6 Ερωτήσεις Στον Δρ. Κανελλόπουλο Για Τα Γυαλιά Ηλίου

6 Ερωτήσεις Στον Δρ. Κανελλόπουλο Για Τα Γυαλιά Ηλίου, laservision

6 Ερωτήσεις Στον Δρ. Κανελλόπουλο Για Τα Γυαλιά Ηλίου

Γυαλιά Ηλίου: 6 Ερωτήσεις Στον Δρ. Κανελλόπουλο. Τα “πειράζει” ή “δεν πειράζει” που πρέπει να ξέρεις.

Λοιπόν; Πότε άλλαξες για τελευταία φορά γυαλιά ηλίου; Αν η απάντησή σου σε αυτό το ερώτημα είναι «πάνε χρόνια», θα σου πω ότι μάλλον πειράζει, αφού θέτεις τα μάτια σου σε κίνδυνο. Και για του λόγου το αληθές ρωτήσαμε τον χειρουργό-οφθαλμίατρο Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, και για τα άλλα «πειράζει» που χρειάζεται να ξέρεις για τα γυαλιά ηλίου.

Οι περισσότεροι επιλέγουμε γυαλιά ηλίου με βάση τη μόδα. Πειράζει;

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ένα αξεσουάρ μόδας, αλλά ένα πολύτιμο βοήθημα για την προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Το ίδιο ισχύει και αν δεν έχεις προμηθευτεί τα γυαλιά σου από ένα κατάστημα οπτικών, αλλά από υπαίθριες αγορές ή πωλητές, online ή από άλλες μη αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Πειράζει αν φοράμε γυαλιά ηλίου μόνο το καλοκαίρι;

Χρειαζόμαστε γυαλιά ηλίου καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δυστυχώς, ούτε καν ο ένας στους τρεις ανθρώπους δεν φορά γυαλιά ηλίου κάθε φορά που βγαίνει από το σπίτι του είτε έχει ηλιοφάνεια είτε συννεφιά. Είναι όμως ζωτικής σημασίας να μάθει πια ο κόσμος ότι χωρίς αυτά, η όρασή του κινδυνεύει.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η μακροχρόνια έκθεση των ματιών στον ήλιο δίχως την κατάλληλη προστασία αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών οφθαλμοπαθειών. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διάφορα μορφώματα στα μάτια και μια σπάνια μορφή καρκίνου (το μελάνωμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα).

Πειράζει αν είμαστε για σύντομα διαστήματα στον ήλιο, χωρίς γυαλιά ηλίου;

Ακόμα και η βραχυχρόνια έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους. Για παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται στο νερό μπορεί να προκαλέσει φωτοκερατίτιδα. Η φωτοκερατίτιδα είναι ένα επώδυνο ηλιακό έγκαυμα στο πρόσθιο τμήμα του ματιού. Εκδηλώνεται με κοκκίνισμα του ματιού, θολή όραση, ευαισθησία στο λαμπερό φως και, σε σπάνιες περιπτώσεις, με παροδική απώλεια της οράσεως.

Πειράζει αν φοράμε τα αγαπημένα μας γυαλιά ηλίου για χρόνια;

Ημερομηνία λήξεως για τα γυαλιά ηλίου δεν υπάρχει. Ούτε έχει βρει η ιατρική έρευνα έναν τρόπο, για να υπολογίζεται η φθορά των προστατευτικών φίλτρων τους αναλόγως με τη χρήση. Ο γενικός κανόνας, όμως, είναι πως όσο πιο παλιά είναι τα γυαλιά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην προστατεύουν πια επαρκώς τα μάτια, γι’ αυτό συνιστάται προληπτικός έλεγχος της απορροφητικότητάς τους σε ένα κατάστημα οπτικών.

Πειράζει αν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου, όταν αθλούμαστε έξω;

Αν κάποιος ασχολείται με αθλήματα εξωτερικού χώρου τις ώρες που έχει ήλιο, όχι μόνο πρέπει να φορά γυαλιά, αλλά πιθανώς χρειάζεται γυαλιά με κεχριμπαρένιους, πράσινους ή γκρι φακούς. Οι φακοί αυτοί δεν δεσμεύουν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, αλλά αυξάνουν τη σκιαγραφική αντίθεση (κοντράστ). Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για όσους παίζουν σπορ όπως το γκολφ, το μπέιζμπολ, κ.λπ.

Πειράζει αν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου, όταν οδηγάμε;

Η οδήγηση με γυαλιά ηλίου, όταν έχει ήλιο, είναι πιο ασφαλής, επειδή με τα γυαλιά μειώνονται οι αντανακλάσεις από τον δρόμο, ιδιαίτερα αν έχουν πολωμένους φακούς.

Χρειαζόμαστε γυαλιά ηλίου καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

5 κριτήρια επιλογής

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά σε όσους θέλουν να αγοράσουν προστατευτικά γυαλιά ηλίου τα εξής:

1. Βεβαιωθείτε ότι αναγράφουν «100% προστασία από την UVA και την UVB» ή «100% προστασία από την UV400».

2. Φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλα. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να καλύπτουν μεγάλο τμήμα του προσώπου, ενώ τη μέγιστη προστασία παρέχουν όσα το «αγκαλιάζουν» και από τα πλάγια. Μην ξεχνάτε ότι η UV αντανακλάται από τις λείες επιφάνειες (π.χ. άμμο, νερό, τζάμια, δρόμους) και έτσι φθάνει υπό διάφορες γωνίες στα μάτια σας.

3. Μη σας ξεγελά το χρώμα. Οι σκουρόχρωμοι φακοί μπορεί να μοιάζουν πιο προστατευτικοί, αλλά το χρώμα τους δεν έχει καμία σχέση με την προστασία που παρέχουν. Το θέμα είναι τι φίλτρα περιέχουν.

4. Μη βασίζεστε στην τιμή. Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να έχουν διάφορες τιμές, αλλά τα πιο ακριβά δεν σημαίνει ότι είναι και πιο προστατευτικά. Ούτε είναι άχρηστα τα φθηνά γυαλιά ηλίου. Μπορεί όλα να είναι εξίσου προστατευτικά, αρκεί να τα προμηθευτείτε από τους κατάλληλους παρόχους.

5. Να αγοράζετε γυαλιά ηλίου μόνο από αξιόπιστους παρόχους. Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τις αγορές από online site δημοπρασιών, πλανόδιους πωλητές, υπαίθριες αγορές κ.λπ. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα προμηθεύεστε από καταστήματα οπτικών, ώστε να έχετε πλήρη ενημέρωση και για τα άλλα χαρακτηριστικά τους.

 

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner