Από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη: Το πάθος, η πρωτοπορία και η αφοσίωση σύμφωνα με τον Δρ Αναστάσιο Ι. Κανελλόπουλο
του Timothy Norris
Από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, ο Δρ Κανελλόπουλος αφιερώνει τη ζωή και την καριέρα του στην έρευνα και στην ανάπτυξη προηγμένων και αποτελεσματικών επεμβατικών τεχνικών για το πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού.
Ο Δρ Κανελλόπουλος ειδικεύεται στη μεταμόσχευση και στη διασύνδεση κερατοειδή. Το 2005 με την ερευνητική ομάδα του Διαγνωστικού, Θεραπευτικού και Ερευνητικού Ινστιτούτου LaserVision.gr στην Αθήνα ανέπτυξε και εισήγαγε το Πρωτόκολλο της Αθήνας, μια επαναστατική μέθοδο θεραπείας ασθενών με κερατόκωνο. Ο γιατρός μοιράζει το χρόνο του μεταξύ ιατρικής δραστηριότητας και έρευνας στην Αθήνα και διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο NYU της Νέας Υόρκης. Στην βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του στο EyeSee ο Δρ Κανελλόπουλος μιλά για την ζωή του, τις εμπειρίες του και τις διάφορες πτυχές της επαγγελματικής ζωής του.
Ποια είναι η ειδίκευσή σας ή το επίκεντρο της κλινικής σας δραστηριότητας;
Το επαγγελματικό μου ενδιαφέρον επικεντρώνεται σίγουρα στη μεταμόσχευση κερατοειδή. Η επιλογή αυτή έγινε αφότου συμμετείχα σε δυο fellowships στα πανεπιστήμια Harvard και Cornell και σε ένα πάνω στο γλαύκωμα στο Harvard. Σε κλινικό επίπεδο η ειδίκευσή μου είναι πάνω στον κερατοειδή και στην αντιμετώπιση περίπλοκων περιστατικών επέμβασης καταρράκτη, γλαυκώματος και διαθλαστικής χειρουργικής αλλά η κύρια ασχολία μου είναι η μεταμόσχευση κερατοειδή. Πάνω σε αυτή βασίζεται μεγάλο μέρος της ιατρικής και ερευνητικής δραστηριότητάς μου ως ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του LaserVision.gr.
Το ινστιτούτο μας αφιερώνεται κατά το ήμισυ σε διάγνωση, επεμβάσεις καταρράκτη και μεταμοσχεύσεις κερατοειδή, ενώ το άλλο ήμισυ αφορά κλινική έρευνα. Παρόλο που είναι ένα μικρό σε μέγεθος κέντρο, παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και έχει επιτύχει μέσα σε 20 χρόνια να προσφέρει 120 επιστημονικές δημοσιεύσεις στα 4 μεγάλα οφθαλμολογικά συνέδρια παγκοσμίως. Για εμάς είναι τιμή και προνόμιο που επιτυγχάνουμε κάθε φορά να μοιραζόμαστε τις επιστημονικές ανακαλύψεις μας παγκοσμίως.
Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας σας;
Κάνοντας μια αναδρομή βλέπω ότι ασκώ την επιστήμη της οφθαλμολογίας εδώ και 25 χρόνια. Αποφοίτησα το 1994 και στη συνέχεια ολοκλήρωσα 3 fellowships. Σε αυτά τα 25 χρόνια είχα την τιμή να είμαι ο Πρόεδρος του International Society of Refractive Surgery ενώ συνεχίζω να είμαι καθηγητής κλινικής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο NYU, το οποίο κρατά την τρίτη θέση στην κατάταξη των αμερικανικών πανεπιστημίων για την επιστήμη της ιατρικής.
Παρόλα αυτά αντλώ την μεγαλύτερη ικανοποίηση όχι από όσα έχω καταφέρει αλλά από την καθημερινή εφαρμογή ιατρικής που μου επιτρέπει να προσφέρω θεραπεία σε ασθενείς και ικανοποίηση στο πάθος μου. Ανταμείβομαι επίσης από την διεξαγωγή έρευνας που οπλίζει την επιστημονική μας ομάδα με προηγμένη τεχνολογία και λύσεις. Η συνεχής έρευνα βελτιώνει την κλινική μας δραστηριότητα και μας καθιστά πρωτοπόρους και ικανούς να προσφέρουμε λύση σε περίπλοκες προκλήσεις, προσφέροντας ένα πρακτικό επίπεδο αριστείας.
Ποια είναι η κύρια συνεισφορά σας στην ανάπτυξη της σύγχρονης οφθαλμολογίας;
Είμαστε η δεύτερη ομάδα, μετά τον Theo Seiler, που πραγματεύτηκε τη διασύνδεση κερατοειδή και έχουμε την ευχέρεια να είμαστε ινστιτούτο που βρίσκεται σε ένα παγκόσμιο epicenter για τον κερατόκωνο. Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της τεχνικής είχαμε πραγματοποιήσει την επέμβαση σε 5-6 φορές περισσότερους ασθενείς από άλλα κέντρα σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την γέννηση του Πρωτόκολλου της Αθήνας.
Ως ειδικός στην μεταμόσχευση κερατοειδή ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση από την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μιας τεχνικής που επιτρέπει σε νεαρούς ασθενείς την αποφυγή μεταμόσχευσης κερατοειδή. Είναι ένα μεγάλο βήμα για εμένα καθώς όταν ξεκίνησα την καριέρα μου η μεταμόσχευση κερατοειδή αποτελούσε την μόνη λύση σε κερατοκωνικούς ασθενείς.
Ποιους αναγνωρίζετε ως μέντορες και εμπνευστές στην πορεία σας;
Είχα την καλή τύχη να συναναστραφώ πολλά επιφανή πρόσωπα στη ζωή μου μεταξύ των οποίων είναι ο Claes Dohlman, πατέρας της επέμβασης κερατοειδή, και οι μαθητές του,Henry D. Perry και Eric D. Donnenfeld, με τους οποίους έκανα την εκπαίδευσή μου στην Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια πήγα στη Βοστώνη για να εκπαιδευτώ από τον ίδιο τον Dohlman, στιγμή σταθμός της καριέρας μου.
Έχετε ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή, στα παγκόσμια συνέδρια και στους ιατρικούς οργανισμούς. Τί μπορεί να επιφέρει αυτή η εμπειρία στην επαγγελματική ζωή ενός οφθαλμίατρου;
Μετρώ περίπου 2000 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και μπορώ να πω με σιγουριά πως η συμμετοχή σε τέτοιους θεσμούς είναι μεγάλο σχολείο για εμένα. Μέσω της συναναστροφής με συναδέλφους, τεχνικούς και ανθρώπους του χώρου υπάρχει μια συνεχής ροή γνώσης και πληροφορίας. Η ιατρική είναι πλέον μια δυναμική ανταλλαγή πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο και νιώθω τυχερός που αποτελώ μέρος αυτής.
Πώς επηρεάζει το επάγγελμά σας τη ζωή σας;
Δεν αντιμετωπίζω το επάγγελμα ως δουλειά αλλά ως ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικότητάς μου. Είναι ένα πάθος που συμπεριλαμβάνει κάθε κλίση μου από τη φροντίδα ασθενών μέχρι την έρευνα και την αφοσίωση σε διεθνή οφθαλμολογικά δρώμενα, κάτι το οποίο είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου και με καθορίζει ως άνθρωπο. Αυτό το κομμάτι του εαυτού μου έρχεται δεύτερο μόνο μετά την οικογένειά μου.
Ποιες είναι άλλες ασχολίες της ζωής σας;
Κάποιες φορές έχω την ανάγκη να ξεφύγω από τη βασική μου ενασχόληση, την οφθαλμολογία, και να χαλαρώσω με την οικογένειά μου στην Ελλάδα. Μου αρέσει που ζώ στην Ελλάδα καθώς είναι ο ιδανικός τόπος για το καλοκαίρι. Με τα 3 μου παιδιά περνάμε πολύ χρόνο στο σκάφος ή κάνοντας θαλάσσια αθλήματα. Επίσης, προσπαθώ να κρατώ τον εαυτό μου απασχολημένο γιατί με βοηθάει να αντιμετωπίζω καλύτερα τον ρυθμό της δουλειάς που μπορεί να γίνει φρενήρης.
Ποια πρωτοποριακή ιδέα θα ήταν χρήσιμη στην αγορά βραχυπρόθεσμα για το ινστιτούτο και για τους ασθενείς σας;
Από την σκοπιά ενός ειδικού για τον κερατοειδή, σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα θέματα που έχω αντιμετωπίσει είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, επομένως η εύρεση θεραπείας ή ασφαλούς τρόπου αντιμετώπισης θα ήταν σημαντική.
Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να βρεθεί μια αποτελεσματική μέθοδος για τη διασφάλιση τέλειας όρασης από όλες τις αποστάσεις σε πρεσβυωπικούς ασθενείς. Στη διάρκεια της καριέρας μου έχω δει πολλές καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα. Αυτοί είναι κάποιοι στόχοι για την πορεία μου.
Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι 3 βασικές επιβραβεύσεις ενός οφθαλμιάτρου;
Σε δεύτερη και τρίτη θέση θα έβαζα την ευκαιρία να τεκμηριώσει κάποιος τη δουλειά του σε ακαδημαϊκό επίπεδο και το να έχει κάποιος τη στήριξη συνεργατών με κίνητρο την συνέχεια της δουλειάς και της έρευνας.
Στην πρώτη θέση είναι με βεβαιότητα η χειραψία και το χαμόγελο των ασθενών που βοηθά ένας οφθαλμίατρος και που αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έκανε για να βελτιωθεί η όρασή τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.