Αφαίρεση καταρράκτη χωρίς νυστέρι

Όπως γνωρίζουμε, η παρουσία καταρράκτη μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας στην οδήγηση, στην τηλεόραση, στην ανάγνωση, στο γράψιμο ακόμα και στο μαγείρεμα.

Καθώς κάθε άνθρωπος γερνά, ο φακός του ματιού που βοηθά στην εστίαση του φωτός, σταδιακά θαμπώνει και γίνεται κιτρινωπός. Το θάμπωμα αυτό, που λέγεται καταρράκτης, εξελίσσεται σταδιακά από τα σαράντα χρόνια και στην αρχή μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Με το πέρασμα του χρόνου όμως τα άτομα τρίτης ηλικίας μπορεί να παραπονεθούν ενδεχομένως διότι η όραση μπορεί να γίνει πιο ασαφής, τα χρώματα μπορεί να μην φαίνονται τόσο ζωηρά, φαινόμενα που μπορεί να παρατηρηθούν τόσο στο έντονο ηλιακό φως, όσο και τη νύχτα.

Πως αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης;
Στα πρώιμα στάδια του καταρράκτη τα γυαλιά μπορεί να βοηθήσουν το άτομο να δει καλύτερα. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι ο καταρράκτης δεν μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Η χειρουργική επέμβαση παραμένει ακόμη η μόνη θεραπευτική επιλογή. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές και αξιόπιστες επεμβάσεις. Κατά την επέμβαση ο θαμπός φακός αφαιρείται με την χρήση «κρύας φακοθρυψίας» και αντικαθίσταται με ένα διαυγή μόνιμο τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό. Η βελτίωση στην όραση παρατηρείται σύντομα μετά την επέμβαση, ενώ μετά την πλήρη ανάρρωση, ο γιατρός ελέγχει αν θα παραμείνει ίδια η συνταγή των γυαλιών ή εάν απαιτείται καινούργια.

Σήμερα η τεχνική της επέμβασης μέσα από μικροσκοπική τομή βοηθά μια ήδη χρήσιμη επέμβαση να γίνει ακόμα καλύτερη. Η τεχνική με την τωρινή της μορφή, στην οποία χρησιμοποιείται ένα μικροσκοπικό νυστέρι, συνήθως διαμέτρου 2,7 με 3 χιλιοστών και τη χρήση φακοθρυψίας (υπερήχων) για την αποσυναρμολόγηση και αφαίρεση του φακού του ματιού, είναι εξαιρετικά ασφαλής.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι υπάρχουν νέες επιλογές ενδοφακών που ανάλογα την περίπτωση προσφέρουν διόρθωση αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας. Η τεχνική της μικροσκοπικής τομής καθιστά τη διαδικασία προτιμότερη γιατί:
• η διάρκεια και ανάρρωση της εγχείρισης είναι μικρότερη (10 περίπου λεπτά).
• η επέμβαση είναι ουσιαστικά ανώδυνη, χωρίς βελόνες, ράμματα ή καλύμματα ματιού.
• η τομή αυτοεπουλώνεται πιο γρήγορα, αφού δεν απαιτεί ράμματα
• Η επιστημονική μας ομάδα έχει αρχίσει την εφαρμογή της τεχνολογίας femtosecond laser για την πιο ασφαλή διεξαγωγή της επέμβασης.

Μία Νέα Κατηγορία Επεμβάσεων Καταρράκτη
Μία καθοριστική προσθήκη στη χειρουργική του καταρράκτη, το “LenSx Laser” επισημαίνει την εισαγωγή της Διαθλαστικής Χειρουργικής Καταρράκτη με Laser. Το LenSx είναι ένα απόλυτα ολοκληρωμένο, απεικονιστικά καθοδηγούμενο femtosecond laser που σχεδιάστηκε ειδικά για διαθλαστική επέμβαση καταρράκτη. Παρέχει ένα νέο επίπεδο ακρίβειας και επαναλειψημότητα στις οφθαλμολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ είναι σχεδιασμένο ώστε να φέρει ένα νέο επίπεδο ακρίβειας και επαναλειψημότητας στη διαθλαστική χειρουργική καταρράκτη.

Πως γίνεται η διαδικασία;
Η χρήση του LenSx Laser καταργεί την χρήση νυστεριού. Οι μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή γίνονται πια με laser χωρίς νυστέρι, όπως και η προπαρασκευή της καψουλόρηξης, ένα βήμα σημαντικό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή με το χέρι και σίγουρα εξαρτάται από τη σημαντική εμπειρία του χειρουργού, καθώς και η αποσυναρμολόγηση του φακού με laser. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία Femtosecond laser θα φέρει την πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο σε ένα άλλο επίπεδο, με μεγαλύτερη ακρίβεια, μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερα αποτελέσματα.

Ακριβείς Επεμβάσεις Καταρράκτη
Η ακρίβεια του LenSx Laser δοκιμάστηκε σε μία σειρά πρόσφατων κλινικών μελετών. Ο ιατρός Zoltan Z. Nagy, από το Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης, αξιολόγησε την ικανότητα του συστήματος να διενεργεί πρόσθιες καψουλοτομές, φακοθρυψία, και να δημιουργεί αυτοεπουλώμενες τομές στον κερατοειδή. Ενώ, περιέγραψε αυξημένη χειρουργική ακρίβεια και επαναλειψημότητα, και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:

• Όλες οι πρόσθιες καψουλοτομές που δημιουργήθηκαν με το LenSx Laser ήταν κεντραρισμένες με ακρίβεια και πέτυχαν την επιθυμητή διάμετρο, χωρίς να παρατηρηθούν ακτινωτές ρωγμές ή ανεπιθύμητες ενέργειες.
• Οι τομές κερατοειδούς που δημιουργήθηκαν με το LenSx Laser είχαν υψηλή επαναλειψημότητα, με ακριβείς διαστάσεις και γεωμετρία.
• Στην ίδια μελέτη, μόνο 10% των χειροκίνητα διενεργηθέντων καψουλορήξεων πέτυχαν παρόμοια ακρίβεια διαμέτρου +/- 0.25 mm

Δευτερεύουσες επεμβάσεις καταρράκτη
Ο ενδοφθάλμιος φακός που τοποθετείται κατά την επέμβαση καταρράκτη κανονικά διαρκεί για όλη τη ζωή και δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση. Μερικές φορές, όμως, μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση, η όραση μπορεί να ξαναγίνει θολερή. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τον δευτερεύοντα καταρράκτη ή μετακαταρράκτη, που προκαλείται επειδή το φυσικό περιφάκιο που στηρίζει τον νέο φακό έχει γίνει θαμπό. Μπορεί όμως να θεραπευθεί γρήγορα και ανώδυνα με laser.

ΠΗΓΗ: www.health4you.gr

 

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner