Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό μου;

Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό μου;

Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό μου;

Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό μου;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το χρώμα που θα έχουν τα μάτια καθορίζεται από γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας. Αυτό λοιπόν ισχύει και για το χρώμα ματιών του μωρού μας. Τα γονίδια αυτά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς το χρώμα των ματιών ενός μωρού.

Τα γονίδια αυτά καθορίζουν την παραγωγή της μελανίνης – της χρωστικής ουσίας που δίνει στα μάτια, στο δέρμα και στα μαλλιά το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Στα μάτια, η μελανίνη παράγεται από ειδικά κύτταρα (τα μελανοκύτταρα) που βρίσκονται όπως και στο δέρμα και στην ίριδα. Το τελικό «χρώμα» των ματιών καθορίζεται από την ποσότητα μελανίνης (έχει καφέ σκούρο χρώμα) στην επιφανειακή στιβάδα της ίριδας: πυκνή=σκούρα χρώματα, αραιή =γαλάζια ή πράσινα και όλοι οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί.

Πολλά μωρά της καυκάσιας φυλής γεννιούνται με μπλε ή γκρι μάτια, επειδή κατά τη γέννησή τους οι ίριδές τους δεν διαθέτουν ακόμα επιφανειακή μελανίνη. Μέσα στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής, όμως, και ιδίως κατά το πρώτο έτος, αρχίζει να παράγεται μελανίνη και το χρώμα των ματιών συχνά σκουραίνει.

 

Δρ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD

Χειρουργός – Οφθαλμίατρος

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner