Φλουοροαγγειογραφία

Laser Μυωπίας - 10 Ερωτήσεις για την θεραπεία

Οφθαλμολογικές Απεικονίσεις

Φλουοροαγγειογραφία: Είναι μια ειδική διαγνωστική εξέταση στην οποία χρησιμοποιείται ειδική κάμερα, που παίρνει φωτογραφίες από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο βυθό του οφθαλμού.

Γίνεται ενστάλλαξη μυδριατικών κολλυρίων στους οφθαλμούς, έτσι ώστε να γίνει διαστολή στις κόρες των οφθαλμών.

Ειδικό διάλυμα νερού και χρωστικής ουσίας (φλουορεσκείνης), διοχετεύεται ενδοφλέβια στο χέρι. Η ουσία μεταφέρεται μέσα από τις φλέβες, στις αρτηρίες που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή.

Καθώς το υγρό περνάει από τα αγγεία του αμφιβληστροειδή, ειδική κάμερα παίρνει εικόνες του φθορίζοντα αμφιβληστροειδή.

Η φλουοροαγγειογραφία βοηθά τον χειρουργό οφθαλμίατρο, να παρακολουθήσει τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς, και να διαγνώσει πιθανές βλάβες έτσι ώστε να δοθεί η ορθότερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία. (Εκφύλιση ωχράς, διαβήτης, ωχροπάθεια, αγγειακές παθήσεις κτλ.).
Ποιες είναι κάποιες σπάνιες, ανεπιθύμητες ενέργειες της φλουοροαγγειογραφίας;

  • Εάν υπάρξει διαρροή χρωστικής από τη φλέβα του χεριού, θα εμφανιστεί ένα αίσθημα καύσου τοπικά.
  • Οι οφθαλμοί θα είναι φωτοευαίσθητοι λόγω της μυδρίασης. Η χρήση γυαλιών ηλίου μετά το τέλος της εξέτασης, κρίνεται απαραίτητη.
  • Η όραση θα είναι θολή λόγω των κολλυρίων διαστολής παροδικά, με διάρκεια περίου 3-4 ωρών. Η παρουσία ενός συνοδού κρίνεται απαραίτητη.
  • Για μερικές ώρες μετά την έγχυση φλουορεσκείνης, το χρώμα του δέρματος μπορεί να εμφανίσει μια ελαφρώς κίτρινη χροιά.
  • Τα ούρα χρωματίζονται (σκούρο πορτοκαλί), για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την εξέταση, καθώς οι νεφροί απομακρύνουν τη φλουορεσκείνη από το σώμα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στη φλουρεσκείνη είναι σπάνιες. Συνήθως εκδηλώνονται με τη μορφή δερματικού εξανθήματος, με έντονο αίσθημα κνησμού. Αντιδράσεις αυτού του είδους, αντιμετωπίζονται με αντισταμινικά χάπια ή ενέσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας LaserVision, οι φλουοροαγγειογραφίες πραγματοποιούνται πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου, προκειμένου να εξασφαλίζεται πρωτίστως η ασφάλεια των ασθενών ακόμη και σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις.
Αντενδείξεις για τη φλουροαγγειογραφία:

  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Ηπατική ανεπάρκεια
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Ιστορικό αλλεργίας στα σκιαφραφικά

Εξοφθαλμομέτρηση Hertel: Σε πολλά άτομα, βλέπουμε το άνω βλέφαρο να μην καλύπτει το πάνω μέρος της ίριδας του οφθαλμού, και να μας δίνεται η εντύπωση ότι το άτομο αυτό «γουρλώνει» τα μάτια. Εξόφθαλμος, είναι η μη φυσιολογική προβολή του ενός ή και των δύο οφθαλμών.

Η εξοφθαλμομέτρηση, είναι η εξέταση με την οποία μετράμε την ύπαρξη ή μη εξόφθαλμου.

Ο εξόφθαλμος, συναντάται σε παθήσεις του θυροειδούς, αλλά και σε καταστάσεις όπως όγκοι του βολβού, φλεγμονές και αγγειακές ανωμαλίες.

Η εξοφθαλμομέτρηση είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση, που γίνεται σε λίγα λεπτά της ώρας, με μία ειδική συσκευή που ονομάζεται Εξοφθαλμόμετρο Hertel.
Ορθοπτική Μελέτη: Εξετάζεται η λειτουργία των οφθαλμικών μυών, και γίνεται διάγνωση πιθανού στραβισμού και άλλων ανωμαλιών που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα των οφθαλμικών μυών (π.χ. ανεπάρκεια σύγκλισης, εσωφορία, εξωφορία), ή κάποιων νευρολογικών προβλημάτων.
Έλεγχος χρωματικής αντίληψης: Γίνεται για τη διάγνωση της δυσχρωματοψίας, όπως επίσης και για την ποιοτική εκτίμηση παθήσεων του οπτικού νεύρου (οπτική νευρίτιδα κλπ.).
Εκτίμηση δακρύων-δακρυικής στοιβάδας: Εκτίμηση της ποσότητας και της ποιότητας της δακρυικής στοιβάδας. Γίνεται κυρίως σε χρήστες φακών επαφής, στον προεγχειριτικό έλεγχο διαθλαστικών επεμβάσεων, και σε περιπτώσεις ξηροφθαλμίας, βλεφαρίτιδας κ.α.

Η επιστημονική μας ομάδα έχει ηγηθεί παγκοσμίως στη χρήση της τρισδιάστατης απεικόνισης του επιθηλίου του κερατοειδούς, σαν μέσο αξιολόγησης της δακρυϊκής στιβάδας και της ξηροφθαλμίας.

 

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner