Οι επιπτώσεις του καπνού από τις πυρκαγιές στα μάτια

Οι επιπτώσεις του καπνού από τις πυρκαγιές στα μάτια

Οι δασικές πυρκαγιές ενέχονται για τη σημαντική επιδείνωση των ατμοσφαιρικών συνθηκών που βιώνουμε. Ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους πνεύμονες – το πιο ευαίσθητο βλεννογόνο στις συνθήκες του αέρα που αναπνέουμε – το ίδιο όμως ισχύει και για τα μάτια μας που είναι ο «άλλος» σημαντικός βλεννογόνος που εκτίθεται σε αυτούς τους κινδύνους, ακόμη και όταν δεν ανασαίνουμε.

Συγκεκριμένα, πέραν της δυσφορίας του καπνού, τα μοκροσκοπικά σωματίδια PM 0.25 ( 0.25 μικρά σε όγκο) που «παράγει» η ατελής καύση οργανικών ουσιών αποτελούν τον καταλυτικό επικίνδυνο παράγοντα: τα ιόντα μετάλλων, το όζον, τα νιτρικά και θειούχα ιόντα, αλλά κυρίως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες με «πρωταγωνιστή» το βενζοπυρένιο έχουν άμεση τοξική δράση με ερεθισμό, δακρύρροια, θολή όραση που μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσιμων μετακινήσεων ασφαλείας. Επίσης αποτελεί μακροχρόνια σημαντικό κίνδυνο για εμφάνιση γλαυκώματος!

Προφύλαξη και αγωγή

Συνθετικά δάκρυα, ειδικές μάσκες – ακόμη και μάσκα κολύμβησης – και συμβουλές από τον/την Οφθαλμίατρό μας! Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στους χρήστες φακών επαφής, δεν είναι τυχαίο ότι στη Νέα Υόρκη όλοι οι πυροσβέστες που απαιτείται να φορούν γυαλιά πρέπει να έχουν κάνει επέμβαση laser για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων.

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner