA Tonometer αποτελεί ένα εύχρηστο τονόμετρο χειρός για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης τόσο σε φυσιολογικούς όσο και σε γλαυκωματκούς ασθενείς. Το σύστημα που χρησιμοποιεί συσχετίζεται κατά μεγάλο βαθμό με την τονομέτρηση Goldmann. Η προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει επιτρέπει γρήγορη και ακριβή μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

TOPCON CV3000 Phoropter

Aυτόματο φορόπτερο για γρήγορο και αξιόπιστο διαθλαστικό έλεγχο. Χάρη στη γρήγορη εναλλαγή των οφθαλμικών φακών και του σύγχρονου σχεδιασμού του, απλοποιεί και κάνει λιγότερο κουραστική την εξέταση του ασθενή.

Ultrascan B-scan – Alcon

Σύστημα απεικόνισης του οφθαλμού και του κόγχου σε δύο διαστάσεις. Κατάλληλο για την εξέταση περιπτώσεων με αδιαφάνειες διαθλαστικών μέσων. Το B-scan επιτρέπει την εξέταση του υαλοειδούς, του βυθού και του κόγχου σε περιπτώσεις του οφθαλμού.

VARIO

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο διαγνωστικό σύστημα που συνδυάζει τοπογραφία κερατοειδούς, κερατομετρία και μέτρηση της διαμέτρου της κόρης σε διάφορες στάσεις φωτός, σε μια συσκευή. Βασίζεται στο σύστημα placido disc, διαθέτει 22 δακτυλίους μέτρησης με 22.000 υψομετρικά σημεία.

Είναι αξιόπιστο για μετρήσεις κερατοειδών με αδιαφάνειες, κατάλληλο για την διάγνωση του κερατόκωνου λαμβάνοντας υπόψη το σχήμα του κερατοειδούς, την εκκεντρότητα και την ασφαιρικότητα. Παρέχει τη δυνατότητα ανάλυσης κατά Zernike και Fourier καθώς επίσης και συγκριτικούς χάρτες απεικόνισης για προεγχειρητική και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Περιλαμβάνει λειτουργία εκτίμησης της μετατόπισης του κέντρου της κόρης κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτός και διαφορετικών μεγεθών της κόρης. Παρέχει δυνατότητα σύνδεσης με το Excimer Laser EX500 για τοπογραφικά κατευθυνόμενες θεραπείες και διαθέτει σύστημα αυτόματου ελέγχου της ποιότητας της μέτρησης για δυνατότητα ρύθμισης σε περίπτωση κυκλοστροφικής κίνησης του βολβού τις οποίες η ομάδα μας έχει εφαρμόσει με παγκόσμια πρωτοπορία στην Αθήνα.

Visual Field analyzer – Humphrey’s (Οπτικά πεδία)

Πρότυπο σύστημα στη διάγνωση και στη διαχείριση των γλαυκωματικών αλλοιώσεων, καθώς και ασθενειών που προκαλούν εκτεταμένη απώλεια όρασης. Έχει τη δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης των σημαντικών αλλαγών ευαισθησίας του οπτικού πεδίου, προσφέροντας ολοκληρωμένη καταγραφή και διαχείριση.

WaveLight Analyzer II (Wavefront)

Το WaveLight® Analyzer II είναι ένα διαγνωστικό μηχάνημα το οποίο μετράει το διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού και τις εκτροπές.

Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματά του σε μία διαθλαστική επέμβαση, μπορούμε να έχουμε λιγότερο θάμβος της όρασης και φωτοστέφανα το βράδυ.

YAG Laser ARC Q-Las 10

Καψουλόρηξη – Ιριδεκτομή

Παρέχει την δυνατότητα θεραπείας του δευτερογενούς καταρράκτη (θολό οπίσθιο περιφάκιο) και του γλαυκώματος κλειστής γωνίας.

Zeiss Visucam 200

Η συσκευή Visucam 200 Zeiss είναι μια ολοκληρωμένη κάμερα βυθού η οποία επιτρέπει την απεικόνιση και την διάγνωση παθήσεων του αμφιβληστροειδή. Χρησιμοποιείται και με χορήγηση φλουορεσκεΐνης (σκιαγραφικής ουσίας) για φλουοροαγγειογραφεία. Η συσκευή αυτή δεν ενσωματώνει μόνο όλες τις λειτουργίες καταγραφής του οπίσθιου ημιμορίου αλλά προσφέρει επιλογές όπως σύνθεση εικόνας, σύγκριση εικόνων και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.

VERION Image Guided System Alcon

Είναι ένα εξελιγμένο και σύγχρονο σύστημα χειρουργικού σχεδιασμού, απεικόνισης, καθοδήγησης και παροχής μεγαλύτερης ακρίβειας και αποτελεσματικότητας κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη.

Προεγχειρητικά επιτρέπει στον χειρουργό να λάβει μία υψηλής ανάλυσης εικόνα του οφθαλμού του ασθενούς, να προσδιορίσει γρήγορα ένα βελτιωμένο επεμβατικό πλάνο, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις τομές, ευθυγραμμισμένες, και να ενσωματώσει το επεμβατικό πλάνο στην αίθουσα επεμβάσεων, αξιοποιώντας τη ζωντανή εικόνα του οφθαλμού. Η ομάδα μας τη χρησιμοποιεί με Ελληνική και Παγκόσμια πρωτοπορία.

Wavefront Analyzer

Είναι ένα διαγνωστικό μηχάνημα το οποίο μετράει το διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού και τις εκτροπές.

Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματά του σε μία διαθλαστική επέμβαση, μπορούμε να έχουμε λιγότερο θάμβος της όρασης και φωτοστέφανα το βράδυ.

H επιστημονική μας ομάδα έχει ηγηθεί παγκοσμίως τη χρήση του σαν διαγνωστική εξέταση αλλά και την σύνδεσή του σε διαθλαστικές επεμβάσεις με laser.

WaveLight EX500 Excimer Laser για την διόρθωση της όρασης

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με laser. Είναι το μοναδικό excimer laser με συχνότητα λειτουργίας στα 500Hz, εκτελώντας ταχύτατες διαθλαστικές επεμβάσεις με μέσο χρόνο θεραπείας τα 1,4 sec ανά 1 διοπτρία. Διαθέτει έναν πανίσχυρο οφθαλμικό ιχνηλάτη (Eye Tracker) συχνότητας 1050Hz, με δυνατότητα ελέγχου όλων των διαστάσεων των οφθαλμικών κινήσεων, με εκπληκτική ταχύτητα αντίδρασης τα 2 milliseconds και ανίχνευση κόρης διαμέτρου 1.5mm έως 8.0mm. Το Εxcimer Laser αφαιρεί κερατοειδικό ιστό με εκπληκτική ακρίβεια, δίνοντας ως τελικό αποτέλεσμα έναν κερατοειδή τέλεια διαμορφωμένο, που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Χρησιμοποιώντας την κατοχυρωμένη PerfectPulse Technology, το EX500 Excimer Laser διατηρεί μια υψηλή συχνότητα παλμών με ελαχιστοποιημένο θερμικό φορτίο προφυλάσσοντας τον κερατοειδή και μειώνοντας έτσι τις έντονες αντανακλάσεις από τα φώτα κατά την νυχτερινές ώρες.

Το EX500 Excimer Laser διαθέτει ενσωματωμένη non-contact, on line παχυμετρία που εξυπηρετεί στον έλεγχο του πάχους του κερατοειδή σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, για περισσότερη ασφάλεια.

Παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής του κέντρου της κόρης ανάλογα των διαφορετικών συνθηκών φωτισμού. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία Topolyzer Vario μπορεί να υπολογίσει την κυκλοστροφή του οφθαλμού και να προσαρμόσει ανάλογα την σμίλευση.

Η επιστημονική μας ομάδα ήταν πρώτη παγκόσμια στη χρήση και παγκόσμια αναγνώρισή της.

Whitestar Phacoemulsification System

To Whitestar αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αφαίρεσης καταρράκτη με τη μέθοδο της φακοθρυψίας χρησιμοποιώντας την νέα γενιά «κρύων» υπερήχων. Aντιπροσωπεύει την πιο ασφαλή και εύκολη τεχνολογία που υπάρχει μέχρι τώρα.

YAG III compi Zeiss Visulas (Visulas YAG III and Visulas 532s)

Το Visulas YAG III αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη συσκευών φωτοδιάσπασης τελευταίας τεχνολογίας. Είναι ένα laser φωτοδιάσπασης το οποίο έχει σχεδιαστεί για οπίσθια καψουλοτομή και ιριδοτομή και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τραμπεκουλοτομή, πρόσθια καψουλοτομή. Έχει επίσης τη δυνατότητα παραγωγής Green Laser για φωτοπηξία του αμφιβληστροειδή σε περίπτωση διαβήτη, μερικής αποκόλλησης ακόμη και διεγχειρητικά σε υαλοειδεκτομή.

WaveLight FS200 Femtosecond Laser

To WaveLight FS200 Femptosecond Laser αποτελεί παγκοσμίως το πιο γρήγορο σύστημα, προσφέρωντας μεγάλη ασφάλεια, ακρίβεια και πλήρη έλεγχο από την πλευρά του χειρουργού, χωρίς να χρησιμοποιείται νυστέρι σε καμία φάση της επέμβασης.

Λόγω του ρυθμιζόμενου hinge σε θέση και μέγεθος, τις μεταβλητές γωνίες τομής μεγέθους και σχήματος του κρημνού (flap) μας δίνει τη δυνατότητα χρήσης του σε:

 • Δημιουργια κάθε είδους flap (κρυμνού)
 • Κερατοπλαστική
 • Ενδοκερατικούς
 • δακτυλίους

Το WaveLight FS200 Femtosecond Laser είναι εργονομικά σχεδιασμένο να συνδιάζεται με το WaveLight EX500 Excimer Laser, δίνοντάς μας έτσι τα βέλτιστα αποτελέσματα. Η επιστημονική μας ομάδα ήταν πρώτη παγκόσμια στη χρήση και παγκόσμια αναγνώρισή της.

WaveLight Refractive Suite

WaveLight Refractive Suite

Το νέο WaveLight FS200 femtosecond laser αποτελεί το ήμισυ της νέας ολοκληρωμένης συσκευής WaveLight Refractive Suite (Alcon Laboratories, Inc, Fort Worth, Texas). To πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του νέου WaveLight Refractive Suite, είναι ο τρόπος με τον οποίο το excimer και το femtosecond laser έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό χειρουργικό χρόνο, μηδενίζοντας υπολογιστικά σφάλματα και σφάλματα εισαγωγής δεδομένων, και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα του διαθλαστικού laser, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Από την πλευρά του, το FS200 femtosecond laser προσφέρει χιλιάδες εντυπωσιακά πλεονεκτήματα. Κυρίως την ικανότητα να εκτελεί μια σειρά κερατοειδικών τομών, να επιλέγεται η διάμετρος, το σχήμα, το πάχος, το βάθος, η γωνία και η εντόπιση των κερατοειδικών flaps και των αρμών τους (hinges), καθώς και η εκμηδένιση της επίπτωσης του opaque bubble layer (OBL).

Εικόνα 1: Οι παράμετροι των spots του WaveLight FS200 femtosecond laser.

Στο βήμα του πρόσφατου 11ου Annual Refractive User’s Meeting, ο Theo Seiler, MD, PhD είπε ότι αν και το FS200 laser βρίσκεται ακόμη υπό κλινικές δοκιμές, είναι το καλύτερο femtosecond laser που έχει χρησιμοποιήσει. Η ομάδα μου και εγώ δουλεύουμε με το FS200 laser στην Αθήνα αφότου κέρδισε την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CE-mark). Το άρθρο αυτό περιγράφει λεπτομερώς το FS200 laser.

Ταχύτητα και Ενέργεια

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του FS200 laser είναι ο συνδυασμός ταχύτητας και ασφάλειας που προσφέρει. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή δημιουργώ flaps διαμέτρου 8mm και πάχους 120μm σε 6-7 δευτερόλεπτα. Παρ’ όλα αυτά, το FS200 laser μεταφέρει μια εντυπωσιακά χαμηλή ποσότητα ενέργειας στον κερατοειδή. Οι μηχανικοί του FS200 έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια βελτιστοποίησης του ενεργειακού παλμού και διαχωρισμού μεταξύ των spot και των γραμμών επιπέδωσης, ούτως ώστε το laser να χρησιμοποιεί την ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα ενέργειας χωρίς καμία θυσία στην ταχύτητα, την ακρίβεια και τη στρωματική ομαλότητα. Το laser εφαρμόζει spots ενέργειας σε ένα raster πρότυπο στον κερατοειδή. Οι ρυθμίσεις μου για κερατοειδικά flaps είναι 8 μm για την απόσταση μεταξύ των spots και 1μm για την απόσταση μεταξύ των γραμμών. Εάν χρησιμοποιώ έναν παλμό ενέργειας της τάξης των 0,7 μJ η μέγιστη πυκνότητα ενέργειας θα είναι 1,09μJ ανά τετραγωνικό χιλιοστόμετρο. Για τα side cuts, τα spots και οι δακτύλιοι θα πρέπει να είναι ελάχιστα πιο πυκνά ούτως ώστε να αποφευχθεί η διάσχιση του επιθηλίου και η επιθηλιακή υπερπλασία μετεγχειρητικά (εικόνα 1).

Εικόνα 2: Ένα ιστόγραμμα που δείχνει την ομαλότητα του στρωματικού επιπέδου με το WaveLight FS200 femtosecond laser.

Συνεπώς, το laser παράγει ένα πολύ ομαλό στρωματικό επίπεδο. Η ομάδα μου κι εγώ, διεξάγουμε αυτή τη στιγμή ιστολογικές μελέτες σε ανθρώπινους πτωματικούς κερατοειδείς και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά (εικόνα 2).

Προσαρμόσιμες τομές

Το FS200 laser επιτρέπει στο χειρουργό να προσαρμόσει πλήρως το μέγεθος, το σχήμα, την εντόπιση και το βάθος των κερατοειδικών τομών (εικόνα 3), γεγονός που του επιτρέπει να προσαρμόζει τη θεραπεία ούτως ώστε να διευκολύνει το απαιτούμενο προφίλ σμίλευσης, κερατοειδικού πάχους ή άλλων χειρουργικών παραγόντων. Το laser μπορεί να δημιουργήσει κυκλικές ή ελλειπτικές τομές για τα κερατοειδικά flaps καθώς επίσης και side cuts και reverse cuts για τμηματοποίηση του κερατοειδούς και κερατοπλαστική. Ομοίως, το FS200 laser προσφέρει ρυθμίσεις για ανώτερα, ρινικά και κροταφικά hinges. Για παράδειγμα, κατά το σχεδιασμό μιας επέμβασης LASIK για υπερμέτρωπες ή σμίλευσης της ανώτερης ρινικής περιοχής, ο χειρουργός μπορεί να τοποθετήσει το hinge του flap στο κατώτερο κροταφικό τεταρτημόριο. Για τη θεραπεία ενός ασθενούς με -2,0D@-1,5X56o μπορεί να τοποθετήσει το hinge του flap στις 146ο για να μην είναι στη μέση. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να προσαρμόσει τη γωνία του hinge, γεγονός σημαντικό για την προστασία των κερατοειδικών νεύρων.

Εικόνα 3: Πιθανά flaps και hinges με το WaveLight FS200 femtosecond laser.

Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα του FS200 laser σε σχέση με τα υπόλοιπα femtosecond lasers είναι η δυνατότητα επανατοποθέτησης της επικέντρωσης του flap μέσα σε μια περιοχή διαμέτρου 10mm ακόμη και μετά την εφαρμογή του δακτυλίου αναρρόφησης. Η ικανότητα αυτή περιγράφεται λεπτομερώς παρακάτω.

Προσαρμόσιμη επιπέδωση

Το FS200 laser επιτρέπει στο χρήστη να προσαρμόσει το μέγεθος του spot, το βάθος και την ενέργεια που μεταφέρεται από την ακτίνα του. Το laser είναι εξοπλισμένο με μια ομογενή ακτίνα 10mm η οποία μπορεί να προσαρμοστεί. Το πλεονέκτημα της δυνατότητας μεταβολής των ρυθμίσεων του laser είναι η προσαρμογή –το laser μπορεί να εκτελέσει στρωματικές τομές από 30μm από τη μεμβράνη του Descemet μέχρι τα 900μm από αυτήν.

Επιπλέον, το FS200 femtosecond laser μπορεί να εκτελέσει μεγάλης διαμέτρου κερατοειδικές επιπεδώσεις, μέχρι και 13mm. Μεγάλες ζώνες επιπέδωσης επιτρέπουν στους χειρουργούς να σχεδιάσουν βολικά όρια στο υπερμετρωπικό LASIK (η προσαρμογή του δικτυωτού του flap στην οθόνη του υπολογιστή του laser δεν ελαττώνει το μέγεθος του flap, εικόνα 4). Το δεύτερο πλεονέκτημα της μεγάλης περιοχής επιπέδωσης, είναι ότι δεν απαιτείται ο σχηματισμός ενδοκερατοειδικής «τσέπης» για την παροχέτευση των αερίων που παράγονται κατά την στρωματική τομή στα πλαίσια δημιουργίας του flap. Το laser δημιουργεί αυτομάτως μία τετραγωνική δίοδο διαμέσου του hinge του flap που επιτρέπει την διοχέτευση των αερίων στην επιφάνεια του κερατοειδούς (εικόνα 4).

Εικόνα 4: Το FS200 femtosecond laser δίνει στους χειρουργούς τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την τοποθέτηση του flap μετά την εφαρμογή της αναρρόφησης.

Αντιθέτως, το Intralase FS femtosecond laser (Abbott Medical Optics Inc, Santa Ana, California) δημιουργεί μια «τσέπη» βαθιά μέσα στον κερατοειδή για την παροχέτευση των παραγόμενων αερίων με σκοπό να αποτρέψει το σχηματισμό opaque bubble laser (OBL). Αυτή η οπή αερισμού δεν εντοπίζεται κάτω από τον δακτύλιο αναρρόφησης αλλά στο σκληρό. Έτσι, τα αέρια διαφεύγουν πλαγίως της τομής, κάτω από το επίπεδο αυτής. Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Το FS200 laser είναι εφοδιασμένο με αρκετά και σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Καταρχήν, το laser καλιμπράρεται μόνο του για το σωστό σημείο εστίασης κάθε πρωί πριν από το πρώτο χειρουργείο. Επιπλέον, εκτελεί ένα σύντομο αυτό-έλεγχο πριν από κάθε χρήση που ονομάζεται beam control check (BCC). Αυτό το καλιμπράρισμα αντισταθμίζει αποκλίσεις στον άξονα z και στο βάθος πεδίου εξαιτίας της χρήσης και των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών στο δωμάτιο του χειρουργείου. Αυτό το ελεγχόμενο σύστημα χειρισμού ενέργειας καθορίζει την ακριβή απόσταση μεταξύ του laser και του εκάστοτε νέου δακτυλίου επιπέδωσης. Το BCC διαρκεί μόνο 4 δευτερόλεπτα και εγγυάται ένα επαναλήψιμο πάχος flap. Παρομοίως του συστήματος PerfectPulse Technology του WaveLight excimer laser, το FS200 laser καταγράφει συνεχώς την ενέργειά του, το μήκος παλμού και το προφίλ ακτίνας.

Αναρρόφηση

Η διμερής Advanced Suction Technology (AST) του FS200 laser χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό σχεδιασμό και από δικά της εγκατεστημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας (εικόνες 5Α και Β). Καταρχήν, ο χειρουργός ή ο τεχνικός τοποθετεί τον πλαστικό δακτύλιο αναρρόφησης μιας χρήσης πάνω από τον σκληρό και πατάει το πεντάλ για να εφαρμόσει αναρρόφηση. Ο δακτύλιος μεταδίδει σχετικά χαμηλή αναρρόφηση, η ΕΟΠ ανέρχεται μόνον μέχρι τα 60-100mmHg και ο ασθενής μπορεί να βλέπει. Εδώ ο χειρουργός έχει την πρώτη ευκαιρία να επικεντρώσει ή να αποκεντρώσει την περιοχή θεραπείας. Στη συνέχεια, ο χειριστής χαμηλώνει τον κώνο επιπέδωσης που είναι προσαρτημένος επάνω στο laser και τον ενώνει με το δακτύλιο. Ένα κλείδωμα ασφαλείας (ένας δεύτερος δακτύλιος αναρρόφησης) κρατά τον κώνο στη θέση του. Η δεύτερη αυτή αναρρόφηση αλληλεπιδρά μόνο με το δακτύλιο αναρρόφησης και όχι με το μάτι. Στο σημείο αυτό, ο χειρουργός έχει ακόμη τη δυνατότητα να προσαρμόσει την περιοχή τομής πριν να την ξεκινήσει. Όταν και οι δύο αναρροφήσεις είναι στη θέση τους, η οθόνη του laser δείχνει μια πράσινη μπάρα που υποδεικνύει ότι ο χειρουργός μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία. Ο δακτύλιος αναρρόφησης παραμένει στο μάτι για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια τομής του flap.

Εικόνα 5: Η Advanced Suction Technology του WaveLight FS200 femtosecond laser. Καταρχήν, ένας πλαστικός δακτύλιος μιας χρήσης έρχεται σε επαφή με το σκληρό. Αφότου ο χειρουργός εφαρμόσει την αναρρόφηση, ο κώνος που είναι προσαρτημένος επάνω στο laser αναρροφάται επάνω στο σκληρικό δακτύλιο αναρρόφησης πριν ο χειρουργός ξεκινήσει την επιπέδωση.

Αυτή η Advanced Suction Technology διατηρεί το φυσικό σχήμα του σκληρού και ελαχιστοποιεί την ΕΟΠ. Ο δακτύλιος στερέωσης περιλαμβάνει περιφερικούς αραιωτές που ελαχιστοποιούν την παραμόρφωση του σκληρού κατά τη διάρκεια της αναρρόφησης και διατηρούν την ΕΟΠ σε λογικά επίπεδα (εικόνα 6). Την ίδια στιγμή, το διπλό σύστημα κρατά το δακτύλιο αναρρόφησης στη θέση του ούτως ώστε να μην περιστρέφεται ο κερατοειδής.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Το FS200 femtosecond laser διαθέτει επίσης εγκατεστημένο ένα υψηλής ποιότητας Carl Zeiss μικροσκόπιο με στερεοσκοπική όραση, και μια live βιντεοκάμερα ούτως ώστε ο χειρουργός και το προσωπικό να παρακολουθούν τι συμβαίνει στο μάτι. Η κάμερα μπορεί επίσης να συνδεθεί με μια εξωτερική συσκευή τηλεόρασης, ούτως ώστε οι ασθενείς και τα μέλη της οικογένειας στο χώρο αναμονής μπορούν να παρακολουθούν την επέμβαση που λαμβάνει χώρα στο χειρουργείο. Αυτό αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο marketing –πιο εντυπωσιακό από την παρακολούθηση χειρουργείου κερατοειδούς σε DVD. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κάμερα επιτρέπει στο χειρουργό να καταγράψει ολόκληρη την επέμβαση για το αρχείο του ασθενούς.

Εικόνα 6: Περιφερικοί αραιωτές στο δακτύλιο αναρρόφησης ελαχιστοποιούν την παραμόρφωση του σκληρού κατά τη διάρκεια της αναρρόφησης και διατηρούν την ΕΟΠ.

Στο χειρουργείο, πραγματικά εκτιμώ το νέο περιστρεφόμενο κρεβάτι που μεταφέρει πολύ γρήγορα τον ασθενή μεταξύ των δύο laser. Η κεφαλή του κρεβατιού μπορεί να ανυψωθεί ή να χαμηλώσει χωρίς μετακίνησή του. Επιπλέον, μπορεί να αποκλίνει με σκοπό να κάνει τον ασθενή να αισθανθεί πιο άνετα. Κατά την επιπέδωση με το femtosecond laser είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται η μύτη του ασθενούς εκτός του πεδίου. Δεν είναι επιθυμητή η συμπίεση της μύτης του ασθενούς με τον κώνο επιπέδωσης επειδή ο ασθενής αισθάνεται άβολα και εάν κουνήσει το κεφάλι του θα χαθεί η αναρρόφηση.

Περίληψη

Αν και τα κλινικά αποτελέσματα αυτού του καινοτόμου laser βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη σε μεγάλες σειρές ασθενών, η απόδοσή του παρουσιάζεται πολλά υποσχόμενη. Ο χρόνος θα μας δείξει εάν τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του FS200 femtosecond laser θα το καταστήσουν την πρώτη επιλογή των χειρουργών προσθίου θαλάμου. Ανυπομονώ να δοκιμάσω το laser ως τμήμα του WaveLight Refractive Suite σε ένα μεγάλο εύρος διαθλαστικών εφαρμογών.