Συγγενείς οφθαλμολογικές παθήσεις στα παιδιά

οφθαλμολογικές παθήσεις παιδιά

Συγγενείς οφθαλμολογικές παθήσεις στα παιδιά

Σημαντικές συγγενείς οφθαλμολογικές παθήσεις που διαγνώσκονται με έγκαιρο έλεγχο στα παιδιά.

Όρισμένες παθήσεις των ματιών μπορεί να υφίστανται, αλλά να μην προκαλούν αντιληπτά συμπτώματα. Οι διαγνωστικές δυνατότητες που προσφέρει η Οφθαλμολογία, μπορεί να προλάβουν πολλά προβλήματα πρωτού να έχουν συνέπειες.

Γράφει: Κανελλόπουλος Αναστάσιος
Χειρουργός – Οφθαλμίατρος,
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νεογνά πρέπει να εξετάζονται από τον οφθαλμίατρο ή τον ειδικό παιδοφθαλμίατρο για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση τυχόν οπτικού προβλήματος. Η εξέταση αυτή γίνεται κυρίως για να αποχαρακτηριστούν κάποια σπάνια μεν, αλλά σημαντικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στα μάτια, όπως

• συγγενής καταρράκτης
• συγγενές γλαύκωμα
• μικρόφθαλμος
• λευκοκορία
• συγγενή αφακία
• νευρομυασθένεια
• ανιρίδια
• παθήσεις βυθού
– δυσπλασία αμφιβληστροειδούς- ρετινοβλάστωμα
• νυσταγμό • τοξοπλασμάτωση
• PHPV: πρωτογενές πρόβλημα με την υαλοειδική αρτηρία/μικρόφθαλμο

Μπορεί ακόμα ο Oφθαλμίατρος να διαγνώσει τυχόν μελλοντική μυωπία με κυκλοπληγική διάθλαση, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εάν δεν είναι συμμετρικό.

Από πολύ νωρίς μπορεί να διαγνωσθεί τυχόν αμβλυωπία ή αυτό που ονομάζουμε κοινά «τεμπέλικο μάτι». Εαν διαγνωσθεί νωρίς, μπορεί να ιαθεί, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αφήσει μόνιμο πρόβλημα. Ακόμα ένα βήμα εξακρίβωσης της λειτουργίας των ματιών είναι ο στραβισμός, δηλαδή η κακή συνεργασία των δύο ματιών στην αντίληψη των οπτικών ερεθισμάτων. Αυτό φυσικά γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους γονείς όπου και πρέπει άμεσα να επισκεφθούν τον Οφθαλμίατρο. Το ευχάριστο εδώ είναι, ότι οι περισσότεροι «στραβισμοί», είναι στην ουσία «ψευδοστραβισμοί».

Ένα άλλο συγγενές πρόβλημα, είναι η πτώση του βλεφάρου (συνήθως του ενός). Όταν αυτό συμβαίνει στο ένα από τα δύο μάτια και δεν καλύπτει την κόρη του ματιού, είναι κάτι που συνήθως περνάει με την πάροδο της ηλικίας ή καλυτερεύει σημαντικά. Στην περίπτωση όμως που η πτώση του βλεφάρου καλύπτει την κόρη του ματιού, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σημαντική βλάβη στο οπτικό σύστημα του παιδιού (αμβλυωπία) και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Επίσης σημαντική είναι η εξέταση για την στερεοσκοπική όραση του παιδιού, δηλαδή η οπτική ικανότητα διαχωρισμού του βάθους. Αυτό μπορεί να γίνει από το 2-3 έτος του παιδιού.

Στην σχολική ηλικία μας ενδιαφέρει η διάγνωση της καλής οπτικής λειτουργίας του παιδιού διότι μπορεί να δώσει απαντήσεις στην δυσκολία γραφής ή ανάγνωσης.

Η επιστημονική μας ομάδα έχει οργανώσει έναν ολοκληρωμένο έλεγχο της μαθησιακής ικανότητας των παιδιών στις τάξεις του Δημοτικού που συνδυάζει οφθαλμολογική, ωτορινολαρυγγική και μαθησιακή εκτίμηση.

Με την πάροδο του χρόνου οι επισκέψεις στον Οφθαλμίατρο γίνονται κατά βούληση κυρίως από άτομα που χρειάζονται γυαλιά. Η αποκατάσταση της οπτικής δυσλειτουργίας μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή γυαλιών.

Η μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός μπορούν να διορθωθούν από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο, μετά από τις κατάλληλες τεχνικές μετρήσεις μετά την ηλικία των 18 ετών όταν συνήθως το διαθλαστικό πρόβλημα έχει σταθεροποιηθεί.

Η χώρα μας έχει πολλαπλά κέντρα με πολύ καταρτισμένους χειρουργούς και έχει πρωτοστατήσει διεθνώς σε καινοτομίες αυτής της τεχνικής.

Γι’αυτό λοιπόν συμβουλευτείτε τον Οφθαλμίατρό σας για την βελτίωση στην ποιότητα της όρασης.

ΠΗΓΗ: www.stogiatro.gr

 

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner