καταρράκτης, Δρ Αναστάσιος Κανελλοπουλος, LaserVision

Ο καταρράκτης και πώς αντιμετωπίζεται

Καθώς γερνάμε, ο φακός του ματιού που βοηθά στην εστίαση του φωτός θαμπώνει και γίνεται κιτρινωπός. Το θάμπωμα αυτό, που λέγεται καταρράκτης, εξελίσσεται σταδιακά από τα σαράντα χρόνια και στην αρχή μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, τα άτομα της τρίτης ηλικίας μπορεί να παραπονεθούν επειδή η όραση μπορεί να γίνει πιο ασαφής, τα χρώματα να μην φαίνονται τόσο ζωηρά, φαινόμενα που θα παρατηρηθούν τόσο στο έντονο ηλιακό φως, όσο και τη νύχτα.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, τονίζοντας πως η χειρουργική επέμβαση παραμένει ακόμη η μόνη θεραπευτική επιλογή. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές και αξιόπιστες επεμβάσεις.

Κατά την επέμβαση, ο θαμπός φακός αφαιρείται με τη χρήση «κρύας φακοθρυψίας» και αντικαθίσταται με έναν διαυγή, μόνιμο, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό. Η βελτίωση στην όραση παρατηρείται σύντομα μετά την επέμβαση, ενώ, ύστερα από την πλήρη ανάρρωση, ο γιατρός ελέγχει αν θα παραμείνει ίδια η συνταγή των γυαλιών ή εάν απαιτείται καινούργια. Σήμερα, η τεχνική της επέμβασης μέσα από μικροσκοπική τομή βοηθά μια ήδη χρήσιμη επέμβαση να γίνει ακόμα καλύτερη. (Η επιστημονική μας ομάδα ήταν η πρώτη στον κόσμο που ολοκλήρωσε την επέμβαση με τομή μικρότερη από 2 χιλιοστά!) Η τεχνική με την τωρινή της μορφή, στην οποία χρησιμοποιείται ένα μικροσκοπικό νυστέρι, συνήθως διαμέτρου 2,7 με 3 χιλιοστών, και τη χρήση φακοθρυψίας (υπερήχων) για την αποσυναρμολόγηση και την αφαίρεση του φακού του ματιού, είναι εξαιρετικά ασφαλής. Σήμερα, τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος, υπάρχουν νέες επιλογές ενδοφακών που, ανάλογα με την περίπτωση, προσφέρουν διόρθωση αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας! Η τεχνική της μικροσκοπικής τομής καθιστά τη διαδικασία προτιμότερη γιατί:

• Η διάρκεια της εγχείρησης και η ανάρρωση είναι μικρότερη (περίπου δέκα λεπτά).
• Η επέμβαση είναι ουσιαστικά ανώδυνη, χωρίς βελόνες, ράμματα ή καλύμματα ματιού.
• Η τομή αυτοεπουλώνεται πιο γρήγορα, αφού δεν απαιτεί ράμματα.

Η επιστημονική μας ομάδα έχει αρχίσει την εφαρμογή της συναρπαστικής τεχνολογίας femtosecond laser για την πιο ασφαλή διεξαγωγή της επέμβασης. Μία καθοριστική προσθήκη στη χειρουργική του καταρράκτη, το «LenSx Laser», σημα- τοδοτεί την εισαγωγή της Διαθλαστικής Χειρουργικής Καταρράκτη με λέιζερ. Η χρήση του LenSx Laser καταργεί τη χρήση νυστεριού. Οι μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή γίνονται πια με λέιζερ, χωρίς νυστέρι, όπως και η προπαρασκευή της καψουλόρηξης, ένα σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται αυτήν τη στιγμή με το χέρι και σίγουρα εξαρτάται από τη σημαντική εμπειρία του χειρουργού, όπως και η αποσυναρμολόγηση του φακού με λέιζερ.

ΠΗΓΗ: www.paraskhnio.gr

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD

Χειρουργός – Οφθαλμίατρος

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner