Η απορροφητικότητα των γυαλιών στις βλαβερές υπεριώδεις Α ακτινοβολίες
Έρευνα έδειξε ότι τα απλά γυαλιά έχουν πάρα πολύ χαμηλή απορροφητικότητα σε υπεριώδη ακτινοβολία, με μέση απορροφητικότητα 61% της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιήθηκε για να διαπεράσει το φακό των γυαλιών.
Γράφει: Κανελλόπουλος Αναστάσιος
Χειρουργός – Οφθαλμίατρος,
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης
Η επιστημονική μας ομάδα πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες μία, κατά τη γνώμη μας, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν δύο συσκευές καταγραφής υπεριώδους ακτινοβολίας εξαιρετικά μεγάλης ακρίβειας. Η μία συσκευή χρησιμοποιήθηκε για να πιστοποιήσει την άλλη, εφόσον οι συσκευές βρέθηκαν ότι κατέγραφαν με εξαιρετική ακρίβεια την υπεριώδη ακτινοβολία από ειδικές συσκευές παραγωγής υπεριώδους ακτινοβολίας που έχουμε.
Στη συνέχεια, συλλέξαμε 30 ζευγάρια κοινών γυαλιών, μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, από ηλικίας ενός μήνα έως τριών ετών από τη στιγμή που είχαν κατασκευαστεί. Συλλέξαμε, επίσης, συνολικά 30 ζευγάρια ιμιτασιόν γυαλιά ηλίου από πανέρια, περίπτερα και πλανόδιους πωλητές, καθώς και 30 ζευγάρια γυαλιά ηλίου από τα οποία τα 15 ήταν κλασικής ποιότητας, αυτά δηλαδή που διατίθενται σε μαγαζιά οπτικών με τιμές από 30 έως 80 Ευρώ, και επίσης 15 ζευγάρια γυαλιών «πολύ υψηλής ποιότητας», αυτά που διατίθενται από μαγαζιά οπτικών και άλλους παρόμοιους πωλητές λιανικής με τιμές από 100 έως και 600 Ευρώ.
Και τα δύο οπτικά μέρη των γυαλιών, τόσο το δεξί όσο και το αριστερό, χρησιμοποιήθηκαν σε προκαθορισμένη απόσταση από το μετρητή της υπεριώδους ακτινοβολίας και την πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας. Χρησιμοποιήθηκε πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας έντασης μέχρι 30 (!!!) mW ανά τετραγωνικό εκατοστό, που αντιπροσωπεύει την υπεριώδη ακτινοβολία στην οποία, κατά τις μετρήσεις μας, εκτίθεται κάποιος το καλοκαίρι, το μεσημέρι, στην Αθήνα, όταν φυσικά υπάρχει ηλιοφάνεια.
Οι μετρήσεις μας, όπως θα δείτε στον Πίνακα 1, έδειξαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πρώτον, είδαμε ότι τα απλά γυαλιά έχουν πάρα πολύ χαμηλή απορροφητικότητα σε υπεριώδη ακτινοβολία, με μέση απορροφητικότητα 61% της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιήθηκε για να διαπεράσει το φακό των γυαλιών.
Επίσης, τα ιμιτασιόν γυαλιά έδειξαν απορροφητικότητα της τάξης του 71%, η οποία επίσης κρίθηκε πάρα πολύ σημαντική. Το πρόβλημα, βέβαια, της μελέτης μας είναι στο γεγονός ότι τα κλασικής ποιότητας γυαλιά ηλίου βρέθηκαν να έχουν μόνο 80% απορροφητικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με την πειραματική μελέτη που σας περιγράφουμε εδώ, καθώς και τα γυαλιά πολύ υψηλής ποιότητας έφτασαν μέχρι το 90%, αλλά όχι επάνω από αυτό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές που περιγράφονται εδώ είναι μέσες τιμές, με σταθερή απόκλιση περίπου 10%, άρα οι δύο σταθερές αποκλίσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των γυαλιών αυτών αντιπροσωπεύουν, για τα γυαλιά κανονικής όρασης ποσοστά από 40% έως 80%, για τα γυαλιά ιμιτασιόν από 50% έως και 90% απορροφητικότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας, για τα γυαλιά κλασικής ποιότητας από 60% έως 100% και για τα γυαλιά υψηλής ποιότητας από 70% έως 100% απορροφητικότητα.
Η μελέτη αυτή σίγουρα προβληματίζει κάθε οφθαλμίατρο, καθώς θεωρούμε δεδομένο ότι τα γυαλιά υψηλής ποιότητας έχουν εγγυημένη απορροφητικότητα στις υπεριώδεις ακτινοβολίες και, φυσικά, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα ιμιτασιόν γυαλιά είναι πολύ απρόβλεπτης ποιότητας και απορροφητικότητας, ναι μεν μερικά από αυτά είχαν εξαιρετικά καλή απορροφητικότητα αλλά μερικά από αυτά είχαν απαράδεκτη απορροφητικότητα.
Εμείς θα θέλαμε να μείνουμε και στο γεγονός ότι τα απλά γυαλιά ηλίου είχαν, κατά τη γνώμη μας, πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Είναι εύκολο στα απλά γυαλιά να υπάρξει επίσης φίλτρο απορρόφησης των υπεριωδών ακτινοβολιών, είναι κάτι εξαιρετικά μικρού κόστους, αρκεί να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους, γιατί σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα υπάρχει διαρκής και συνεχής έκθεση.
Είναι δηλαδή για εμάς ένας πολύ σημαντικός προφυλακτικός παράγοντας στα απλά γυαλιά να υπάρχει πλήρης απορρόφηση των υπεριωδών ακτινοβολιών, σαν ένα έξτρα μέτρο προστασίας όταν οι άνθρωποι τα φορούν, είτε αυτά είναι παιδιά, έφηβοι, ενήλικες ή υπερήλικες, να έχουν απορροφητικότητα από τον ήλιο και τις βλαβερές του ακτινοβολίες, όπως επίσης και το να υπάρξει και να θεσμοθετηθεί, πιθανόν από το Υπουργείο Υγείας, κάποιος μηχανισμός πιστοποίησης των γυαλιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στο παραεμπόριο, καθώς η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στο πόσο αποτελεσματικά απορροφούνται οι υπεριώδεις ακτινοβολίες από τη χρήση των γυαλιών ηλίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει ενοχοποιηθεί τόσο για την επιτάχυνση της δημιουργίας καταρράκτη που ουσιαστικά αφορά όλους τους ανθρώπους και σχηματίζεται σε όλους τους ανθρώπους στην τρίτη ηλικία αλλά, το πιο σημαντικό, ότι η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και η σωστή αντιοξειδωτική διατροφή προστατεύουν τον οφθαλμό από την πάθηση της εκφύλισης της ωχράς.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς είναι μάστιγα του πολιτισμένου κόσμου, καθώς είναι ο κύριος λόγος τύφλωσης στο γενικό πληθυσμό και ο πιο σημαντικός λόγος μείωσης της όρασης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Απασχολεί δε περίπου 1 στους 10 ανθρώπους επάνω από τα 65 χρόνια της ζωής τους και οι πιο συχνοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι, πρώτον, το οικογενειακό ιστορικό και γι’ αυτό θα δούμε σύντομα πολλούς εύκολους γενετικούς δείκτες που θα μπορεί κάποιος να ανακαλύπτει αν έχει προδιάθεση για γενετικής φύσης πολλαπλασιασμό της πιθανότητας της εκφύλισης της ωχράς, το κάπνισμα, το οποίο δείχνει κι αυτό ότι είναι ένας σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για εκφύλιση ωχράς και, τέλος, η έκθεση στο υπεριώδες φως και η έλλειψη σωστής αντιοξειδωτικής διατροφής κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Πιστεύουμε ότι άλλες παρόμοιες μελέτες, και μεγαλύτερης κλίμακας, θα δώσουν μεγαλύτερη βάση σε αυτό το πιλοτικό μας ερευνητικό πρόγραμμα και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία. Συμβουλεύουμε τους ενδιαφερόμενους να αποταθούν στον οφθαλμίατρό τους και στον έγκυρο οπτικό, έτσι ώστε να απαντηθούν οι ερωτήσεις τους κατά πόσο τα γυαλιά που διαθέτουν και χρησιμοποιούν μπορούν να προφυλάξουν την πολύτιμη όρασή τους από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου.
ΠΗΓΗ: Iatronet.gr