Μυωπία – Υπερμετρωπία – Αστιγματισμός

Μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η μυωπία, υπερμετρωπία ή/και ο αστιγματισμός είναι 3 πολύ συνηθισμένες διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού, που συμβαίνουν όταν το σχήμα του εμποδίζει την απευθείας εστίαση του φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή, δημιουργώντας προβλήματα στην όραση.

Για να κατανοήσουμε κάπως τη λειτουργία των ματιών μας, που είναι ίσως οι πιο εξελιγμένες οπτικές συσκευές στη φύση, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες φωτισμού, κόπωσης κλπ., θα επιχειρήσουμε να την περιγράψουμε όσο πιο απλά γίνεται

Τι είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός;

Στη μυωπία, ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή (τα δύο οπτικά στοιχεία του οφθαλμού). Έτσι, οι ακτίνες φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να φαίνονται θολά.

Στην υπερμετρωπία, ο κερατοειδής είναι συνήθως πιο επίπεδος και ο οφθαλμός μικρότερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Στην περίπτωση αυτή οι ακτίνες φωτός εστιάζονται, θεωρητικά, πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Στον αστιγματισμό, ο κερατοειδής δεν έχει, συνήθως, τέλεια σφαιρικό σχήμα αλλά ελλειψοειδές, με συνέπεια τόσο τα κοντινά όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα σε ορισμένες κατευθύνσεις.

Ο κερατοειδής,  είναι το διάφανο κάλυμμα στην εξωτερική πλευρά του  ματιού. Η επέμβαση για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος ενός οφθαλμού, δηλαδή η επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας, ή/και αστιγματισμού με Laser, γίνεται πάνω στον κερατοειδή.

Το Laser και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται μπορούν να αλλάξουν τη δύναμη του κερατοειδή με πολύ ακριβή και εξειδικευμένο τρόπο, μόνιμα και χωρίς αυτό να επηρεάσει την υγεία του ματιού.

Άρα όταν μιλάμε για μια επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού με Laser, μιλάμε για μια επέμβαση στον κερατοειδή χιτώνα με τεχνολογία Laser, η οποία αυξάνει ή μειώνει τη δύναμη του κερατοειδή, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει στο άτομο που έχει υποστεί την επέμβαση να βλέπει μετά πολύ καλά μακριά, σαν να φορούσε γυαλιά ή φακούς επαφής, χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητη η χρήση των βοηθημάτων αυτών.

Μυωπία - Υπερμετρωπία - Αστιγματισμός | Laser Vision

Γιατί εμφανίζεται η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός; Ποιες είναι οι αιτίες;

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί εύκολα να διαγνώσει μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμό κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης. Η ανάγκη για τον έλεγχο προκύπτει συνήθως όταν οι άνθρωποι, ενήλικες ή και παιδιά, αρχίζουν να παραπονούνται για δυσκολία στην όραση, θολερότητα κλπ.

Παρόλα αυτά, η λαϊκή παράδοση που θέλει τα άτομα που διαβάζουν πολύ ή καταπονούν ιδιαίτερα τους οφθαλμούς τους να παθαίνουν μυωπία μετά την ηλικία των 15-20 ετών είναι μάλλον μύθος! Στην πραγματικότητα, η μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμός που θα έχει το κάθε άτομο, είναι σχεδόν προδιαγραμμένα γενετικά, και μπορούν να διαγνωσθούν και να αντιμετωπιστούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα όταν κάποιος παρουσιάζει μυωπία – υπερμετρωπία – αστιγματισμό;

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις από πλευράς ηλικίας. Επίσης, τα άτομα που έχουν γονείς με μυωπία – υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμό είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια από αυτές τις διαθλαστικές ανωμαλίες.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της μυωπίας – υπερμετρωπίας ή/και του αστιγματισμού είναι η θολή όραση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • διπλή εικόνα
 • ασάφεια στην όραση
 • αντανάκλαση ή «φωτοστέφανο» γύρω από έντονη πηγή φωτός
 • στραβισμό
 • πονοκεφάλους
 • κούραση των ματιών

Σε περίπτωση συχνών πονοκεφάλων, για παράδειγμα, καλό είναι να αποκλειστούν πρώτα τα πιθανά προβλήματα όρασης, πριν προχωρήσει ο πάσχων σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

 • Με τις τεχνολογίες και τις τεχνικές που υπάρχουν σήμερα, μπορούμε να προβλέψουμε από τη νεογνική ηλικία αν κάποιο παιδάκι έχει προδιάθεση για μυωπία ή υπερμετρωπία, καθώς και να μετρήσουμε τον αστιγματισμό ήδη στο πρώτο ή το δεύτερο έτος της ζωής!

Πως αντιμετωπίζεται; Ποια είναι η  Θεραπεία;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της μυωπίας και της υπερμετρωπίας, με ή χωρίς αστιγματισμό είναι με γυαλιά ή και φακούς επαφής. Ειδικά οι δεύτεροι, μπορούν να δώσουν εξαιρετική όραση στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών. Είναι πολύ απλοί, εύκολοι στη χρήση τους και φυσικά έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά, κυρίως σε αθλητικές και, γενικά, εντατικές δραστηριότητες. Το μόνο ρίσκο που έχουν, είναι να μεταφέρουν κάποιο μικρόβιο από το εξωτερικό περιβάλλον ή από το δέρμα του ασθενούς, μέσα στον κερατοειδή. Οι στατιστικές δείχνουν ότι 1 στα 1.000 περιστατικά που χρησιμοποιούν φακούς επαφής επί μία δεκαετία, θα κάνει μία σοβαρή κερατίτιδα, δηλαδή μία σοβαρή μόλυνση του κερατοειδούς, ενώ μερικά από αυτά τα περιστατικά θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Μυωπία - Υπερμετρωπία - Αστιγματισμός | Laser Vision

Μπορώ να κάνω επέμβαση για να διορώσω την Μυωπία – Υπερμετρωπία – Αστιγματισμό;

Στη LaserVision γίνεται λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος σε όλους τους υποψήφιους για διαθλαστική επέμβαση, με στόχο τόσο τη διαπίστωση της καταλληλότητας του οφθαλμού, όσο και την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής, ώστε το αποτέλεσμα της επέμβασης να είναι το καλύτερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Βασικές προϋποθέσεις είναι:

 • κάθε υποψήφιος να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του
 • να υπάρχει σταθερή όραση και διάθλαση για 1 χρόνο και
 • να μην συνυπάρχουν άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα

Η ιατρική ομάδα μας, με βάση τον λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο, θα επιλέξει και θα προτείνει την πλέον κατάλληλη τεχνική για κάθε περίπτωση. Πραγματοποιούμε πολλές διαφορετικές μετρήσεις σε κάθε οφθαλμό, τόσο υποκειμενικές, δηλαδή αυτές που ορίζει o ίδιος ο ασθενής, όσο και αντικειμενικές, δηλαδή αυτές που γίνονται από τα τελευταίας τεχνολογίας αυτόματα μηχανήματα τα οποία διαθέτει το Κέντρο μας.

Η LaserVision εφαρμόζει τα πληρέστερα πρωτό­κολ­λα προεγχειρη­τικού ελέγχου. Το πρωτόκολλο της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) μας είναι διεθνώς γνωστό και δι­δάσκεται εδώ και 14 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός από τη μέτρηση μυωπίας-υπερμετρωπίας ή/και του αστιγματισμού, άλλες σημαντικές παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν είναι:

 • το πάχος του λεπτότερου σημείου του κερατοειδούς

Αυτό έχει σημασία για τον καθορισμό της τεχνικής και ελέγχεται με 3 διαφορετικές μεθόδους (OCT παχυμετρία, Pentacam, Wavelight Oculyzer II).

 • η ομαλότητα

όχι μόνο της πρόσθιας αλλά και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς. Αυτό απαιτεί ειδική τεχνολογία (Pentacam, Wavelight Oculyzer II), την οποία και χρησιμοποιούμε σε όλα τα περιστατικά.

 • το επιθήλιο του κερατοειδούς

ελέγχεται με το ειδικό πρόγραμμα του OCT προσθίου ημιμορίου.

 • ο καθορισμός του ακριβή άξονα του αστιγματισμού (όταν υπάρχει)

με 4 διαφορετικές τεχνολογίες (Pentacam, Wavelight Oculyzer II, Cassini, Wavelight Topolyzer Vario).

 • η αυστηρή μελέτη του μεγέθους της κόρης του οφθαλμού

τόσο σε φωτεινές όσο και σε σκοτεινές συνθήκες, με την τεχνολογία Procyon. Αυτό καθορίζει την ποιότητα της όρασης που μπορεί να έχει ένα άτομο μετά την επέμβαση σε πολύ σκοτεινές συνθήκες.

Εμμετρωπία

Σε έναν φυσιολογικό οφθαλμό οι εικόνες εστιάζονται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή, κι όταν αυτό συμβαίνει χωρίς τη βοήθεια γυαλιών ή φακών επαφής, τότε λέμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι «εμμέτρωπας», δηλαδή η όρασή του είναι «εντός του σωστού μέτρου».

Αμετρωπία

Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να βλέπουν τόσο καθαρά όλα τα αντικείμενα –μακρινά και κοντινά– καθώς το φως δεν εστιάζει ακριβώς στο σημείο που πρέπει. Είναι δηλαδή «αμέτρωπες», πράγμα που σημαίνει ότι η όρασή τους δεν είναι τέλεια χωρίς βοήθεια. Στην επιστήμη της οπτικής, αυτή η αδυναμία του οφθαλμού να εκτελέσει άψογα τη λειτουργία του αποκαλείται διάθλαση.

Θέλω να διορθώσω τη μυωπία – υπερμετρωπία – Αστιγματισμό. Είναι ασφαλής η επέμβαση;

Ευτυχώς, η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα ακριβέστατης και μόνιμης διόρθωσης της μυωπίας – υπερμετρωπίας ή/και του αστιγματισμού με χειρουργική επέμβαση, που αξιοποιεί την τεχνολογία LASER πάνω στον κερατοειδή χιτώνα, με σκοπό την αλλαγή των οπτικών ιδιοτήτων του (το πόσο καλά εστιάζει), ώστε ο οφθαλμός να γίνει εμμετρωπικός και να αποκατασταθεί η όραση. Η επέμβαση αυτή επιτρέπει στο άτομο να βλέπει πολύ καλά, χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η επέμβαση διόρθωσης της όρασης με LASER εγκρίθηκε από τον FDA (ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) το 1995. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 1.500.000 τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Για να ενημερωθείτε για τις πιο σύγχρονες μεθόδους laser και να προγραμματίσετε έναν προεγχειρητικό έλεγχο πατήστε εδώ.

Ποιες μέθοδοι επέμβασης υπάρχουν;

WAVELIGHT REFRACTIVE SUITE

Αποτελεί σήμερα την πλέον σύγχρονη τεχνολογία παγκοσμίως, η οποία συνδυάζει δύο τύπους laser, (femtosecond laser FS200 και excimer laser ΕΧ500). Το Εxcimer Laser ενεργεί με εκπληκτική ακρίβεια. Δεν μεταφέρει θερμότητα, και γι’ αυτό λέγεται «κρύο» laser. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κερατοειδής τέλεια διαμορφωμένος, που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή. To WaveLight® FS200 παρέχει ταχύτητα και εξατομικευμένη θεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι τα εξής:

 • Εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε ασθενή.
 • Σημαντική μείωση του χρόνου διάρκειας της επέμβασης.
 • Απευθείας μεταφορά  προεγχειρητικών μετρήσεων και δεδομένων (Pentacam τομογραφία κερατοειδούς), μέσω δικτύου WaveNet.
 • Καλύτερος έλεγχος των οφθαλμικών κινήσεων κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με την ενσωματωμένη ταχύτατη συσκευή ανίχνευσης (Eye Tracker 1050 Hz-type).

LASIK

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή και συχνότερα εφαρμοζόμενη τεχνική, εδώ και περίπου 20 χρόνια. Σ’ αυτήν διαχωρίζεται το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς (δημιουργία κρημνού-flap) με femtosecond laser, και στη συνέχεια γίνεται η σμίλευση του κερατοειδούς με Excimer laser για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επανατοποθέτηση του κρημνού στην αρχική θέση του, αφήνοντας την επιφάνεια του οφθαλμού σχεδόν άθικτη.

 • Από το 2006, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά LASIK με Femtosecond Laser (χωρίς νυστέρι), με εντυπωσιακή επιτυχία. Το κέντρο μας υπήρξε το πρώτο στην Ελλάδα που εφάρμοσε την τεχνική αυτή, ενώ σήμερα το femtosecond laser χρησιμοποιεί­ται στο 60% περίπου των επεμβάσεων LASIK στις ΗΠΑ.

LASIK Xtra

Πρόκειται για μια συμπληρωματική, προφυλακτική τεχνική, την οποία αναπτύξαμε στη LaserVision, και η οποία χρησιμοποιεί βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και υπεριώδες φως (UVA) μετά τη συνηθισμένη επέμβαση του LASIK, παρέχοντας μία επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα για τη σταθεροποίηση του αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει πολύ λιγότερες επανεπεμβάσεις ειδικά σε μεγάλους βαθμούς μυωπίας ή/και αστιγματισμού. Η δική μας εμπειρία στη LaserVision απέδειξε, για πρώτη φορά στην παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα, ότι η τεχνική LASIK Xtra παρέχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και σταθερότητα και στη διόρθωση της υπερμετρωπίας.

PRK / LASEK / Εpi – LASIK

Η PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) αποτελεί παλαιότερη τεχνική, κατά την οποία η επέμβαση γίνεται απευθείας στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Παραλλαγές της μεθόδου αναφέρονται με τις ονομασίες LASEK και Εpi – LASIK.

Σύγκριση τεχνικών laser

PRK

 • Δεν προϋποθέτει τομή στον κερατοειδή.
 • Εφαρμόζεται ακόμα και σε κερατοειδείς που θεωρούνται «λεπτοί» ή που έχουν κάποια σημαντική ανωμαλία.
 • Υπάρχει μικρή πιθανότητα υποστροφής του αποτελέσματος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας.
 • Δεν χρησιμοποιείται για διόρθωση υπερμετρωπίας και μεγάλων βαθμών αστιγματισμού.
 • Η επάνοδος της φυσιολογικής όρασης είναι πιο αργή σε σχέση με το LASIK.
 • Χρησιμοποιείται για περιπτώσεις μυωπίας κάτω των 5 βαθμών.
 • Το βράδυ μετά την επέμβαση, μπορεί να παρουσιαστεί πόνος στους οφθαλμούς.
 • Απαιτείται χρήση κολλυρίων (αντιβίωση και κορτιζόνη) για περίπου δύο μήνες.

LASIK

 • Υπάρχει σχετικός περιορισμός εφαρμογής της μεθόδου, εάν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός.
 • Η σμίλευση είναι πάρα πολύ σταθερή και οι πιθανότητες για επανεπέμβαση πολύ μικρές.
 • Αποτελεί την κύρια τεχνική που εφαρμόζεται σε υπερμετρωπίες και υψηλούς αστιγματισμούς.
 • H όραση επανέρχεται σε πολύ καλά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες.
 • Μπορεί να εφαρμοστεί για μυωπίες από το ελάχιστο όριο, συνήθως 1 μέχρι και σχεδόν 13-14 βαθμούς.
 • Είναι ανώδυνη μέθοδος.
 • Απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας με κολλύρια (αντιβίωση και κορτιζόνη), συνήθως για μία εβδομάδα.

Ένθεση Μόνιμου Ενδοφακού

Σε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας, εξαιρετική επιλογή αποτελεί και η τεχνική ένθεσης μόνιμου φακικού ενδοφακού (ICL). Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει την είσοδο ενός διορθωτικού ενδοφακού (στο μέγεθος ενός φακού επαφής), στον χώρο ανάμεσα στον κερατοειδή και την ίριδα. Διενεργείται με τη βοήθεια αναισθητικών σταγόνων και είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ η αποκατάσταση της όρασης είναι εξαιρετικά γρήγορη.

Για να ενημερωθείτε για τις πιο σύγχρονες μεθόδους laser και να προγραμματίσετε έναν προεγχειρητικό έλεγχο πατήστε εδώ.

Πως νιώθω τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση;

Από τις πρώτες ώρες μετά από την επέμβαση θα ανακαλύψετε ότι μπορείτε να δείτε πολύ καλύτερα από ό,τι βλέπατε πριν, χωρίς τα γυαλιά σας. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να αισθάνεστε καλά, βέβαια, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Η όρασή σας ίσως είναι κάπως θολή (σα να κοιτάτε μέσα από καπνό), για κάποιες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να έχετε την αίσθηση ξένου σώματος στον οφθαλμό, δακρύρροια και τσούξιμο. Αυτό είναι κάτι που υποχωρεί λίγο αργότερα και που σίγουρα δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας πρέπει να κρατήσετε τους οφθαλμούς σας, για όση περισσότερη ώρα μπορείτε, κλειστούς. Αυτό θα σας ανακουφίσει.

Υπάρχουν επιπλοκές κατά την επέμβαση για μυωπία – υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμό;

 • Όπως συμβαίνει με κάθε είδους επέμβαση, έτσι και στις διαθλαστικές επεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές, οι οποίες βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνιες και αντιμετωπίσιμες. Πριν από την επέμβαση, ο χειρουργός-οφθαλμίατρος θα σας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια ποιές μπορεί να είναι αυτές, ενώ την ημέρα της επέμβασης, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε έγγραφη συγκατάθεση (Informed Consent), όπως γίνεται με όλες τις επεμβατικές πράξεις.

 Τι πρέπει να κάνω την ημέρα της επέμβασης για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού με laser;

Γενικές Οδηγίες πριν την επέμβαση

 • φορέστε άνετα ρούχα.
 • αποφύγετε τη χρήση αρωμάτων και μακιγιάζ.
 • γευματίστε όσο το δυνατόν πιο ελαφρά.
 • φροντίστε να έχετε έναν συνοδό για τη διευκόλυνση της μετακίνησής σας, προς και από το κέντρο μας.
 • Θα είναι προτιμότερο να βρίσκεστε στο χώρο του κέντρου μας, τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την επέμβαση. Έτσι, διασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για να απαντηθούν απορίες που ίσως προκύψουν την τελευταία στιγμή. Ο χρόνος αυτός απαιτείται επίσης για τις τελικές μετρήσεις που μπορεί να χρειαστούν.
 • στη φάση αυτή θα σας δοθούν και οι μετεγχειρητικές οδηγίες, καθώς και τα κολλύρια που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μετά από την επέμβαση.
 • υπολογίστε ότι θα παραμείνετε στο κέντρο για διάστημα περίπου 2 ωρών.  Η επέμβαση είναι σύντομη, αλλά η χειρουργική ομάδα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να σας προετοιμάσει.
 • λίγο πριν από την επέμβαση, μπορείτε εάν θέλετε, να λάβετε ένα ήπιο καταπραϋντικό χάπι (Stedon 5 mg) το οποίο χαλαρώνει, χωρίς να επηρεάζει ωστόσο την προσοχή ή τη συγκέντρωσή σας.
 • πριν την είσοδό σας στην αίθουσα του laser, θα σας δοθεί ο κατάλληλος ρουχισμός (ποδιά, σκούφος και ποδονάρια).
 • αφού ξαπλώσετε στο κρεβάτι του laser, θα σας χορηγηθούν σταγόνες τοπικής αναισθησίας στους οφθαλμούς, έτσι ώστε να μην αισθανθείτε παρά μόνο μία ελαφριά πίεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 • θα ακολουθήσει σύντομος καθαρισμός των βλεφαρίδων με ειδικό αντισηπτικό υγρό.

Ενημέρωση και Συγκατάθεση, για διόρθωση επεμβάσεων μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού με laser

Όλα “ξεκινούν” από αυτό το βήμα.

Πιθανά παροδικά συμπτώματα μετά την επέμβαση

Είναι πιθανόν η όρασή σας τις πρώτες ημέρες να είναι κυμαινόμενη, και μπορεί επίσης να έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα: αίσθηση ξένου σώματος,  φαγούρα, δακρύρροια, ερυθρότητα, κοκκινίλες στην άσπρη περιοχή του οφθαλμού, οίδημα των βλεφάρων, ευαισθησία στο φως, πονοκέφαλο. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά. Τα κολλύριά σας, τα τεχνητά δάκρυα και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

Σπάνιες Επιπλοκές

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους επέμβαση, έτσι και στην διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με Laser, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.

Πριν από την επέμβαση, οι συνεργάτες και ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος σας εξηγούν τους πιθανούς κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν μικρές πιθανότητες για:

 • Λοίμωξη ή οίδημα (περίπου 1/5000)
 • Πιθανότητα μείωσης της όρασης
 • Ξηροφθαλμία ή έξαρση προυπάρχουσας ξηροφθαλμίας, για τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, ειδικά σε γυναίκες.

Σε κάποιους ασθενείς (συνήθως σε άτομα με υψηλό βαθμό διάθλασης), ορισμένες φορές μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή, πραγματοποιείται συνήθως μετά τους 2 τουλάχιστον μήνες από την πρώτη επέμβαση.

Η τοπική χρήση κορτιζόνης μπορεί να ανεβάσει την πίεση του οφθαλμού προσωρινά. Θα παρακολουθήσουμε την πίεση αυτή, και ίσως χρειαστεί να τη ρυθμίσουμε προσωρινά με κάποιο πρόσθετο κολλύριο για πίεση.

Έχουμε εμπειρία δεκάδων χιλιάδων επιτυχών επεμβάσεων και έχουμε δημοσιεύσει και διδάξει διεθνώς τεχνικές για καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα.

Επιστροφή στο σπίτι

Ο γιατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τι –και για πόσο– πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, επιστρέφοντας στο σπίτι.

Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι:

 • να μην παρακολουθήσετε τηλεόραση το πρώτο βράδυ.
 • να μην οδηγήσετε για 2-3 μέρες, να μην τρίψετε ή σκουπίσετε τον οφθαλμό όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, για μία εβδομάδα.
 • να αποφύγετε την επαφή με το νερό ακόμη και στα βλέφαρα.
 • το λούσιμο θα πρέπει να γίνει με το κεφάλι προς τα πίσω και τους οφθαλμούς κλειστούς, όπως στο κομμωτήριο.
  να αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών καθώς και έγχρωμους φακούς επαφής, για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • να φοράτε τα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε έξω.
 • να χρησιμοποιείτε τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα για να προφυλάσσετε τους οφθαλμούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • να αποφύγετε την άθληση και την κολύμβηση για την πρώτη εβδομάδα

Μην ανησυχήσετε αν…

…τις πρώτες μέρες έχετε κάπως ασταθή όραση και κάποιο/α από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • αίσθηση ξένου σώματος
 • φαγούρα
 • δακρύρροια
 • ερυθρότητα
 • κοκκινίλες στη λευκή περιοχή του οφθαλμού
 • οίδημα των βλεφάρων
 • ευαισθησία στο φώς
 • πονοκέφαλο

Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά.

Τα κολλύριά σας, τα τεχνητά δάκρυα και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση, θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε. Σε κάθε περίπτωση, το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου μας είναι στη διάθεσή σας 24 ώρες το 24ωρο και καλό είναι να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επίσης, σε καμία περίπτωση μη γενικεύετε τις οδηγίες, καθώς κάθε είδος επέμβασης (LASIK, PRK κλπ.) έχει τις δικές του, τις οποίες θα σας περιγράψει αναλυτικά ο χειρουργός-οφθαλμίατρος. Επίσης, ο ίδιος θα σας εξηγήσει ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα κολλύρια και να ενσταλάξετε τις σταγόνες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της θεραπείας σας. Θα ελέγξει την όρασή σας και την επούλωση του οφθαλμού, ενώ μετά από την πλήρη ανάρρωση, θα ελέγξει το κατά πόσο παραμένει σταθερή η μέτρηση των οφθαλμών σας.

Ορισμένες φορές, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή, πραγματοποιείται συνήθως, τουλάχιστον μετά τους 2 μήνες από την πρώτη επέμβαση.

Οδηγίες μετά από επέμβαση LASIK

Κολλύρια και προστασία

Αμέσως μετά από την επέμβαση LASIK και κατά τις επόμενες μέρες θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ειδική αγωγή με κολλύρια που  προστατεύουν τους οφθαλμούς από λοιμώξεις και πιθανές φλεγμονές:

 1. Kολλύριο Exocin (αντιβιοτικό): Μία (1) σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση για μία εβδομάδα.
 2. Κολλύριο Dispersadron C (κορτιζόνη): Μία (1) σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση, για μία εβδομάδα.

Κάλυμμα πλαστικό: Κατά τον ύπνο πάνω από τον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση -όχι γάζα- για μία εβδομάδα, το οποίο κολλάμε με χάρτινη ταινία.

Οδηγίες για τη χρήση κολλυρίων:

 • Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση των κολλυρίων
 • Ανακινήστε καλά τα κολλύρια πριν από κάθε χρήση
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται ανεξαρτήτως σειράς, με διαφορά 2-3 λεπτών μεταξύ τους
 • Τα κολλύρια δεν ενσταλάζονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου
 • Κατά την ενστάλαξη των κολλυρίων προσέξτε μην ακουμπήσει η άκρη του φιαλιδίου στον οφθαλμό σας
 • Εάν δεν είστε σίγουροι ότι έπεσε η σταγόνα στον οφθαλμό, επαναλάβετε (τα βλέφαρα συγκρατούν μόνο μία σταγόνα)
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται πάνω από τους θεραπευτικούς φακούς επαφής, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα τους αφαιρέσει την επόμενη ημέρα.
 • Φυλάξτε τα κολλύρια σε δροσερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας και άμεση ηλιακή ακτινοβολία

Μετά την επέμβαση, η όραση σας θα είναι σχετικά θαμπή, σαν να βλέπετε μέσα από γυαλιά που δεν έχουν καθαρούς φακούς. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα υποχωρήσει μέσα στις επόμενες έξι με δώδεκα (6-12) ώρες. Κρατείστε τα μάτια σας κλειστά όσο περισσότερο μπορείτε .

Από την επόμενη ημέρα, μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως διάβασμα, τηλεόραση, ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και να επιστρέψετε στην εργασία σας, εφόσον νιώθετε άνετα.

Προφυλάξεις:

 • Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των οφθαλμών σας για επτά (7) ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Μην οδηγείτε έως ότου σας ενημερώσει ο ιατρός  (συνήθως από τη δεύτερη ημέρα).
 • Μην τρίψετε ή σκουπίσετε τον οφθαλμό για μία εβδομάδα.
 • Αντενδείκνυται αυστηρά η επαφή ή έκθεση σε νερό ή ιδρώτα. Το λούσιμο μπορεί να  γίνει με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να αποφύγετε το νερό να έρθει σε επαφή ακόμα και σε κλειστά βλέφαρα.
 • Αντενδείκνυται αυστηρά το μακιγιάζ για την πρώτη εβδομάδα.
 • Φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά που σας παρέχουμε  σε εξωτερικούς χώρους Είναι φυσιολογικό τις πρώτες ημέρες τα μάτια σας να είναι ευαίσθητα στο φως της ημέρας.
 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με τη χάρτινη ταινία. Χρησιμοποιείστε τα καλύμματα ακόμη και για ένα σύντομο ύπνο.
 • Αποφύγετε την άθληση και την κολύμβηση για μία εβδομάδα.

Πιθανά παροδικά συμπτώματα  μετά την επέμβαση:

 • Αίσθηση ξένου σώματος
 • Θαμπή όραση
 • Κνησμός
 • Δακρύρροια
 • Ερυθρότητα
 • Οίδημα των βλεφάρων
 • Ευαισθησία στο φως
 • Πονοκέφαλος

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά. Τα κολλύρια σας, ένα παυσίπονο και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

 

Για να ενημερωθείτε για τις πιο σύγχρονες μεθόδους διαθλαστικών επεμβάσεων με laser και να προγραμματίσετε έναν προεγχειρητικό έλεγχο πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Οδηγίες μετά από επέμβαση PRK (Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή)

Κολλύρια και προστασία

Αμέσως μετά από την επέμβαση PRK και κατά τις επόμενες μέρες θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ειδική αγωγή με κολλύρια που  προστατεύουν τους οφθαλμούς από λοιμώξεις και πιθανές φλεγμονές:

 1. Kολλύριο Exocin (αντιβιοτικό): Μία (1) σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση για μία εβδομάδα.
 2. Κολλύριο Dispersadron C (κορτιζόνη): Μία (1) σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση, για μία εβδομάδα.
 3. Κολλύριο Dispersadron C (κορτιζόνη): Μία (1) σταγόνα       3 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση   από την 2η εβδομάδα και για συνολικά 4.
 4. Κολλύριο Lotemax: Μία (1) σταγόνα 2 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση για τον δεύτερο μήνα.
 5. Βιταμίνη-C: Ένα (1) χάπι (1000mg) την ημέρα για 2 μήνες. (Έχει σαν σκοπό την προστασία της επιφάνειας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου).

Κάλυμμα πλαστικό: Κατά τον ύπνο πάνω από τον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση -όχι γάζα- για μία εβδομάδα, το οποίο κολλάμε με χάρτινη ταινία.

Ίσως χρειαστεί παραπάνω φαρμακευτική αγωγή όπως ομόλογος ορός ή/και Minocin ή/και χρήση φακών επαφής.

Είναι απαραίτητη η  χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου σε εξωτερικούς χώρους για 2 μήνες.

Οδηγίες για τη χρήση κολλυρίων:

 • Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση των κολλυρίων
 • Ανακινήστε καλά τα κολλύρια πριν από κάθε χρήση
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται ανεξαρτήτως σειράς, με διαφορά 2-3 λεπτών μεταξύ τους
 • Τα κολλύρια δεν ενσταλάζονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου
 • Κατά την ενστάλαξη των κολλυρίων προσέξτε μην ακουμπήσει η άκρη του φιαλιδίου στον οφθαλμό σας
 • Εάν δεν είστε σίγουροι ότι έπεσε η σταγόνα στον οφθαλμό, επαναλάβετε (τα βλέφαρα συγκρατούν μόνο μία σταγόνα)
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται πάνω από τους θεραπευτικούς φακούς επαφής, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί μετά την επέμβαση. Η χρήση των θεραπευτικών φακών είναι αντίστοιχη με αυτή ενός επιδέσμου σε ένα κοινό τραύμα. Ο γιατρός θα τους αφαιρέσει 4-5 ημέρες μετά την επέμβαση. Εάν φύγουν από την θέση τους επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.
 • Φυλάξτε τα κολλύρια σε δροσερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας και άμεση ηλιακή ακτινοβολία

Αμέσως μετά την επέμβαση κρατείστε τους οφθαλμούς σας κλειστούς όσο περισσότερο μπορείτε.

Προφυλάξεις:

 • Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των οφθαλμών σας για δέκα (10) ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Μην οδηγείτε έως ότου σας ενημερώσει ο ιατρός.
 • Μην τρίψετε ή σκουπίσετε τον οφθαλμό για δέκα (10) ημέρες.
 • Αντενδείκνυται αυστηρά η επαφή ή έκθεση σε νερό ή ιδρώτα. Το λούσιμο μπορεί να  γίνει με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να αποφύγετε το νερό να έρθει σε επαφή ακόμα και σε κλειστά βλέφαρα.
 • Αντενδείκνυται αυστηρά το μακιγιάζ για δέκα (10) ημέρες.
 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με τη χάρτινη ταινία. Χρησιμοποιείστε τα καλύμματα ακόμη και για ένα σύντομο ύπνο.
 • Αποφύγετε την άθληση και την κολύμβηση για δέκα (10) ημέρες.
 • Φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά ηλίου που σας παρέχουμε  σε εξωτερικούς χώρους για τους δύο (2) πρώτους μήνες. Είναι φυσιολογικό τις πρώτες ημέρες τα μάτια σας να είναι ευαίσθητα στο φως της ημέρας. Η επέμβαση της Φωτοδιαθλαστικής Κερατεκτομής είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο φως του ήλιου, ακόμα και το χειμώνα.

Πιθανά παροδικά συμπτώματα  μετά την επέμβαση:

 • Αίσθηση ξένου σώματος
 • Άλγος/πόνος
 • Θαμπή όραση
 • Κνησμός
 • Δακρύρροια
 • Ερυθρότητα
 • Οίδημα των βλεφάρων
 • Ευαισθησία στο φως
 • Πονοκέφαλος

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά. Τα κολλύρια σας, ένα παυσίπονο και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

 

Για να ενημερωθείτε για τις πιο σύγχρονες μεθόδους διαθλαστικών επεμβάσεων με laser και να προγραμματίσετε έναν προεγχειρητικό έλεγχο πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Οφθαλμός: Μια τέλεια «συσκευή»

Ο οφθαλμός λειτουργεί όπως μία φωτογραφική μηχανή. Το φως εισέρχεται μέσα από τη κόρη του οφθαλμού, δηλαδή από ένα μικρό πέρασμα που λειτουργεί όπως το διάφραγμα του φακού στην κάμερα. Η εικόνα που μεταφέρεται από τις φωτεινές ακτίνες, εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, όπως ακριβώς ο φακός της φωτογραφικής μηχανής αποτυπώνει την εικόνα πάνω στο φιλμ. Ο έγχρωμος δακτύλιος του οφθαλμού, η ίριδα, ελέγχει την ένταση του φωτός που μπαίνει στον οφθαλμό, ανοίγοντας και κλείνοντας την κόρη του οφθαλμού κάθε φορά που μεταβάλλεται το φως στο περιβάλλον.

Οδηγίες διαθλαστικών επεμβάσεων

Μοντέρνες τεχνικές διόρθωσης με laser

ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, MD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner