Μυωπία - Υπερμετρωπία - Αστιγματισμός 

Πρόκειται για 3 πολύ συνηθισμένες διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού, που συμβαίνουν όταν το σχήμα του εμποδίζει την απευθείας εστίαση του φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή, δημιουργώντας προβλήματα στην όραση. 

Για να κατανοήσουμε κάπως τη λειτουργία των ματιών μας, που είναι ίσως οι πιο εξελιγμένες οπτικές συσκευές στη φύση, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες φωτισμού, κόπωσης κλπ., θα επιχειρήσουμε να την περιγράψουμε όσο πιο απλά γίνεται:

Το μάτι λειτουργεί όπως μία φωτογραφική μηχανή. Το φως εισέρχεται μέσα από τη κόρη του ματιού, δηλαδή από ένα μικρό πέρασμα που λειτουργεί όπως το διάφραγμα του φακού στην κάμερα. Η εικόνα που μεταφέρεται από τις φωτεινές ακτίνες, εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, όπως ακριβώς ο φακός της φωτογραφικής μηχανής αποτυπώνει την εικόνα πάνω στο φιλμ. Ο έγχρωμος δακτύλιος του ματιού, η ίριδα, ελέγχει την ένταση του φωτός που μπαίνει στο μάτι, ανοίγοντας και κλείνοντας την κόρη του ματιού κάθε φορά που μεταβάλλεται το φως στο περιβάλλον.

Σε έναν φυσιολογικό οφθαλμό οι εικόνες εστιάζονται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή, κι όταν αυτό συμβαίνει χωρίς τη βοήθεια γυαλιών ή φακών επαφής, τότε λέμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι «εμμέτρωπας», δηλαδή η όρασή του είναι «εντός του σωστού μέτρου».

Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να βλέπουν τόσο καθαρά όλα τα αντικείμενα –μακρινά και κοντινά– καθώς το φως δεν εστιάζει ακριβώς στο σημείο που πρέπει. Είναι δηλαδή «αμέτρωπες», πράγμα που σημαίνει ότι η όρασή τους δεν είναι τέλεια χωρίς βοήθεια. Στην επιστήμη της οπτικής, αυτή η αδυναμία του ματιού να εκτελέσει άψογα τη λειτουργία του αποκαλείται διάθλαση.  

Στη μυωπία, ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή (τα δύο οπτικά στοιχεία του οφθαλμού). Έτσι, οι ακτίνες φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να φαίνονται θολά. 

Στην υπερμετρωπία, ο κερατοειδής είναι συνήθως πιο επίπεδος και ο οφθαλμός μικρότερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Στην περίπτωση αυτή οι ακτίνες φωτός εστιάζονται, θεωρητικά, πίσω από τον αμφιβληστροειδή. 

Στον αστιγματισμό, ο κερατοειδής δεν έχει, συνήθως, τέλεια σφαιρικό σχήμα αλλά ελλειψοειδές, με συνέπεια τόσο τα κοντινά όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα σε ορισμένες κατευθύνσεις. 

Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις από πλευράς ηλικίας. Επίσης, τα άτομα που έχουν γονείς με μυωπία - υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμό είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια από αυτές τις διαθλαστικές ανωμαλίες.
 
Συμπτώματα
Το πιο κοινό σύμπτωμα της μυωπίας - υπερμετρωπίας ή/και του αστιγματισμού είναι η θολή όραση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • διπλή εικόνα
 • ασάφεια στην όραση
 • αντανάκλαση ή «φωτοστέφανο» γύρω από έντονη πηγή φωτός
 • στραβισμό
 • πονοκεφάλους 
 • κούραση των ματιών
   

Σε περίπτωση συχνών πονοκεφάλων, για παράδειγμα, καλό είναι να αποκλειστούν πρώτα τα πιθανά προβλήματα όρασης, πριν προχωρήσει ο πάσχων σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
 

 • Με τις τεχνολογίες και τις τεχνικές που υπάρχουν σήμερα, μπορούμε να προβλέψουμε από τη νεογνική ηλικία αν κάποιο παιδάκι έχει προδιάθεση για μυωπία ή υπερμετρωπία, καθώς και να μετρήσουμε τον αστιγματισμό ήδη στο πρώτο ή το δεύτερο έτος της ζωής!

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί εύκολα να διαγνώσει μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμό κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης. Η ανάγκη για τον έλεγχο προκύπτει συνήθως όταν οι άνθρωποι, ενήλικες ή και παιδιά, αρχίζουν να παραπονούνται για δυσκολία στην όραση, θολερότητα κλπ. 

Παρόλα αυτά, η λαϊκή παράδοση που θέλει τα άτομα που διαβάζουν πολύ ή καταπονούν ιδιαίτερα τα μάτια τους να παθαίνουν μυωπία μετά την ηλικία των 15-20 ετών είναι μάλλον μύθος! Στην πραγματικότητα, η μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμός που θα έχει το κάθε άτομο, είναι σχεδόν προδιαγραμμένα γενετικά, και μπορούν να διαγνωσθούν και να αντιμετωπιστούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της μυωπίας και της υπερμετρωπίας, με ή χωρίς αστιγματισμό είναι με γυαλιά ή και φακούς επαφής. Ειδικά οι δεύτεροι, μπορούν να δώσουν εξαιρετική όραση στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών. Είναι πολύ απλοί, εύκολοι στη χρήση τους και φυσικά έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα γυαλιά, κυρίως σε αθλητικές και, γενικά, εντατικές δραστηριότητες. Το μόνο ρίσκο που έχουν, είναι να μεταφέρουν κάποιο μικρόβιο από το εξωτερικό περιβάλλον ή από το δέρμα του ασθενούς, μέσα στον κερατοειδή. Οι στατιστικές δείχνουν ότι 1 στα 1.000 περιστατικά που χρησιμοποιούν φακούς επαφής επί μία δεκαετία, θα κάνει μία σοβαρή κερατίτιδα, δηλαδή μία σοβαρή μόλυνση του κερατοειδούς, ενώ μερικά από αυτά τα περιστατικά θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς για να διορθωθεί το πρόβλημα. 

Στη LaserVision γίνεται λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος σε όλους τους υποψήφιους για διαθλαστική επέμβαση, με στόχο τόσο τη διαπίστωση της καταλληλότητας του οφθαλμού, όσο και την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής, ώστε το αποτέλεσμα της επέμβασης να είναι το καλύτερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. 

Βασικές προϋποθέσεις είναι:

 • κάθε υποψήφιος να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
 • να υπάρχει σταθερή όραση και διάθλαση για 1 χρόνο και,
 • να μην συνυπάρχουν άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.
   

Η ιατρική ομάδα μας, με βάση τον λεπτομερή προεγχειρητικό έλεγχο, θα επιλέξει και θα προτείνει την πλέον κατάλληλη τεχνική για κάθε περίπτωση. Πραγματοποιούμε πολλές διαφορετικές μετρήσεις σε κάθε οφθαλμό, τόσο υποκειμενικές, δηλαδή αυτές που ορίζει o ίδιος ο ασθενής, όσο και αντικειμενικές, δηλαδή αυτές που γίνονται από τα τελευταίας τεχνολογίας αυτόματα μηχανήματα τα οποία διαθέτει το Κέντρο μας.

Η LaserVision εφαρμόζει τα πληρέστερα πρωτό­κολ­λα προεγχειρη­τικού ελέγχου. Το πρωτόκολλο της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) μας είναι διεθνώς γνωστό και δι­δάσκεται εδώ και 14 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Εκτός από τη μέτρηση μυωπίας-υπερμετρωπίας ή/και του αστιγματισμού, άλλες σημαντικές παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν είναι:

 • το πάχος του λεπτότερου σημείου του κερατοειδούς

Αυτό έχει σημασία για τον καθορισμό της τεχνικής και ελέγχεται με 3 διαφορετικές μεθόδους (OCT παχυμετρία, Pentacam, Wavelight Oculyzer II).

 • η ομαλότητα,

όχι μόνο της πρόσθιας αλλά και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς. Αυτό απαιτεί ειδική τεχνολογία (Pentacam, Wavelight Oculyzer II), την οποία και χρησιμοποιούμε σε όλα τα περιστατικά.

 • το επιθήλιο του κερατοειδούς

ελέγχεται με το ειδικό πρόγραμμα του OCT προσθίου ημιμορίου.

 • ο καθορισμός του ακριβή άξονα του αστιγματισμού (όταν υπάρχει),

με 4 διαφορετικές τεχνολογίες (Pentacam, Wavelight Oculyzer II, Cassini, Wavelight Topolyzer Vario).

 • η αυστηρή μελέτη του μεγέθους της κόρης του οφθαλμού,

τόσο σε φωτεινές όσο και σε σκοτεινές συνθήκες, με την τεχνολογία Procyon. Αυτό καθορίζει την ποιότητα της όρασης που μπορεί να έχει ένα άτομο μετά την επέμβαση σε πολύ σκοτεινές συνθήκες. 

Ευτυχώς, η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα ακριβέστατης και μόνιμης διόρθωσης της μυωπίας - υπερμετρωπίας ή/και του αστιγματισμού με χειρουργική επέμβαση, που αξιοποιεί την τεχνολογία LASER πάνω στον κερατοειδή χιτώνα, με σκοπό την αλλαγή των οπτικών ιδιοτήτων του (το πόσο καλά εστιάζει), ώστε ο οφθαλμός να γίνει εμμετρωπικός και να αποκατασταθεί η όραση. Η επέμβαση αυτή επιτρέπει στο άτομο να βλέπει πολύ καλά, χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. 

Η επέμβαση διόρθωσης της όρασης με LASER εγκρίθηκε από τον FDA (ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) το 1995. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 1.500.000 τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή και συχνότερα εφαρμοζόμενη τεχνική, εδώ και περίπου 20 χρόνια. Σ’ αυτήν διαχωρίζεται το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς (δημιουργία κρημνού-flap) με femtosecond laser, και στη συνέχεια γίνεται η σμίλευση του κερατοειδούς με Excimer laser για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επανατοποθέτηση του κρημνού στην αρχική θέση του, αφήνοντας την επιφάνεια του οφθαλμού σχεδόν άθικτη.
 

 • Από το 2006, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά LASIK με Femtosecond Laser (χωρίς νυστέρι), με εντυπωσιακή επιτυχία. Το κέντρο μας υπήρξε το πρώτο στην Ελλάδα που εφάρμοσε την τεχνική αυτή, ενώ σήμερα το femtosecond laser χρησιμοποιεί­ται στο 60% περίπου των επεμβάσεων LASIK στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια συμπληρωματική, προφυλακτική τεχνική, την οποία αναπτύξαμε στη LaserVision, και η οποία χρησιμοποιεί βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και υπεριώδες φως (UVA) μετά τη συνηθισμένη επέμβαση του LASIK, παρέχοντας μία επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα για τη σταθεροποίηση του αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει πολύ λιγότερες επανεπεμβάσεις ειδικά σε μεγάλους βαθμούς μυωπίας ή/και αστιγματισμού. Η δική μας εμπειρία στη LaserVision απέδειξε, για πρώτη φορά στην παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα, ότι η τεχνική LASIK  Xtra παρέχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και σταθερότητα και στη διόρθωση της υπερμετρωπίας. 

Η PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) αποτελεί παλαιότερη τεχνική, κατά την οποία η επέμβαση γίνεται απευθείας στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Παραλλαγές της μεθόδου αναφέρονται με τις ονομασίες LASEK και Εpi – LASIK.

PRK

 • Δεν προϋποθέτει τομή στον κερατοειδή.
 • Εφαρμόζεται ακόμα και σε κερατοειδείς που θεωρούνται «λεπτοί» ή που έχουν κάποια σημαντική ανωμαλία.
 • Υπάρχει μικρή πιθανότητα υποστροφής του αποτελέσματος, ιδιαίτερα σε υψηλές μυωπίες.
 • Δεν χρησιμοποιείται για διόρθωση υπερμετρωπίας και μεγάλων βαθμών αστιγματισμού.
 • Η επάνοδος της φυσιολογικής όρασης είναι πιο αργή σε σχέση με το LASIK.
 • Χρησιμοποιείται για μυωπίες κάτω των 5 βαθμών.
 • Το βράδυ μετά την επέμβαση, μπορεί να παρουσιαστεί πόνος στα μάτια.
 • Απαιτείται χρήση κολλυρίων (αντιβίωση και κορτιζόνη) για περίπου δύο μήνες.
   

LASIK

 • Υπάρχει σχετικός περιορισμός εφαρμογής της μεθόδου, εάν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός.
 • Η σμίλευση είναι πάρα πολύ σταθερή και οι πιθανότητες για επανεπέμβαση πολύ μικρές.
 • Αποτελεί την κύρια τεχνική που εφαρμόζεται σε υπερμετρωπίες και υψηλούς αστιγματισμούς.
 • H όραση επανέρχεται σε πολύ καλά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες.
 • Μπορεί να εφαρμοστεί για μυωπίες από το ελάχιστο όριο, συνήθως 1 μέχρι και σχεδόν 13-14 βαθμούς.
 • Είναι ανώδυνη μέθοδος.
 • Απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας με κολλύρια (αντιβίωση και κορτιζόνη), συνήθως για μία εβδομάδα.

 

Ένθεση Μόνιμου Ενδοφακού

Σε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας, εξαιρετική επιλογή αποτελεί και η τεχνική ένθεσης μόνιμου φακικού ενδοφακού (ICL). Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει την είσοδο ενός διορθωτικού ενδοφακού (στο μέγεθος ενός φακού επαφής), στον χώρο ανάμεσα στον κερατοειδή και την ίριδα. Διενεργείται με τη βοήθεια αναισθητικών σταγόνων και είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ η αποκατάσταση της όρασης είναι εξαιρετικά γρήγορη.

Αποτελεί σήμερα την πλέον σύγχρονη τεχνολογία παγκοσμίως, η οποία συνδυάζει δύο τύπους laser, (femtosecond laser FS200 και excimer laser ΕΧ500). Το Εxcimer Laser ενεργεί με εκπληκτική ακρίβεια. Δεν μεταφέρει θερμότητα, και γι’ αυτό λέγεται «κρύο» laser. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κερατοειδής τέλεια διαμορφωμένος, που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή. To WaveLight® FS200 παρέχει ταχύτητα και εξατομικευμένη θεραπεία.
 
Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι τα εξής:

 • Εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για κάθε ασθενή.
 • Σημαντική μείωση του χρόνου διάρκειας της επέμβασης.
 • Απευθείας μεταφορά  προεγχειρητικών μετρήσεων και δεδομένων (Pentacam τομογραφία κερατοειδούς), μέσω δικτύου WaveNet.
 • Καλύτερος έλεγχος των οφθαλμικών κινήσεων κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με την ενσωματωμένη ταχύτατη συσκευή ανίχνευσης (Eye Tracker 1050 Hz-type).

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους επέμβαση, έτσι και στις διαθλαστικές επεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές, οι οποίες βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνιες και αντιμετωπίσιμες. Πριν από την επέμβαση, ο χειρουργός-οφθαλμίατρος θα σας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια ποιες μπορεί να είναι αυτές, ενώ την ημέρα της επέμβασης, θα σας ζητηθεί να υπογράψετε έγγραφη συγκατάθεση (Informed Consent), όπως γίνεται με όλες τις επεμβατικές πράξεις.

Γενικές Οδηγίες πριν την επέμβαση

 • φορέστε άνετα ρούχα.
 • αποφύγετε τη χρήση αρωμάτων και μακιγιάζ.
 • γευματίστε όσο το δυνατόν πιο ελαφρά.
 • φροντίστε να έχετε έναν συνοδό για τη διευκόλυνση της μετακίνησής σας, προς και από το κέντρο μας.
 • Θα είναι προτιμότερο να βρίσκεστε στο χώρο του κέντρου μας, τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την επέμβαση. Έτσι, διασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για να απαντηθούν απορίες που ίσως προκύψουν την τελευταία στιγμή. Ο χρόνος αυτός απαιτείται επίσης για τις τελικές μετρήσεις που μπορεί να χρειαστούν.
 • στη φάση αυτή θα σας δοθούν και οι μετεγχειρητικές οδηγίες, καθώς και τα κολλύρια που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μετά από την επέμβαση.
 • υπολογίστε ότι θα παραμείνετε στο κέντρο για διάστημα περίπου 2 ωρών.  Η επέμβαση είναι σύντομη, αλλά η χειρουργική ομάδα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να σας προετοιμάσει.
 • λίγο πριν από την επέμβαση, μπορείτε εάν θέλετε, να λάβετε ένα ήπιο καταπραϋντικό χάπι (Stedon 5 mg) το οποίο χαλαρώνει, χωρίς να επηρεάζει ωστόσο την προσοχή ή τη συγκέντρωσή σας.
 • πριν την είσοδό σας στην αίθουσα του laser, θα σας δοθεί ο κατάλληλος ρουχισμός (ποδιά, σκούφος και ποδονάρια).
 • αφού ξαπλώσετε στο κρεβάτι του laser, θα σας χορηγηθούν σταγόνες τοπικής αναισθησίας στα μάτια, έτσι ώστε να μην αισθανθείτε παρά μόνο μία ελαφριά πίεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 • θα ακολουθήσει σύντομος καθαρισμός των βλεφαρίδων με ειδικό αντισηπτικό υγρό.  

Όλα "ξεκινούν" από αυτό το βήμα.

Σπάνιες Επιπλοκές 

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους επέμβαση, έτσι και στην διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με Laser, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.

Πριν από την επέμβαση, οι συνεργάτες και ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος σας εξηγούν τους πιθανούς κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν μικρές πιθανότητες για:

 • Λοίμωξη ή οίδημα (περίπου 1/5000)
 • Πιθανότητα μείωσης της όρασης
 • Ξηροφθαλμία ή έξαρση προυπάρχουσας ξηροφθαλμίας, για τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, ειδικά σε γυναίκες. 
   

Είναι πιθανόν η όρασή σας τις πρώτες ημέρες να είναι κυμαινόμενη, και μπορεί επίσης να έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα: - αίσθηση ξένου σώματος, - φαγούρα, - δακρύρροια, - ερυθρότητα, - κοκκινίλες στην άσπρη περιοχή του ματιού, - οίδημα των βλεφάρων, - ευαισθησία στο φώς, - πονοκέφαλο. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, και παροδικά. Τα κολλύριά σας, τα τεχνητά δάκρυα και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

Σε κάποιους ασθενείς (συνήθως σε άτομα με υψηλό βαθμό διάθλασης), ορισμένες φορές μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή, πραγματοποιείται συνήθως μετά τους 2 τουλάχιστον μήνες από την πρώτη επέμβαση.

Η τοπική χρήση κορτιζόνης μπορεί να ανεβάσει την πίεση του οφθαλμού προσωρινά. Θα παρακολουθήσουμε την πίεση αυτή, και ίσως χρειαστεί να τη ρυθμίσουμε προσωρινά με κάποιο πρόσθετο κολλύριο για πίεση.

Έχουμε εμπειρία δεκάδων χιλιάδων επιτυχών επεμβάσεων και έχουμε δημοσιεύσει και διδάξει διεθνώς τεχνικές για καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα.

Από τις πρώτες ώρες μετά από την επέμβαση θα ανακαλύψετε ότι μπορείτε να δείτε πολύ καλύτερα από ό,τι βλέπατε πριν, χωρίς τα γυαλιά σας. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να αισθάνεστε καλά, βέβαια, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Η όρασή σας ίσως είναι κάπως θολή (σα να κοιτάτε μέσα από καπνό), για κάποιες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να έχετε την αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, δακρύρροια και τσούξιμο. Αυτό είναι κάτι που υποχωρεί λίγο αργότερα και που σίγουρα δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας πρέπει να κρατήσετε τα μάτια σας, για όση περισσότερη ώρα μπορείτε, κλειστά. Αυτό θα σας ανακουφίσει.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τι –και για πόσο– πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, επιστρέφοντας στο σπίτι.

Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι :

 • να μην παρακολουθήσετε τηλεόραση το πρώτο βράδυ.
 • να μην οδηγήσετε για 2-3 μέρες, να μην τρίψετε ή σκουπίσετε το μάτι όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, για μία εβδομάδα.
 • να αποφύγετε την επαφή με το νερό ακόμη και στα βλέφαρα.
 • το λούσιμο θα πρέπει να γίνει με το κεφάλι προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά, όπως στο κομμωτήριο.
  να αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών καθώς και έγχρωμους φακούς επαφής, για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • να φοράτε τα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε έξω.
 • να χρησιμοποιείτε τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα για να προφυλάσσεστε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • να αποφύγετε την άθληση και την κολύμβηση για την πρώτη εβδομάδα

…τις πρώτες μέρες έχετε κάπως ασταθή όραση και κάποιο/α από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • αίσθηση ξένου σώματος
 • φαγούρα
 • δακρύρροια
 • ερυθρότητα
 • κοκκινίλες στη λευκή περιοχή του ματιού
 • οίδημα των βλεφάρων
 • ευαισθησία στο φώς
 • πονοκέφαλο 
   

Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά

Τα κολλύριά σας, τα τεχνητά δάκρυα και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση, θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε. Σε κάθε περίπτωση, το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου μας είναι στη διάθεσή σας 24 ώρες το 24ωρο και καλό είναι να μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

Επίσης, σε καμία περίπτωση μη γενικεύετε τις οδηγίες, καθώς κάθε είδος επέμβασης (LASIK, PRK κλπ.) έχει τις δικές του, τις οποίες θα σας περιγράψει αναλυτικά ο χειρουργός-οφθαλμίατρος. Επίσης, ο ίδιος θα σας εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα κολλύρια και να ενσταλάξετε τις σταγόνες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της θεραπείας σας. Θα ελέγξει την όρασή σας και την επούλωση του ματιού, ενώ μετά από την πλήρη ανάρρωση, θα ελέγξει το κατά πόσο παραμένει σταθερή η μέτρηση των ματιών σας. 

Ορισμένες φορές, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή, πραγματοποιείται συνήθως, τουλάχιστον μετά τους 2 μήνες από την πρώτη επέμβαση.

Δοσολογία κολλυρίων μετά την επέμβαση

1.  Vigamox (αντιβιοτικό)          
Μία (1) σταγόνα στο μάτι όπου έγινε η επέμβαση, τέσσερεις (4) φορές την ημέρα και για διάστημα μίας εβδομάδας.

2.  Dispersadron C (κορτιζόνη)
Μία (1) σταγόνα στο μάτι όπου έγινε η επέμβαση, τέσσερεις (4) φορές την ημέρα και για διάστημα μίας εβδομάδας. 

3.  Τεχνητά Δάκρυα
Χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συχνότητα και ποσότητα, εφόσον υπάρχει σημαντική ενόχληση στα μάτια. Βοηθούν στην εφύγρανση των ματιών και κάνουν την όραση πιο άνετη.

 • Τα κολλύρια δεν ενσταλάζονται κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται πάνω από τους θεραπευτικούς φακούς επαφής που μπορεί να σας έχουν τοποθετηθεί μετά την επέμβαση.
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται ανεξαρτήτως σειράς και με διάλλειμα 2-3 λεπτών μεταξύ των δύο.
 • Φυλάξτε τα κολλύρια σε δροσερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας και άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ανακινήστε τα καλά πριν τη χρήση.
   

Οδηγίες για μετά την επιστροφή στο σπίτι

 • Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε  πολύ μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ματιών, για 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση κολλυρίων.
 • Κατά την διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με την ειδικά χάρτινη ταινία.
 • Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας.
 • Μπορείτε να γυμναστείτε 7 τουλάχιστον ημέρες μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
 • Μη κολυμπήσετε για 7 ημέρες και μην αφήσετε το νερό να τρέξει επάνω στα μάτια σας. Λούζεστε με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου και με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά, όπως στο κομμωτήριο.
 • Μη χρησιμοποιήσετε καλλυντικά προσώπου, make-up, μάσκαρα καθώς και έγχρωμους φακούς επαφής, για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως διάβασμα, θέαση τηλεόρασης, εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και να επιστρέψετε στην εργασίας σας, εφόσον νιώθετε άνετα.  
 • Δεν υπάρχει κανείς διαιτητικός περιορισμός μετά την επέμβαση. Ακολουθείστε τη φυσιολογική καθημερινή σας διατροφή.
 • Αποφύγετε να οδηγήσετε έως ότου αισθανθείτε σίγουροι για την όρασή σας. 
   

Φυσιολογικά και αναμενόμενα συμπτώματα

Μετά την επέμβαση, η όραση σας θα είναι σχετικά θαμπή, σαν να βλέπετε μέσα από γυαλιά που δεν έχουν καθαρούς φακούς. Μπορεί επίσης να νιώσετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • αίσθηση ξένου σώματος
 • φαγούρα
 • δακρύρροια
 • ερυθρότητα
 • κοκκινίλες στην άσπρη περιοχή του ματιού
 • οίδημα των βλεφάρων
 • ευαισθησία στο φως
 •  πονοκέφαλος
   

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα  είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά.
Τα κολλύρια σας, τα τεχνητά δάκρυα και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

Σε κάθε άλλη περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα στο 210-7472777 (24/7).

Δοσολογία κολλυρίων μετά την επέμβαση

1.  Vigamox (αντιβιοτικό)
Μία (1) σταγόνα στο μάτι όπου έγινε η επέμβαση, τέσσερεις (4) φορές την ημέρα και για διάστημα μίας εβδομάδας.
                                                
2.  Dispersadron C (κορτιζόνη) 
Μία (1) σταγόνα στο μάτι όπου έγινε η επέμβαση, τέσσερεις (4) φορές την ημέρα, για ένα (1) μήνα και μία (1) σταγόνα, δύο (2) φορές την ημέρα, τον δεύτερο μήνα. Το Dispersadron C θα χρησιμοποιηθεί συνολικά για δύο (2) μήνες μετά την επέμβαση.                                                                                                                                                                                                                                                     
3.  Vitamin C 1000 mg
από το στόμα, για ένα (1) μήνα. 

4.  Τεχνητά Δάκρυα
Χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε συχνότητα και ποσότητα, εφόσον υπάρχει σημαντική ενόχληση στα μάτια. Βοηθούν στην εφύγρανση των ματιών και κάνουν την όραση πιο άνετη.                                                                                                                         

Αν νιώθετε σημαντικό πόνο τις πρώτες 1-3 ημέρες χρησιμοποιείστε ένα δισκίο Lonarid N κάθε 4-6 ώρες.
 

 • Τα κολλύρια δεν ενσταλάζονται κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου.
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται πάνω από τους θεραπευτικούς φακούς επαφής που μπορεί να σας έχουν τοποθετηθεί μετά την επέμβαση.
 • Η ενστάλαξη των κολλυρίων γίνεται ανεξαρτήτως σειράς και με διάλλειμα 2-3 λεπτών μεταξύ των δύο.
 • Φυλάξτε τα κολλύρια σε δροσερό μέρος μακριά από πηγές θερμότητας και άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ανακινήστε τα καλά πριν τη χρήση.
   

Οδηγίες για μετά την επιστροφή στο σπίτι

 • Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε  πολύ μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ματιών για 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση κολλυρίων.
 • Κατά την διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με την ειδικά χάρτινη ταινία.
 • Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας.
 • Μπορείτε να γυμναστείτε 7 τουλάχιστον ημέρες μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
 • Μη κολυμπήσετε για 7 ημέρες και μην αφήσετε το νερό να τρέξει επάνω στα μάτια σας. Λούζεστε με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου και με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά, όπως στο κομμωτήριο.
 • Μη χρησιμοποιήσετε καλλυντικά προσώπου, make-up, μάσκαρα καθώς και έγχρωμους φακούς επαφής, για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως διάβασμα, θέαση τηλεόρασης, εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και να επιστρέψετε στην εργασίας σας, εφόσον νιώθετε άνετα.  
 • Δεν υπάρχει κανείς διαιτητικός περιορισμός μετά την επέμβαση. Ακολουθείστε τη φυσιολογική καθημερινή σας διατροφή.
 • Αποφύγετε να οδηγήσετε έως ότου αισθανθείτε σίγουροι για την όρασή σας. 
   

Φυσιολογικά και αναμενόμενα συμπτώματα

Μετά την επέμβαση, η όραση σας θα είναι σχετικά θαμπή, σαν να βλέπετε μέσα από γυαλιά που δεν έχουν καθαρούς φακούς. Μπορεί επίσης να νιώσετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα: 

 • αίσθηση ξένου σώματος
 • φαγούρα
 • δακρύρροια
 • ερυθρότητα
 • κοκκινίλες στην άσπρη περιοχή του ματιού
 • οίδημα των βλεφάρων
 • ευαισθησία στο φως
 • πονοκέφαλος
   

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα  είναι απολύτως φυσιολογικά και παροδικά.
Τα κολλύρια σας, τα τεχνητά δάκρυα και ένας καλός ύπνος μετά την επέμβαση θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

Σε κάθε άλλη περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα στο 210-7472777 (24/7).