Από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, για προηγμένη θεραπεία κερατόκωνου

θεραπεία καρατόκωνος

Από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, για προηγμένη θεραπεία κερατόκωνου

Με επιτυχία στέφθηκε η υψηλής τεχνολογίας επέμβαση διασύνδεσης κολλαγόνου (επέμβαση “ενίσχυσης” του κολλαγόνου) στην οποία υποβλήθηκε ένα 13χρονο αγόρι -που ταξίδεψε μαζί με τη μητέρα και τον πατέρα του στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα από τη Γιούτα των ΗΠΑ- προκειμένου να ανακτήσει την οπτική του λειτουργία και ελπίζοντας να αποφύγει μία σχεδόν βέβαιη μεταμόσχευση κερατοειδούς στο εγγύς μέλλον γι’ αυτό το λόγο.

Η επέμβαση εξετάζεται αυτή τη στιγμή από τον FDA για κλινική έγκριση, παρόλο που έχει ήδη εγκριθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα από το 2006. Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από μία αμερικανική εταιρία που λέγεται Avedro και έχει έδρα το Ουάλθαμ της Μασαχουσέτης.

Η Ελλάδα και συγκεκριμένα ένα εξειδικευμένο ερευνητικό και κλινικό κέντρο στην Αθήνα, του οποίου ηγείται ο Ελληνοαμερικάνος χειρουργός οφθαλμίατρος, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί σε κλινικό επίπεδο πολλές επαναστατικές νέες θεραπείες για τον κερατόκωνο, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στην αναστολή της προόδου της νόσου και την ανάκτηση λειτουργικής όρασης.

Ο κερατόκωνος είναι μία οφθαλμολογική διαταραχή που προσβάλλει κυρίως εφήβους και πιθανώς έχει γενετική συσχέτιση.
Εκδηλώνεται με τη λέπτυνση και την προοδευτική παραμόρφωση του σχήματος του κερατοειδούς -της διάφανης δομής που λειτουργεί ως ένας ισχυρός φακός μπροστά από τη χρωματιστή ίριδα των ματιών μας- (στην ιατρική ορολογία αυτό ονομάζεται εκτασία).

Ως αποτέλεσμα, οι νεαροί ασθενείς με κερατόκωνο μπορούν να χάσουν σημαντικό μέρος της όρασής τους και κάποιοι μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο σημείο να χρειαστούν μεταμόσχευση κερατοειδούς. Ο κερατόκωνος αποτελεί τη νούμερο ένα ένδειξη για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς διεθνώς.

Φαίνεται ότι ο κερατόκωνος είναι ενδημικός στις χώρες της νοτίου Ευρώπης κι έτσι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και των εξελίξεων στις σύγχρονες θεραπείες έχουν επίσης αναπτυχθεί σε αυτή την περιοχή.

Η κύρια θεραπεία ονομάζεται «Το Πρωτόκολλο της Αθήνας».

Στη φωτογραφία φαίνεται η εντυπωσιακή βελτίωση του κερατόκωνου (τα ζεστά χρώματα υποδεικνύουν πιο σοβαρή ασθένεια) μετά την επιτυχημένη θεραπεία από τον Δρ. Κανελλόπουλο στην Αθήνα. Η εικόνα χαρτογράφησης του κερατοειδούς επάνω δεξιά είναι προεγχειρητικά, η εικόνα κάτω δεξιά είναι μετεγχειρητικά και η εικόνα στα αριστερά είναι πρακτικά η διαφορά προ και μετ-εγχειρητικά και δείχνει πιο συγκεκριμένα τη μεταβολή που επιτεύχθηκε.

Πολλοί ασθενείς από τις ΗΠΑ ταξιδεύουν τακτικά στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας στην Αθήνα κάθε μήνα προκειμένου να λάβουν αυτή την καινοτόμο θεραπεία.

Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνα δύο ιατρών (ενός χειρουργού-μαιευτήρα κι ενός ενδοκρινολόγου) από τις ΗΠΑ, που επισκέφθηκαν την Αθήνα και υποβλήθηκαν στην επέμβαση «Το Πρωτόκολλο της Αθήνας».

ΠΗΓΗ: www.onlinehealth.gr

 

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD

Χειρουργός – Οφθαλμίατρος

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner