παιδιά μάτια

Τα παιδιά και τα μάτια σας

Τα παιδιά και τα μάτια σας. Μοιάζει με κυάλια τα οποία μπορούν να απεικονίσουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το οπτικό νεύρο και το αγγειακό δίκτυο κάθε ματιού ξεχωριστά.

Το φθινόπωρο έχουμε αλλαγή των καιρικών συνθηκών, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η υγεία των ματιών μας. «Μιλάμε ιδιαίτερα για τους μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο ή γι’ αυτούς που ξεκινούν ή αλλάζουν σχολείο, όπως και για αλλεργίες από υλικά στον σχολικό χώρο, ιδίως αν αυτός βρίσκεται κοντά σε δέντρα ή σε οικιακά ζώα», επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος Κανελλόπουλος, σημειώνοντας επίσης ότι «στα περισσότερα σχολεία έχει καταργηθεί η χρήση της κλασικής κιμωλίας και χρησιμοποιούνται υποαλλεργικές, καθώς παλιότερα, που χρησιμοποιούνταν ευρέως, υπήρχαν αρκετά αλλεργικά κρούσματα τόσο σε μαθητές όσο και σε δασκάλους».

Ο καθηγητής συμβουλεύει, μάλιστα, εκείνους που έχουν ευαισθησία και ειδικές αλλεργίες το φθινόπωρο να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρο ή τον αλλεργιολόγο τους, έτσι ώστε να περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή τη δύσκολη γι’ αυτούς περίοδο, ενώ επισημαίνει ότι «το φθινόπωρο είναι όμως και η εποχή για τα check up της όρασης. Είναι κλασικά η εποχή που οι περισσότεροι μαθητές κάνουν πριν ξεκινήσουν το σχολείο πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, έτσι ώστε να σιγουρευτούν ότι τα γυαλιά τους είναι σωστά γι’ αυτούς που φορούν ή γι’ αυτούς που δεν φορούν και νιώθουν κάποια κόπωση, κυρίως όταν κοιτούν μακριά, να δουν μήπως χρειάζεται ναφορέσουν γυαλιά, τα οποία θα τους βοηθήσουν στον πίνακα, στις δραστηριότητες του σχολείου, ακόμα και σε κάποια αθλήματα».

Φθινόπωρο, εποχή ιώσεων…
Βέβαια, το φθινόπωρο είναι ταυτόχρονα η εποχή που αρχίζουν τα κρυολογήματα, οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό να επα- ναλαμβάνουμε την κλασική συμβουλή τού να πλένουμε τα χέρια μας συστηματικά, ιδίως όταν πρόκειται να ακουμπήσουμε τα μάτια μας. «Έτσι μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης παθήσεων αλλά και ιώσεων από το αναπνευστικό ή και από τα μάτια, όπως είναι η επιδημική κερατοεπιπεφυκίτιδα», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος και προσθέτει: «Επίσης, παρότι οι μέρες που περνούσαμε πολλή ώρα στην παραλία και στον ήλιο έχουν παρέλθει, δεν πρέπει να αποχωριστούμε τα γυαλιά ηλίου. Όσο κι αν έχει μειωθεί η ηλιοφάνεια κι ίσως περνάμε λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, η υπεριώδης ακτινοβολία που περνά ακόμα και μέσα από τη συννεφιά δεν παύει να είναι επίφοβη, θα πρέπει επομένως να προστα- τεύουμε τα μάτια μας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο».

Όπως τονίζει ακόμα ο καθηγητής, αν και δεν αφορά ειδικά στα μάτια, αλλά στη γενική υγεία, αυτό το διάστημα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το εμβόλιο της γρίπης, καθώς σε όλες τις χώρες έχει δείξει ότι μειώνει σημαντικά τα προβλήματα που μπορεί να έχει ο γενικός πληθυσμός από τη γρίπη, η οποία σιγά σιγά θα αρχίσει να απειλεί ακόμα και τους υγιείς ενήλικες και τα παιδιά. «Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να προσέξουμε την υγεία καιτην προστασία των ματιών μας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ασχέτως εποχής, είτε αυτό είναι καθάρισμα είτε είναι μαγείρεμα είτε είναι δουλειά στον κήπο ή στο γκαράζ και στο αυτοκίνητο», καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος, «οι μισοί από τους τραυματισμούς των ματιών συμβαίνουν σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. Το 90% των τραυματισμών των ματιών μπορούμε, εξάλλου, να το αποφύγουμε με την κατάλληλη προφύλαξη στα μάτια μας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας».

Κλείνοντας, ο καθηγητής συνιστά ιδιαίτερη προσοχή, με αφορμή το Halloween που γιορτάζεται αυτές τις μέρες σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, αλλά έχει το αντίστοιχό του στα καθ’ ημάς τις Απόκριες, αφού με τα σπρέι, τις σερπαντίνες, τα ψεύτικα νύχια και τα άλλα αιχμηρά αντικείμενα που κυκλοφορούν υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού των ματιών.

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

 

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD

Χειρουργός – Οφθαλμίατρος

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner