Απαραίτητη η χρήση γυαλιών και το χειμώνα, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, LaserVision

Απαραίτητη η χρήση γυαλιών και το χειμώνα

Χρήση γυαλιών: Η λανθασμένα επικρατούσα άποψη ότι η προστασία των ματιών είναι απαραίτητη μόνο το καλοκαίρι γίνεται συχνά η αιτία για αύξηση του κινδύνου οφθαλμολογικών βλαβών αλλά και δερματικών προβλημάτων γύρω απ’ αυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας αλλά και της ηλιακής ακτινοβολίας αποτελούν επιβλαβείς παράγοντες κι έτσι, η προστασία των ματιών το χειμώνα και ιδιαίτερα τις ημέρες με χιόνι είναι απαραίτητη.

Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι πιθανοί κίνδυνοι από την υπερβολική έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία είναι:

Σχηματισμός καταρράκτη, στην τρίτη ηλικία.
Αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, στην τρίτη ηλικία.
Κακοήθεις νεοπλασίες, όπως το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα που συχνά εμφανίζεται κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
Μελάνωμα, μια πιο σπάνια, αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο, η οποία δύναται να εμφανιστεί και στα βλέφαρα ανθρώπων που έχουν προδιάθεση και εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο.

Εκτός όμως από τα γυαλιά ηλίου υψηλής απορροφητικότητας που προστατεύουν επαρκώς τα μάτια, έχουν πλέον κατασκευαστεί και ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις καταρράκτη.

Όταν λοιπόν αποφασίζουμε να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου πρέπει να ελέγχουμε την άνεση κατά την εφαρμογή τους και η καλή όραση που προσφέρουν, αν παρέχουν πλήρη προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB και φυσικά το μέγεθός τους, αφού τα μεγαλύτερα γυαλιά προστατεύουν και την περιφέρεια του ματιού.

Ο αγοραστής γυαλιών ηλίου πρέπει επίσης να έχει γνώση ποιά γυαλιά μπορούν να εξαλείψουν το μπλε φως και τις λάμψεις, που είναι βλαβερά για τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Έτσι, με τη χρήση των κατάλληλων γυαλιών ηλίου και με την εφαρμογή της ανάλογης αντηλιακής αγωγής μεγάλου δείκτη προστασίας για το δέρμα των βλεφάρων επιτυγχάνεται πλήρης προστασία των ματιών και του δέρματος γύρω απ’ αυτά.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στα γυαλιά ηλίου που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές, καθώς δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές και ενδεχομένως να είναι επικίνδυνα.

Για τα παιδιά, που είναι πιο ευαίσθητα, πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προστασίας. Εκτός από τα ενδεδειγμένα γυαλιά ηλίου και αντηλιακών προϊόντων επιβάλλεται και η χρήση καπέλου.

ΠΗΓΗ: www.onlinehealth.gr

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD

Χειρουργός – Οφθαλμίατρος

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner