Καταρρακτης ματιων: οσα πρεπει να γνωριζετε

Ο καταρράκτης ματιών (οφθαλμών) είναι μία συχνή πάθηση στην οποία ο φακός του οφθαλμού γίνεται θολός με αποτέλεσμα την μείωση της όρασης. Παρατηρείται πιο συχνά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.  Η αντιμετώπισή του  γίνεται με επέμβαση κατά την οποία ο θολωμένος φακός αντικαθίσταται με τεχνητό όπου επαναφέρει την όραση.

Τί είναι ο καταρράκτης ματιών;

Για να εξηγήσουμε τι είναι ο καταρράκτης ματιών πρέπει να αναφέρουμε πρώτα ότι στη διάρκεια της ζωής μας, ο φυσικός φακός που βρίσκεται εντός του οφθαλμού αρχίζει σταδιακά να χάνει τη διαύγειά του. Όταν αυτή η αδιαφάνεια αρχίζει να γίνεται συμπτωματική, κατά την έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής, τότε λέμε ότι εμφανίζεται καταρράκτης.

Η θόλωση του φακού, λόγω καταρράκτη, μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της όρασης στις καθημερινές δραστηριότητες, τόσο κοντά όσο και μακριά. Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως εμφανή κατά την οδήγηση το βράδυ, όπου παρατηρείται ιδιαίτερη δυσκολία στα φώτα των αυτοκινήτων με τα οποία διασταυρωνόμαστε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το φως διαθλάται στο φακό του οφθαλμού, ο οποίος είναι θαμπός και δημιουργούνται προβλήματα στην ποιότητα και την ευκρίνεια της εικόνας.

Το όνομα της πάθησης οφείλεται στον Έλληνα ιατρό της αρχαιότητας Κλαύδιο Γαληνό, στον οποίο αποδίδεται η διατύπωση ότι ο καταρράκτης είναι σαν να βλέπει κάποιος να τρέχουν μπροστά του τα νερά ενός καταρράκτη.

 

Πόσο συχνός είναι ο καταρράκτης ματιών;

Ο καταρράκτης ματιών είναι μία από τις συχνότερες οφθαλμικές παθήσεις στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 65-70 ετών πάσχουν από αυτόν, καθώς και ότι στην Ευρώπη χειρουργούνται ετησίως περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ασθενείς για να απαλλαγούν από την μείωση της όρασης που τους προκαλεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Είναι ενδιαφέρον ότι σε χώρες όπως η Γαλλία πραγματοποιούνται 1 εκατομμύριο επεμβάσεις ετησίως (μία για κάθε 67 άτομα του γενικού πληθυσμού), ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μόλις 70.000 έως 80.000 ανάλογες επεμβάσεις, που αντιστοιχούν σε λιγότερες από τις μισές. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπολείπονται οι οφθαλμολογικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να αναλογούν, για την βελτίωση της όρασης και της συναφούς ασφάλειας και ποιότητας ζωής για τους Έλληνες συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας.

Παρότι ο αριθμός των επεμβάσεων είναι σχετικά μικρός, το επίπεδο των επεμβάσεων είναι υψηλό. Στη χώρα μας, ο καταρράκτης ματιών είναι μία πάθηση του οποίου η επέμβαση πραγματοποιείται με εξαιρετική τεχνολογία και τεχνογνωσία από πολλές κρατικές και ιδιωτικές μονάδες, όπως οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας που έχουν επίπεδο παραμονής στον επεμβατικό χώρο 1-2 ωρών. Η επιστημονική μας ομάδα διακρίθηκε παγκοσμίως, όταν “έσπασε” το μέχρι τότε όριο τομής της επέμβασης και από τα 2,5 χιλιοστά το έφερε στα 1,6 χιλιοστά. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της Οφθαλμολογίας στην Ελλάδα και την παγκόσμια θέση που διατηρεί σε καινοτομίες.

Μολονότι ο καταρράκτης ματιών είναι πολύ συχνός, πολλά δεδομένα γι’ αυτόν δεν είναι ευρέως γνωστά.

Σε ποιους τύπους χωρίζεται ο καταρράκτης ματιών;

Ο πυρηνικός καταρράκτης ματιών, ο πιο συχνός τύπος, αφορά στη διάχυτη θόλωση του φακού. Όταν η θόλωση αυτή γίνεται στον εξωτερικό κυρίως φλοιό, ονομάζεται φλοιώδης καταρράκτης.

Συνήθως σε περιπτώσεις παρατεταμένης χρήσης κορτιζόνης, θολώνει κυρίως το οπίσθιο μέρος του φακού, όπου δημιουργείται ο οπίσθιος υποκαψικός καταρράκτης. Πιο σπάνια, συναντιούνται οι εκ γενετής καταρράκτες και οι πολικοί, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από θολερότητα μόνο στο κεντρικό μέρος του φακού.

Βασικό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω τύπων αποτελεί η θόλωση της ποιότητας και της ευκρίνειας της όρασης.

Καταρράκτης ανατομία ματιού

Ποια είναι τα αίτια που εμφανίζεται ο καταρράκτης ματιών;

Γνωρίζουμε ότι ένα από τα βασικότερα αίτια για το οποίο εμφανίζεται ο καταρράκτης ματιών είναι η ηλικία καθώς ο καταρράκτης εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεταξύ της έκτης και έβδομης δεκαετίας της ζωής τους. Μπορεί να εμφανιστεί όμως και σε άτομα μικρότερα σε ηλικία.

Περιπτώσεις παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρήση ορισμένων φαρμάκων (όπως η λήψη κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα), ατυχήματα με τραυματισμό του οφθαλμού, η υψηλή μυωπία (πάνω από 10 βαθμούς, κυρίως σε γυναίκες), μπορούν να προδιαθέσουν για ταχύτερη εμφάνιση καταρράκτη.

Αθροιστικά, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, δείχνουν να έχουν κάποια σχέση με πρόωρη καταρρακτογέννεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη ματιών;

 

Επέμβαση Καταρράκτης Ματιών: τι είναι - θεραπεία - εξελίξεις | Laser Vision
Ο καταρράκτης ματιών έχει συγκεκριμένα συμπτώματα που αφορούν κατά βάση την αίσθηση της όρασης. Αρχικά οι οδηγοί, αντιλαμβάνονται δυσκολίες στη βραδινή οδήγηση. Γενικά η όραση γίνεται θαμπή, ομιχλώδης με φωτοστέφανα στα φώτα και εμφανίζεται διπλωπία, όπου ο οφθαλμός με τον πιο προχωρημένο καταρράκτη βλέπει κάποια είδωλα διπλά.
Οι ασθενείς με καταρράκτη συχνά αναφέρουν ως συμπτώματα και ότι παρατηρούν αλλαγή στη συνταγή των γυαλιών, ενώ συνήθως αυξάνεται η μυωπία τους ή μειώνεται η υπερμετρωπία αντίστοιχα. Δυσκολία παρατηρείται ακόμα σε συνθήκες με έντονο φως, με ενδεικτικό παράδειγμα την κατάβαση σκάλας με άσπρα σκαλοπάτια, τις μέρες με πολύ ήλιο.

Επιπλέον αναφέρεται συχνά απώλεια της αντίληψης της έντασης των χρωμάτων (σαν ξεθωριασμένα), γεγονός που επιβεβαιώνεται με την επέμβαση του καταρράκτη, όπου ξαφνικά το περιβάλλον γίνεται πιο πολύχρωμο και έντονο.

Πως αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης ματιών; – Ποια είναι η θεραπεία του;

Ο καταρράκτης ματιών είναι μία πάθηση του οφθαλμού για την οποία ανεξάρτητα της περίπτωσης και τον τύπο του καταρράκτη,  η μόνη λύση για την αφαίρεσή του είναι η επέμβαση. Κατά την επέμβαση καταρράκτη, ο φυσικός και θαμπός κρυσταλλοειδής φακός αφαιρείται, και στη θέση του τοποθετείται ένας νέος διάφανος συνθετικός φακός. Ο συνθετικός φακός τοποθετείται μία φορά, καθώς είναι ανεξίτηλος και μπορεί να διατηρηθεί σε όλη τη ζωή του παθόντος ή της παθούσας.

Στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) Laservision, η ομάδα μας έχει σαν στόχο την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ιατρικής φροντίδας, προσφέροντας παράλληλα τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τη βέλτιστη και πιο βραχύχρονη μετεπεμβατική ανάρρωση. Αυτοί οι στόχοι εξυπηρετούνται από τη μακρά τεχνογνωσία, την επιστημονική κατάρτιση και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει η ομάδα μας, η οποία είναι γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο για τις καινοτομίες που έχει εφαρμόσει στη βελτίωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της επέμβασης καταρράκτη, κυρίως με τεχνικές laser.

Επέμβαση Καταρράκτης Ματιών: τι είναι - θεραπεία - εξελίξεις | Laser Vision

Επέμβαση καταρράκτη – Επεξηγηματικό Video

Ειναι αποτελεσματική η επέμβαση καταρράκτη ματιών;

Μία επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη ματιών είναι σχετικά απλή και διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά. Η παραμονή στην επεμβατική μας μονάδα είναι περίπου 2 ώρες, και μέσα σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της όρασης είναι εμφανής. Επομένως είναι μία επέμβαση που όχι μόνο έχει υψηλότατο δείκτη ασφάλειας αλλά ο ασθενής αντιλαμβάνεται πολύ άμεσα τα αποτελέσματα.

 

Είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς με καταρράκτη να κάνουν επέμβαση;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο καταρράκτης ματιών είναι μία πάθηση για την οποία η επέμβαση για την αφαίρεση του  αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο στις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου. Σε σχέση με στατιστικές στη Γαλλία με 1.000.000 επεμβάσεις καταρράκτη το χρόνο και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 2.500.000 επεμβάσεις, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 60.000 επεμβάσεις ετησίως. Αν αναγάγουμε τα αποτελέσματα αυτά σύμφωνα με τον πληθυσμό κάθε χώρας, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό, και οφείλεται όχι σε μικρότερη εμφάνιση της νόσου αλλά δυστυχώς στη μειωμένη δυνατότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων να έχουν πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες υγείας, στη λήψη σωστής ενημέρωσης και διάθεση της αποφασιστικότητας για σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Γενικά, επικρατεί η πεποίθηση ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς δεν έχουν την ανάγκη καλύτερης όρασης. Αυτή η πεποίθηση είναι ωστόσο λάθος. Η επέμβαση για την αφαίρεση καταρράκτη δεν είναι επικίνδυνη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Ταυτόχρονα οι απλές χαρές της ζωής όπως η οδήγηση, η τηλεόραση, διάφορα χόμπι και η επαφή με τα μέλη της οικογένειας δεν αξιολογούνται με τη μέτρηση της όρασης στο σκοτάδι ή σε κάποιο οφθαλμιατρείο.

Η διόρθωση του καταρράκτη είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κοινωνία μας για την αξιοπρεπή, υγιή και άνετη διαβίωση των ανθρώπων.

Υπάρχουν επιπλοκές κατά την επέμβαση καταρράκτη;

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους επέμβαση, έτσι και στην επέμβαση καταρράκτη  ματιών μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Το ευχάριστο όσον αφορά στις  επεμβάσεις καταρράκτη είναι ότι οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Οι μετεπεμβατικές οδηγίες αφορούν κυρίως στην αποφυγή του πλυσίματος και τριψίματος του οφθαλμού στον οποίο έγινε η επέμβαση, για μία εβδομάδα τουλάχιστον. Καθ’ όλη την εβδομάδα, μπορεί να πραγματοποιηθεί διάβασμα, οδήγηση, σκύψιμο και άρση βάρους, εκτός από πλύσιμο του προσώπου και λούσιμο του κεφαλιού με τον συνηθισμένο τρόπο. Δίνονται αναλυτικές οδηγίες για όλο το διάστημα που απαιτούνται προφυλάξεις, και εν συνεχεία μπορεί να γίνει πλήρης επαναφορά στις δραστηριότητες του ατόμου.

Οι σπάνιοι πιθανοί κίνδυνοι είναι:

 • Λοίμωξη ή οίδημα
 • Πιθανότητα μείωσης της όρασης
 • Ξηροφθαλμία ή η έξαρση προϋπάρχουσας ξηροφθαλμίας για τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, ειδικά σε γυναίκες.

Το πιο πιθανό είναι μετά την επέμβαση να έχετε καλύτερη μακρινή όραση από αυτή που θυμάστε να είχατε πριν από πολλά χρόνια. Ωστόσο μπορεί να χρειάζεστε ακόμη γυαλιά για την τελική ρύθμιση της μακρινής όρασης, της κοντινής όρασης ή και των δύο. Ο υπολογισμός της δύναμης του ενδοφακού έχει γίνει με laser και αυτοματοποιημένο τρόπο αλλά δεν εγγυάται την απόλυτη προσέγγιση εμμετρωπίας, καθώς η τελική θέση του ενδοφακού (ELP = effective lens position) μπορεί να επηρεαστεί από απρόβλεπτους φυσικούς παράγοντες, που εξαρτώνται από την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου/ασθενή.

Επίσης, μετά την διακοπή  της παραπάνω αγωγής με σταγόνες κορτιζόνης υπάρχει μικρή πιθανότητα για ανάπτυξη κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που προυπάρχει επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, αυτός είναι και ο λόγος της μετεπεμβατικής παρακολούθησης.

Υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης του καταρράκτη;

Μήνες ή χρόνια μετά την επέμβαση του καταρράκτη ματιών, η όρασή σας μπορεί να θολώσει και πάλι. Παρόλο που αυτή η κατάσταση αναφέρεται βιβλιογραφικά ως δευτερογενής καταρράκτης, αυτό δεν οφείλεται στο ότι ξαναδημιουργείται η πάθηση, αλλά ότι, απλώς, υπάρχει «θόλωση» του περιφακίου (μεμβράνη στήριξης του ενδοφακού). Η κατάσταση αυτή θεραπεύεται πολύ γρήγορα και  ανώδυνα με ειδικό laser (YAG), χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Καταρράκτης ματιών και επέμβαση: Τι πρέπει να προσέξετε πριν;

Όπως ισχύει για τις περισσότερες επεμβάσεις, ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης αφαίρεσης του καταρράκτη ματιών στηρίζεται στον προεπεμβατικό έλεγχο.

Η προεπεμβατική εξέταση αφορά στον έλεγχο ολόκληρου του οφθαλμού. Από το πρόσθιο μέρος, τον κερατοειδή, προς το εσωτερικό του, την ίριδα, τον φακό, και τέλος το οπίσθιο μέρος με το υαλώδες, τον αμφιβληστροειδή με την ωχρά κηλίδα και το οπτικό νεύρο.

Πριν χειρουργηθεί ο καταρράκτης ματιών πρέπει να αξιολογείται η οπτική οξύτητα, η ενδοφθάλμια πίεση, η θόλωση του κρυσταλλοειδή φακού, ο κερατοειδής τόσο στο επιθήλιο (OCT τομογραφία) όσο και στο ενδοθήλιο, με τη χαρτογράφηση των κυττάρων του. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην χαρτογράφηση της κυρτότητας και παχυμετρίας του κερατοειδή, αφού ιδιαίτερα σε Έλληνες ασθενείς εντοπίζεται μία ανωμαλία, ο κερατόκωνος, που ίσως να μην έχει αξιολογηθεί ποτέ στη ζωή τους. Μελετάται ενδελεχώς με οφθαλμοσκόπηση η ωχρά κηλίδα και η οπτική θηλή. Γίνεται λήψη βιομετρίας με πολύ εξελιγμένες τεχνολογικά συσκευές, Lenstar και IOL master, έτσι ώστε να γίνει ο βέλτιστος δυνατός και εξατομικευμένος υπολογισμός του ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί.

Προτεραιότητα πριν την επέμβαση, αποτελεί η αξιολόγηση από τον έμπειρο  χειρουργό-οφθαλμίατρο, για το ποιο θα είναι το πιθανό όφελος του/της ασθενούς από την αφαίρεση του καταρράκτη, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις ασθενών με προβλήματα στην ωχρά κηλίδα, όπου με εξειδικευμένες εξετάσεις (PAM/RAM) έχουμε μία πρόβλεψη για την μετεπεμβατική όραση.

Οδηγούμαστε πλέον σε εξατομίκευση της επέμβασης αφαίρεσης του καταρράκτη, και στα παραπάνω συμβάλλουν επίσης η τεχνική καθώς και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Χρησιμοποιείται τεχνολογία για τη διόρθωση ακόμη και του ελάχιστου αστιγματισμού που παρουσιάζει ένας οφθαλμός, τοποθετώντας ειδικούς τορικούς ενδοφακούς, οι οποίοι εμπεριέχουν τον αστιγματισμό αυτό, με σκοπό τη βέλτιστη οπτική λειτουργία.

Όσον αφορά τώρα την τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη, κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται χρήση υπερήχων ή φακοθρυψίας. Η επέμβαση με πραγματικό laser γίνεται με δύο πρωτοποριακές τεχνολογίες που διαθέτουμε, το nanosecond και το femtosecond laser, όπου συνδυασμένα και χωρίς τη χρήση νυστεριού, ολοκληρώνουν την επέμβαση με εξαιρετικά αποτελέσματα και με τον ακριβέστερο δυνατό τρόπο.

Μετά από πολύχρονη εμπειρία κυρίως με ιδιαίτερες και δύσκολες καταστάσεις καταρρακτών, γνωρίζουμε πως καμία τεχνολογία, όσο εξελιγμένη κι αν είναι, δεν αντικαθιστά την εμπειρία και τα έγκαιρα αντανακλαστικά του χειρουργού-οφθαλμιάτρου, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο, με την εμπέδωση των παραπάνω τεχνολογιών για την απόδοση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Πότε ο καταρράκτης ματιών πρέπει να χειρουργείται και στους δύο οφθαλμούς, παρότι η όραση στο ένα μάτι παραμένει ικανοποιητική;

Στους περισσότερους ασθενείς η χειρουργική επέμβαση για τον καταρράκτη ματιών συνήθως γίνεται στον ένα οφθαλμό, ενώ ο δεύτερος χειρουργείται όταν η όραση θολώσει και σε αυτόν αρκετά. Μερικές φορές όμως οι δύο οφθαλμοί πρέπει να χειρουργηθούν την ίδια μέρα, ακόμα κι αν ο ένας έχει ακόμα ικανοποιητική όραση. Αυτό μπορεί π.χ. να προταθεί για να διαφυλαχτεί η ισορροπία και να αποφευχθούν τυχόν πτώσεις, καθώς στους ηλικιωμένους οδηγούν συχνά σε κατάγματα οστών ή ακόμα και σε μη-τραυματικά αιματώματα στο κεφάλι. Η ταυτόχρονη επέμβαση μπορεί επίσης να προταθεί για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μιας σοβαρής μορφής γλαυκώματος (γλαύκωμα ανοικτής γωνίας).

Ποιες είναι οι πρωτοπορίες της LaserVision στην επέμβαση καταρράκτη;

Το 1998 το nanosecond, και το 2012 to femtosecond laser που χρησιμοποιήθηκαν πρωτοποριακά από την ομάδα μας στην επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη, αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μεγιστοποίηση της ασφάλειάς της. Το 1999 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση παγκοσμίως με nanosecond laser και με τομή μικρότερη των 2mm (1.6mm) κάτι που οδήγησε τις τεχνολογίες που ακολούθησαν να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και μικρότερες τομές.

Οι επιλογές που υπάρχουν για την επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού είναι πολλές. Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων προς επέμβαση επιλέγει μονοεστιακό ενδοφακό, όπου προσφέρεται βέλτιστη δυνατή μακρινή όραση και χρήση πρεσβυωπικών γυαλιών για την κοντινή εργασία. Εδώ να αναφέρουμε πως χρησιμοποιούμε στο 60% των περιστατικών μας τορικούς μονοεστιακούς ενδοφακούς για τη διόρθωση του αστιγματισμού, και αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και πρωτοπορία στην Ελλάδα από το 2006.

Όμως η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της πάθησης δε σταματά εκεί. Φακοί πολυεστιακοί ή προσαρμοστικοί (ή ακόμη και ειδικής κατασκευής ενδοφακοί με στήριξη οπισθοΐριδική ή σκληρική) μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε περιπτώσεις όπου η στήριξη συμβατικού ενδοφακού είναι αδύνατη (σαθρή στήριξη περιφακίου ή Ζηννείου ζώνης κλπ).

Η ομάδα μας παρακολουθεί πάντα τις τεχνολογικές εξελίξεις και υιοθετεί ή ακόμη και δημιουργεί πρωτοποριακές τεχνικές. Φυσικά, με γνώμονα πάντα την ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενή που αναλαμβάνουμε, παρέχουμε τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα κάθε επέμβασης. Σε κάθε ασθενή χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ή κάποια από τις τεχνολογίες που προαναφέρονται με βάση τα παραπάνω ΄βήματα.

Οδηγίες μετά από επέμβαση καταρράκτη

Κολλύρια και προστασία

Αμέσως μετά από την επέμβαση και κατά τις επόμενες ώρες θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ειδική αγωγή με κολλύρια που προστατεύουν  τους οφθαλμούς από λοιμώξεις και πιθανές φλεγμονές.

Κολλύρια και προστασία την ημέρα της επέμβασης

 1. Exocin (αντιβιοτικό): Μία (1) σταγόνα ανά μία ώρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση.
 2. Dispersadron  C (κορτιζόνη): Mία (1) σταγόνα ανά μία ώρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση.

Κάλυμμα πλαστικό:  Κατά  τον ύπνο πάνω από τον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση –όχι γάζα– για την πρώτη εβδομάδα

Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης συνεχίζουμε:

 1. Exocin (αντιβιοτικό): Μία (1) σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση για μία εβδομάδα και μετά το διακόπτουμε.
 2. Dispersadron C (κορτιζόνη): Μία (1) σταγόνα 4 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση, για μία εβδομάδα και μια φορά λιγότερη για κάθε επόμενη εβδομάδα, δηλαδή:
 3. 2η εβδομάδα: Μία σταγόνα 3 φορές την ημέρα στον οφθαλμό όπου έγινε η επέμβαση,
 4. 3η εβδομάδα: Μία σταγόνα 2 φορές την ημέρα,
 5. 4η εβδομάδα:  Μία σταγόνα 1 φορά την ημέρα και μετά το διακόπτουμε.

Οδηγίες για τη χρήση κολλυρίων:

 • Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση των κολλυρίων.
 • Ανακινήστε καλά τα κολλύρια πριν από κάθε χρήση.
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται ανεξαρτήτως σειράς, με διαφορά 2-3 λεπτών μεταξύ τους
 • Τα κολλύρια δε χρειάζεται να ενσταλάζονται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου.
 • Κατά την ενστάλαξη των κολλυρίων προσέξτε μην ακουμπήσει η άκρη του φιαλιδίου στον οφθαλμό σας.
 • Εάν δεν είστε σίγουροι ότι έπεσε η σταγόνα στον οφθαλμό, επαναλάβετε (τα βλέφαρα συγκρατούν μόνο μία σταγόνα).
 • Φυλάξτε τα κολλύρια σε δροσερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας και άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Προφυλάξεις:

 • Μην οδηγείτε έως ότου σας ενημερώσει ο ιατρός  (συνήθως από τη δεύτερη ημέρα).
 • Μην τρίψετε ή σκουπίσετε τον οφθαλμό για μία εβδομάδα.
 • Αντενδείκνυται αυστηρά η επαφή ή έκθεση σε νερό ή ιδρώτα. Το λούσιμο μπορεί να γίνει με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να αποφύγετε το νερό να έρθει σε επαφή ακόμα και σε κλειστά βλέφαρα.
 • Αντενδείκνυται αυστηρά το μακιγιάζ για την πρώτη εβδομάδα.
 • Φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά που σας παρέχουμε  σε εξωτερικούς χώρους. Είναι φυσιολογικό τις πρώτες ημέρες οι οφθαλμοί σας να είναι ευαίσθητοι στο φως της ημέρας.
 • Αποφύγετε την άθληση και την κολύμβηση για μία εβδομάδα
 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με την χάρτινη ταινία.

Πιθανά παροδικά συμπτώματα μετά την επέμβαση

 • Αίσθηση ξένου σώματος
 • Θαμπή όραση
 • Κνησμός
 • Δακρύρροια
 • Ερυθρότητα
 • Οίδημα των βλεφάρων
 • Ευαισθησία στο φως
 • Πονοκέφαλος

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά. Τα κολλύρια σας, ένα παυσίπονο και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε…

Σε κάθε άλλη περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας  7/24 στο 2107472777.

ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, MD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner