Πώς να ανακουφίσετε τα ερεθισμένα μάτια σας, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, LaserVision

Πώς να ανακουφίσετε τα ερεθισμένα μάτια σας

Μερικοί ήπιοι τρόποι για να περιορίσετε την ένταση των συμπτωμάτων! Πώς να ανακουφίσετε τα ερεθισμένα μάτια σας

Τα ερεθισμένα μάτια αποτελούν συχνή ενόχληση ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και οι αιτίες είναι πολλές.

Για συμπτώματα όπως μάτια που δακρύζουν, κοκκινίζουν, τσούζουν ή έχουν φαγούρα μπορεί να ευθύνεται μια αλλεργική επιπεφυκίτιδα που προκαλείται από αλλεργικούς παράγοντες όπως γύρη, σκόνη, καπνός, επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Αλλη συχνή αιτία, προσθέτει, μπορεί να είναι το συνεχές «σκούπισμα».

Αιτία όμως μπορεί να είναι και φλεγμονές του ματιού που οφείλονται σε επιμόλυνση από μικρόβια. Ανάλογα με την αιτία των συμπτωμάτων απαιτείται ειδική αντιμετώπιση η οποία ορίζεται από τον οφθαλμίατρο. Μερικοί, ωστόσο, ήπιοι τρόποι για να περιορίσετε την ένταση των συμπτωμάτων, αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος είναι οι εξής:

Προμηθευτείτε από το φαρμακείο σταγόνες τεχνητών δακρύων, που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ιδανικά κρύα (από ψυγείο) -μαζί με κρύες κομπρέσες εάν πρόκειται για αλλεργία – αρκετά συχνά μέσα στην ημέρα προκειμένου να ανακουφίσετε τα ερεθισμένα σας μάτια.

Εφαρμόστε στα μάτια αρκετά συχνά μέσα στη μέρα κομπρέσες με ζεστό νερό. Αποφύγετε τις κομπρέσες με χαμομήλι ή άλλα βότανα εαν έχετε αλλεργία σε αυτά, γιατί πιθανόν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μιας αλλεργίας.

Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών στην περιοχή των ματιών γιατί μπορεί να επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Αν τα μάτια σας γενικά ερεθίζονται εύκολα προτιμήστε να χρησιμοποιείτε για την περιοχή των ματιών υποαλλεργικά καλλυντικά προϊόντα.

Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείτε έξω και ιδιαίτερα όταν φυσάει. Για τις απογευματινές μπορείτε να επιλέξτε γυαλιά με ελαφριά φωτοσκίαση.

Έχετε τα παράθυρά κλειστά όταν κυκλοφορείτε ή ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο. Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη αποφύγετε τους περιπάτους σε δάση ή κήπους ιδιαίτερα την άνοιξη.

Μην τρίβετε τα μάτια σας με τα χέρια ή χαρτομάντιλα ενώ θα πρέπει να φροντίζετε να τα πλένετε συχνά, ιδιαίτερα αν στο σπίτι υπάρχει κατοικίδιο ζωάκι.

Αποφύγετε την παραμονή σε κλειστούς χώρους με καπνό. Αν είστε καπνιστές μεταφέρετε την συνήθειά να καπνίζετε εκτός των εσωτερικών πυλών.

Αν φοράτε φακούς επαφής καλύτερα να αποφύγετε την εφαρμογή τους μέχρι να περιοριστεί το πρόβλημα ενώ πιθανόν να χρειαστεί να τους αντικαταστήσετε.

Κάντε διαλείμματα αν εργάζεστε μπροστά σε υπολογιστή φροντίζοντας να στρέφετε το βλέμμα σας για λίγο αλλού.

Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν δηλαδή έχετε δακρύρροια, πρήξιμο, κοκκίνισμα ή πόνο στο μάτι ή ενοχλήσεις στην όραση.εεεε

Ακολουθείστε πιστά την αγωγή που σας δίνει ο οφθαλμίατρος χωρίς να τη διακόπτετε στη μέση επειδή τα συμπτώματα υποχώρησαν.

Μην χρησιμοποιείτε κολλύρια που είχατε ανοίξει ή χρησιμοποιήσει παλιότερα.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD

Χειρουργός – Οφθαλμίατρος

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner