Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Σακχαρώδης Διαβήτης και όραση- Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισής τους
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη φέτος θέτει στο επίκεντρο την σημασία της αναγνώρισης του κινδύνου για την καθυστέρηση ή και την πρόληψη των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει η νόσος. «Γνωρίζοντας τους κινδύνους, γνωρίζετε τον τρόπο αντιμετώπισής τους» είναι το φετινό σλόγκαν, αποτελώντας την μεγαλύτερη παγκοσμίως εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη, αναδεικνύοντας τον ως κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα υγείας τόσο σε δημόσιο όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο διαβήτης και συγκριμένα η διαβητική αμφιβληστοειδοπαθεια παραμένει ο κύριος λόγος απώλειας όρασης σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών στα κράτη με προηγμένες υπηρεσίες υγείας!
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
Ο διαβήτης αποτελεί μια συχνή μεταβολική πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει λιγότερη ή και καθόλου ινσουλίνη ή ακόμα και να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τρόπο μη αποτελεσματικό.
Ο διαβήτης μακροπρόθεσμα, επηρεάζοντας όλα τα αγγεία του οργανισμού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια αλλά και η αμφιβληστροειδοπάθεια που επηρεάζει την όραση.
Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;
Μία από τις συχνότερες επιπλοκές που παρουσιάζει ο διαβήτης είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία εκδηλώνεται σταδιακά.
Η αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο), ειδικά εάν συνδυάζεται με αρτηριακή υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Τα αγγεία που έχουν προσβληθεί μπορεί να διογκωθούν και να παρουσιάζουν διαφυγή αίματος ή μπορεί να αποφραχθούν εντελώς, με αποτέλεσμα να μην αιματώνεται σωστά ο αμφιβληστροειδής, γεγονός που μπορεί να απειλήσει την όραση. Η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου από τους ασθενείς, μέσω του γλυκαιμικού ελέγχου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αμφιβληστροειδοπάθειας.
Εκτός από την αρτηριακή πίεση, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα και η δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), που προκαλούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.
Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος μέσω βυθοσκόπησης, καθώς επίσης η όσο το δυνατόν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου μέσω συστηματικής γυμναστικής και φαρμακευτικής αγωγής αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την αποφυγή απώλειας της όρασης.
Σημαντικά δεδομένα για τον διαβήτη και την όραση από την LaserVision
- Όσο περισσότερα χρόνια νοσεί ένα άτομο από διαβήτη, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η όρασή του.
- Ο κίνδυνος είναι επίσης μεγαλύτερος στους ασθενείς που δεν ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους, καθώς και σε όσους έχουν συνοδά προβλήματα (π.χ. καπνίζουν, έχουν αυξημένη χοληστερόλη ή/και κυρίως έχουν μη ελεγχόμενη υπέρταση).
- Περίπου 1 στους 3 πάσχοντες από διαβήτη ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν ενδείξεις της οφθαλμοπάθειας αυτής.
- Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.
- Οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν πρόωρο καταρράκτη, δηλαδή πριν την ηλικία των 70 ετών περίπου, που είναι η συνήθης ηλικία εκδήλωσής του στην Ελλάδα
- Οι έγκυες που έπασχαν ήδη από διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
- Ο πιο συχνός λόγος διπλωπίας στη χώρα μας (μετά την θυρεοειδοπάθεια) είναι ο διαβήτης, κυρίως σε συνδυασμό με υπέρταση.
Όπως υποστηρίζει o δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης:
«Ο κίνδυνος απώλειας της όρασης ελλοχεύει για όλους τους ασθενείς με διαβήτη. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο συχνή οφθαλμική επιπλοκλή του διαβήτη ενώ αρκετά συχνά προκαλείται καταρράκτης και γλαύκωμα. Ύψιστη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αμφιβληστροειδοπάθειας, καθώς μπορεί να μειώσει μέχρι και 95% τον κίνδυνο τύφλωσης εξαιτίας της. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών διαδραματίζουν οι γνώσεις του χειρουργού-οφθαλμίατρου στην ανατομική χειρουργική του ματιού. Κάθε ασθενής πρέπει να υφίσταται προσεκτικό έλεγχο και φυσικά με την δική του συμμετοχή και την άριστη συνεργασία του διαβητολόγου με τον χειρουργό-οφθαλμίατρο μπορούν να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Δεδομένου ότι τα προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης στην όραση πολύ συχνά εμφανίζονται στην αρχή της νόσου, οι ασθενείς δεν πρέπει να παραλείπουν τις τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ώστε να προφυλάσσουν την οφθαλμική τους υγεία.»
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει καθοριστεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) στις 14 Νοεμβρίου, μια συμβολική ημερομηνία καθώς αποτελεί την ημερομηνία γέννησης του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε το 1922 μαζί με τον Charles Best την ινσουλίνη, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
Διεθνές σύμβολο αποτελεί ο μπλε κύκλος που σηματοδοτεί την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας ως απάντηση στη νόσο.
Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τη νόσο, εφιστώντας την προσοχή στην ύψιστη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς επίσης στην ανάγκη καθολικής πρόσβασης στην θεραπεία για την αντιμετώπιση του.
Σχετικά με την LaserVision
H LaserVision αποτελεί μια καινοτόμα και αναγνωρισμένη παγκοσμίως για την ερευνητική της πρωτοπορία οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.). Δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια σε ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών υπηρεσιών με μια επιστημονική ομάδα που αποτελείται από διακεκριμένους οφθαλμιάτρους, που συγκαταλέγονται στους 10 σημαντικότερους διεθνώς, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του έγκριτου Βρετανικού Οφθαλμολογικού περιοδικού «The Ophthalmologist».
Με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών και σχολαστικότητα στην οφθαλμολογική αξιολόγηση και θεραπεία, παρέχει υψηλή ποιότητα φροντίδας στους ασθενείς, από την απλή συνταγογράφηση γυαλιών και φακών επαφής, έως τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις για άτομα όλων των ηλικιών σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο αναφοράς με εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής.
Δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD
Χειρουργός – Οφθαλμίατρος