
Συνήθεις Ερωτήσεις
Κόστος LASER
Για εμάς αποτελεί απόλυτο καθήκον όχι μόνο η εξατομικευμένη αξιολόγηση κάθε υποψήφιου για πιθανή διόρθωση μυωπίας με laser, αλλά και ο πλήρης γενικός οφθαλμολογικός έλεγχος μαζί με ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο*, με τον πλέον σύγχρονο απεικονιστικό́ τεχνολογικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να καθοριστεί η καταλληλότερη μέθοδος. Το κόστος της διόρθωσης με laser εξαρτάται από το ποιά/ες μέθοδος/οι θα προταθούν, με γνώμονα πάντα τη μεγαλύτερη ασφάλεια και το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση με ένα συγκεκριμένο ποσό είναι ανέφικτη πρακτικά, γιατί μαζί με άλλα, θα σήμαινε ίδια μέθοδο διόρθωσης σε όλους τους υποψήφιους.
*Η ομάδα μας αξιολογείται ως τις πλέον έμπειρες και πρωτοπόρες και σε αυτόν τον τομέα. Για σχεδόν 30 χρόνια, παράλληλα εκπαιδεύουμε συναδέλφους ανά τον κόσμο στη μεθοδολογία μας αυτή.
Θολή όραση
Η όραση μπορεί να θολώσει από πολλές αιτίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η απλή στεγνότητα ή/και ερεθισμός αλλά και αυξημένη μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός ακόμη και καταρράκτης κ.λπ.
Ωστόσο το ξαφνικό θόλωμα μπορεί να έχει αν και σπάνια σοβαρές αιτίες που πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η αιμορραγία ή κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.
Αν λοιπόν παρουσιάσετε θόλωμα της όρασης με ή χωρίς αγγειακό ή πόνο στο μάτι, πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον οφθαλμίατρο, για να γίνει η παραπάνω αξιολόγηση: Θυμηθείτε η όραση είναι η πιο πολύτιμη των αισθήσεών μας.
“Αστραπές, λάμψεις, μυγάκια”
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ”δει” στιγμιαία, μερικά μαύρα στίγματα να περνούν μπροστά από το οπτικό πεδίο τους, χωρίς αυτό να είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο η απότομη και μαζική εμφάνιση μαύρων κηλίδων ή σκιών στο οπτικό πεδίο, που μπορεί να συνοδεύεται μάλιστα και από λάμψεις (σαν να ανάβει ένα φλας), πρέπει να μας οδηγήσει αμέσως στον οφθαλμίατρο!!!
Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να οφείλονται σε μία απλή κατάσταση που λέγεται αποκόλληση του υαλοειδούς, αλλά εάν αυτή δεν αξιολογηθεί, μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα με μία πιο σοβαρή κατάσταση, που λέγεται αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και αποτελεί επείγον περιστατικό και απειλή για την όρασή μας.
Πρήξιμο στο βλέφαρο
Το πρήξιμο στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο συχνά είναι ένα σύμπτωμα πολλαπλών αιτιολογιών (αλλεργία, τραυματισμός, τσίμπημα από κουνούπι κτλ), το οποίο υποχωρεί μόνο του μέσα σε μία ημέρα. Όταν όμως διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες ή/και συνοδεύεται από ορισμένα άλλα συμπτώματα, πρέπει να ελέγχεται από έναν οφθαλμίατρο. Και αυτό, διότι μερικές φορές η αιτία είναι κάτι σοβαρό το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην όραση (μόλυνση, κακοήθεια κτλ).
Επίσης, μπορεί να δείτε πρήξιμο στα μάτια ή/και στα βλέφαρά σας παράλληλα με: Επιπεφυκίτιδα, Αλλεργία, Τραυματισμό, Χαλάζιο, Κριθαράκι, Κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου ή Νόσο Graves (θυρεοειδοπάθεια).
Όσον αφορά το πρήξιμο στα μάτια, τα πρώτα 24ωρα από την εμφάνισή του, προσπαθήστε να το καταπραΰνετε με δροσερά επιθέματα (κομπρέσες), ξέπλυμα των (κλειστών) ματιών με δροσερό νερό ή καλύτερα στείρο φυσιολογικό ορό από το φαρμακείο και ίσως και αντιισταμινικό κολλύριο αν πάσχετε από αλλεργία. Να αποφύγετε επίσης να φορέσετε φακούς επαφής, εάν βλέπετε πρησμένο το ή τα βλέφαρά σας.
Αν, πάντως, όπως προαναφέρθηκε το πρήξιμο επιμείνει πέραν των 24 ωρών ή και συνοδεύεται από άλλα ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως στον οφθαλμίατρό σας.
Πόνος στα μάτια
Τα μάτια δεν πρέπει ποτέ να μας πονάνε και γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε πόνο που θα εκδηλωθεί σε αυτά.
Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος, αλλά η έντασή του δεν είναι ενδεικτική για τη σοβαρότητα του αιτίου που τον προκαλεί. Για παράδειγμα, ένα ήπιο πρόβλημα (όπως μια εκδορά στον κερατοειδή) μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο, ενώ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα (όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς) να είναι ανώδυνο.
Τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι η αιτία του πόνου άλλοτε είναι εμφανής (π.χ. κάποιο κτύπημα) και άλλοτε όχι. Στις πιθανές μη εμφανείς αιτίες συμπεριλαμβάνονται τοπικά και συστηματικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, ένας απλός πονοκέφαλος ή ημικρανία, η λανθασμένη συνταγή γυαλιών, η “ψηφιακή καταπόνηση των ματιών”, οι εκδορές του κερατοειδούς, η οπτική νευροπάθεια, το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, η σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση), η θυρεοειδοπάθεια κ.λπ.
Κόκκινο μάτι
Το επίμονο κοκκίνισμα και δάκρυσμα των ματιών μπορεί να μην είναι επείγον περιστατικό, αλλά ούτε και ένα σύμπτωμα που πρέπει να αγνοούμε.
Αν και τα μάτια κοκκινίζουν από διάφορες αθώες αιτίες (π.χ. ξενύχτι, πολύ διάβασμα, έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνός των τσιγάρων), υπάρχουν και σοβαρότερες όπως η κερατίτιδα. Η κερατίτιδα είναι φλεγμονή συνήθως από μόλυνση στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο.
Η φλεγμονή αυτή αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν ανιχνεύεται νωρίς. Αντιθέτως, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να κοστίσει ακόμα και την όραση.
«Η κερατίτιδα είναι ιδιαιτέρως συχνή στους χρήστες φακών επαφής, όπως και από έρπητα, αλλά δυστυχώς πολλοί την αμελούν και δεν έρχονται να τους εξετάσουμε παρά μόνο όταν γίνεται ανυπόφορη», λέει ο δρ. Κανελλόπουλος.
Άμεσος έλεγχος απαιτείται και όταν το κοκκίνισμα εξαπλωθεί γρήγορα στο μάτι και συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο) και αλλαγή στην όραση. Σε τέτοια περίπτωση μια πιθανή αιτία είναι η επιπεφυκίτιδα, η οποία είναι μεταδοτική λοίμωξη.
Χτύπημα στο μάτι
Οι αμυχές και οι εκδορές στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών είναι η πιο συχνή μορφή τραυματισμού στα μάτια. Παρατηρούνται συχνά στη διάρκεια της άθλησης, ειδικά σε σπορ με έντονη επαφή, αλλά και με την κολύμβηση, με τα θαλάσσια σπορ να είναι τα δεύτερα πιο επικίνδυνα αθλήματα σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Prevent Blindness America.
Μην αμελήσετε ή καθυστερήσετε την ιατρική συμβουλή, επειδή φοβάστε να πάτε στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού», συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος. «Μερικοί τραυματισμοί φαίνονται αθώοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ σοβαροί και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να εντείνει το πρόβλημα». Μπορείτε εξάλλου να αξιολογηθείτε σε επίπεδο ιατρείου από τον οφθαλμίατρό σας.
Δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση
Όταν η όραση μειώνεται σταδιακά τη νύχτα και γίνονται δυσδιάκριτα τα διάφορα αντικείμενα, το άτομο μπορεί να χρειάζεται εκ νέου αξιολόγηση διορθωτικών γυαλιών, αλλά και να πάσχει από καταρράκτη, μελαγχρωστική ή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Ευτυχώς, οι διαθλαστικές ανωμαλίες της όρασης, μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες αντιμετώπισης αυτής της δυσκολίας. Και οι τρεις δυσκολεύουν τη νυκτερινή όραση, κυρίως όταν δεν φορά κάποιος τα σωστά διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής. Λάβετε υπόψη ότι η συνταγή τους μπορεί να μεταβληθεί με τα χρόνια.
Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστάται η προληπτική εξέταση των ματιών κάθε έναν με δύο χρόνια, ώστε να διαγνωστεί εγκαίρως τυχόν νέο, αναδυόμενο πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Διαβήτης & μάτια
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 45% των πασχόντων από διαβήτη έχουν κάποιου βαθμού διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αλλά μόνο οι μισοί το γνωρίζουν. Έτσι, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί την συχνότερη αιτία νέων περιπτώσεων τύφλωσης στα άτομα ηλικίας 20-65 ετών. Ειδικά οι γυναίκες με διαβήτη κύησης μπορεί να παρουσιάσουν ταχείας έναρξης ή επιδείνωσης διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αποτραπεί το σχεδόν 90% των βλαβών στα μάτια και στην όραση λόγω του διαβήτη, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC). «Το κλειδί της πρόληψης είναι η καλή ρύθμιση του σακχάρου σε συνδυασμό με τον προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ο οποίος απαραιτήτως πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο» ακόμα και αν αυτό δεν σας έχει γίνει ξεκάθαρο από τον/την διαβητολόγο σας.
Εγκυμοσύνη & μάτια
Οι περισσότερες έγκυες ξέρουν καλά ότι οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές της εγκυμοσύνης προκαλούν συχνά ναυτία και πόνο στη μέση, αλλά λίγες γνωρίζουν ότι και η όραση μπορεί να επηρεαστεί. Τα ηπιότερα προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι η ξηροφθαλμία και η θολωμένη όραση.
«Στις γυναίκες με επιρρέπεια στην ξηροφθαλμία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα ή να καταστήσει δύσκολη τη χρήση των φακών επαφής σε όσες έγκυες τους φοράνε», λέει. «Η λύση είναι η συνεχής χρήση τεχνητών δακρύων για να λιπαίνονται τα μάτια ενώ ειδικά οι γυναίκες που φορούν φακούς πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να βεβαιωθούν ότι τα υγρά των φακών επαφής είναι ασφαλή για χρήση στην εγκυμοσύνη».
Το θόλωμα της όρασης οφείλεται στην κατακράτηση υγρών που είναι συχνό φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Η κατακράτηση μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση και αλλαγή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα του ματιού, με συνέπεια να εντείνονται τυχόν υπάρχοντα διαθλαστικά προβλήματα (π.χ. μεγαλώνει προσωρινά λίγο η μυωπία) ή/και να φαίνονται παραμορφωμένες οι εικόνες. Τόσο το θόλωμα όσο και η ξηροφθαλμία υποχωρούν μετά τον τοκετό και η όραση συνήθως αποκαθίσταται. Απαιτείται όμως επανέλεγχος της όρασης έναν χρόνο αργότερα, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προκληθεί μόνιμα προβλήματα, όπως αύξηση της μυωπίας.
Με πρωτοποριακή μας δημοσιευμένη πια μελέτη, δεν παρατηρήσαμε σε μεγάλο αριθμό εγκύων γυναικών επί πολλων ετών αλλαγές σε εκείνες που είχαν υποβληθεί παλαιότερα σε επιτυχή επέμβαση διόρθωσης μυωπίας με laser (συνήθως LASIK).
Το κέντρο μας εφαρμόζει με παγκόσμια πρωτοπορία ενδελεχή έλεγχο, ιδανικά στον 7ο μήνα κύησης, σε όλες τις μέλλουσες μητέρες. Η τεχνολογία OPTOS που χρησιμοποιούμε, κάνει αυτόν τον έλεγχο εντελώς ανώδυνο, αφού δεν απαιτεί φαρμακευτική διαστολή της κόρης του κάθε οφθαλμού. Με ειδικά κάτοπτρα κάνει πλάγιες λήψεις στο βυθό του κάθε οφθαλμού μέσα από την φυσιολογική, μικρή σε άνοιγμα συνήθως, κόρη. Στη συνέχεια «συνθέτει» τις παραπάνω 40 με 50 εικόνες και σαν αποτέλεσμα μας παρέχει μια ευρύτατη (120°) περιφερική βυθοσκόπηση τόσο για την πιθανή διάγνωση προβλημάτων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε έναν φυσιολογικό τοκετό, αλλά και για τη φωτογραφική τεκμηρίωσή τους.
