Ενοχλητική βλεφαρίτιδα και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Βλεφαρίτιδα: Tα μάτια σας παρουσιάζουν ερεθισμό, κνησμό και συχνά κοκκινίζουν. Μήπως έχετε βλεφαρίτιδα;

Ενοχλητική βλεφαρίτιδα και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Βλεφαρίτιδα: Tα μάτια σας παρουσιάζουν ερεθισμό, κνησμό και συχνά κοκκινίζουν. Μήπως έχετε βλεφαρίτιδα;

«Η κατάσταση αυτή συχνά συμβαίνει σε άτομα που παρουσιάζουν ροπή για λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώιμη παιδική ηλικία, με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα, και να συνεχίσει στην υπόλοιπη ζωή ως χρόνια κατάσταση. Μπορεί, βέβαια, να αρχίσει και αργότερα στη ζωή», επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και συνεχίζει:

«Βακτήρια ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος γύρω από τα μάτια, αλλά σε συγκεκριμένα άτομα αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα, στη βάση των βλεφαρίδων. Ο επερχόμενος ερεθισμός, που ορισμένες φορές σχετίζεται με υπερλειτουργία των παρακείμενων σμηγματογόνων αδένων, προκαλεί απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα και σχηματισμό σωματιδίων κατά μήκος των βλεφαρίδων και της άκρης του βλεφάρου, καθώς και με χαλάζια, επίπονα φλεγμονώδη εξογκώματα εντός των βλεφάρων», εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος και προσθέτει:

«Στη βλεφαρίτιδα και τα δύο βλέφαρα καλύπτονται από λιπαρό έκκριμα και βακτήρια κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Το μάτι είναι ερεθισμένο και μπορεί να φλεγμαίνει. Συχνός, πάντως, και προσεκτικός καθαρισμός της άκρης του βλεφάρου βοηθά στον έλεγχο της βλεφαρίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η απολέπιση ή τα βακτήρια προκαλούν μόνο μικρό ερεθισμό και κνησμό, αλλά σε άλλες μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα, “τσίμπημα” ή “κάψιμο”. Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στην απολέπιση ή στα βακτήρια που τα περιβάλλουν. Αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως φλεγμονή των ιστών του οφθαλμού, συγκεκριμένα του κερατοειδούς – το διαυγές, πρόσθιο άνοιγμα του ματιού».

Τα τρία βασικά σημεία, όπως εξηγεί ο κα- θηγητής, που θα πρέπει να εξακριβώνονται σε ασθενείς που έχουν βλεφαρίτιδα είναι τα εξής:

Αν υπάρχει παρουσία «πιτυρίδας»στις βλεφαρίδες των ασθενών και στους φλεγμαίνοντες αδένες.

Σημαντικό είναι να εντοπιστεί αν η βλεφαρίδα συνοδεύεται από σταφυλοκοκκική επιμόλυνση. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό από τα μικρά έλκη που παρουσιάζει μια τέτοια επιμόλυνση στις βάσεις των βλεφαρίδων.

– Θα πρέπει να εξακριβωθελι αν η βλεφαρίτιδα αυτή συνοδεύεται από ροζοδόχο ακμή.

Υπάρχει θεραπεία;

Η βλεφαρίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να μην θεραπευτεί, αλλά και που μπορεί να ελεγχθεί με μερικά απλά καθημερινά μέτρα όταν βρίσκεται σε έξαρση

Τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα βρέχετε μια καθαρή πετσέτα με ζεστό (όχι ζεματιστό) νερό ή χαμομήλι. Αφού τη στύψετε, τοποθετήστε τη πάνω από τα κλειστά βλέφαρα για ένα με τρία λεπτά. Καθώς θα χάνει τη θερμοκρασία της, βρέξτε τη ξανά δύο ή τρεις φορές. Αυτό θα μαλακώσει και θα χαλαρώσει την απολέπιση και τις εκκρίσεις. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει στην υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων, πράγμα που συμβάλλει στην πρόληψη ανάπτυξης χαλάζιου, του φλεγμονώδους ογκιδίου μέσα στον σμηγματογόνο αδένα του βλεφάρου.

Ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων (όχι του ματιού) με Baby Shampoo – αραιώνετε μία σταγόνα Baby Shampoo σε δέκα σταγόνες νερό.

Εάν έχει συνταγογραφηθεί αλοιφή αντιβιοτικού, επαλείψτε τη βάση των βλεφαρίδων (συνήθως πριν από τον βραδινό ύπνο), χρησιμοποιώντας την άκρη του δαχτύλου σας ή λίγο βαμβάκι

Τεχνητά δάκρυα, οι σταγόνες, δηλαδή, που προμηθευόμαστε χωρίς συνταγή –προτιμήστε αυτές που δεν έχουν συντηρητικά– μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Στεροϊδή μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μικρό διάστημα για να μειώσουν τη φλεγμονή, καθώς και αντιβιοτικά είναι δυνατόν να ελαττώσουν τοβακτηριακόπεριεχόμενοτων βλεφάρων (συνήθως η αλοιφή Tobradex).

– Χορήγηση από το στόμα Vibramycin ή Minocycline.

«Σε κάθε περίπτωση, τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν επαρκούν ως θεραπεία. Η εφαρμογή θερμότητας και το προσεκτικό κα- θάρισμα των βλεφαρίδων καθημερινά αποτε- λούν το κλειδί για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας», υπογραμμίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD

Χειρουργός – Οφθαλμίατρος

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner