Χαλάζιο: Δυσκολία στην πρακτική λειτουργία της όρασης στην καθημερινή ζωή προκαλεί η ενοχλητική παρουσία ενός μικρού “ογκιδίου” στο βλέφαρο

Πώς να απαλλαχθείτε από το ενοχλητικό χαλάζιο

Δυσκολία στην πρακτική λειτουργία της όρασης στην καθημερινή ζωή προκαλεί η ενοχλητική σε όλους όσους την έχουν βιώσει παρουσία ενός μικρού “ογκιδίου” στο βλέφαρο, το γνωστό σε όλους χαλάζιο, όταν αυτό μεγαλώσει σημαντικά.

Η δημιουργία του οφείλεται στη παρουσία σημαντικής φλεγμονής, η οποία προκαλείται όταν δεν γίνεται φυσιολογικά η παραγωγή λαδιού μέσα στους αδένες meibomian ή όταν προκληθεί φραγή ενός από τα ανοίγματα των αδένων, εξαιτίας μακιγιάζ ή άλλης φλεγμονής. Ο σκοπός παραγωγής του λαδιού που εκρέει στο χείλος των βλεφάρων είναι η ανάμιξη του µε το υγρό συστατικό των δακρύων, έτσι ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την πολύ ευαίσθητη επιφάνεια του ματιού που έρχεται σε διαρκή τριβή µε τα βλέφαρα κατά το ανοιγοκλεισίµο των ματιών.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιο-Ιωάννη Κανελλόπουλο είναι σύνηθες το χαλάζιο να δημιουργείται σε ανθρώπους που υποφέρουν από βλεφαρίτιδα, πάθηση η οποία έγκειται στη κακή λειτουργία των αδένων παραγωγής λαδιού και όχι σε κάποια μόλυνση. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια θεραπεία είτε µε αντιβιοτικά είτε µε φάρμακο που μπορεί να εξαλείψει για πάντα τη βλεφαρίτιδα, αλλά κυρίως µία διαδικασία η οποία μπορεί να την κρατήσει σε καλό έλεγχο έτσι ώστε να µην ενοχλεί το κάθε άτομο που πάσχει από αυτήν τη χρόνια πάθηση», μας εξηγεί.

Η θεραπεία του χαλαζίου λοιπόν είναι η ίδια με αυτήν της βλεφαρίτιδας, η οποία γίνεται με την εφαρμογή συνθετικών δακρύων και ζεστών κομπρεσών. Όταν αυτά τα μέτρα αποτύχουν μπορούν να χορηγηθούν αντιβιοτικές κορτιζονούχες αλοιφές, κάτω από στενή παρακολούθηση οφθαλμιάτρου, καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης γλαυκώματος ή καταρράκτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το χαλάζιο γίνεται σε υπόστρωμα πολύ σοβαρής βλεφαρίτιδας χορηγείται αντιβιοτικό της οικογένειας των τετράκλινων από το στόμα. Σε ακραίες περιπτώσεις που το χαλάζιο επιμένει και δεν υποχωρεί µε συντηρητική αγωγή, αφαιρείται χειρουργικά ή υποβάλλεται σε αγωγή µε ένεση μικρής ποσότητας κορτιζόνης στη «καρδιά» του χαλαζίου.

Πολύ συχνά το χαλάζιο και η βλεφαρίτιδα παρουσιάζεται και σε άτομα με ροδόχρου ακμή, ένα γενικότερο δερματολογικό πρόβλημα στο οποίο η λειτουργία των αδένων λαδιού είναι ελαττωματική σε μεγάλη επιφάνεια του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση όμως η διάγνωση γίνεται από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει την κατάλληλη για σας αγωγή, προκειμένου να απαλλαχθείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του χαλαζίου.

ΠΗΓΗ: www.onlinehealth.gr

Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD

Χειρουργός – Οφθαλμίατρος

 

Related posts

Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό
espa banner