Βασίλειος Σκουτέρης

Βασίλειος Σκουτέρης, MD

FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Τ. Επιμελητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Οξφόρδης

Ειδικότητες

 • Παθήσεις της ώχρας κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς
 • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Χειρουργική αφαίρεση καταρράκτη
 • Διαθλαστική χειρουργική
 • Παιδοφθαλμολογία

O Δρ. Βασίλης Σκουτέρης αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Πατρών, και στη συνέχεια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την οφθαλμολογία στο ιατρείο του καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Α. Κανελλόπουλου.

Συνέχισε στο Γενικό νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, όπου και ειδικεύτηκε στην παιδοφθαλμολογία και ολοκλήρωσε την ειδικότητα στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας έλαβε, από το υπουργείο Υγείας, υποτροφία για να μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης) για τρεις μήνες, όπου συμμετείχε στην ομάδα του Mr CK Patel. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας, ο Δρ. Σκουτέρης απέκτησε τον τίτλο του ειδικού οφθαλμιάτρου, επιτυγχάνοντας στις καθιερωμένες εξετάσεις και μάλιστα με την υψηλότερη βαθμολογία.

Την επόμενη χρονιά, συμμετείχε στις Πανευρωπαϊκές εξετάσεις Οφθαλμολογίας στο Παρίσι με επιτυχία, και απέκτησε τον τίτλο Fellow of the European Board of Ophthalmology (FEBO).

Ο Δρ. Σκουτέρης, μετά την λήψη ιατρικής ειδικότητας, μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης, κατέχοντας έμμισθη θέση επιμελητή (clinical Fellow), όπου για παραπάνω από δύο χρόνια, εξειδικεύτηκε στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλικιακή εκφύλιση ωχράς και στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στις κλινικές της καθηγήτριας του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης Prof. Susan Downes και του Prof. Victor Chong.

Χειρουργικά συνέχισε την εξειδίκευση, και συμμετείχε στην ομάδα του παγκοσμίου φήμης χειρουργού Mr Paul Rosen αλλά και της Prof. Downes. Επίσης, κατά την εξειδίκευση του στην Οξφόρδη, ασχολήθηκε και με τις γενετικές παθήσεις του οφθαλμού (κληρονομικές) αλλά και με τις ενδοφθάλμιες φλεγμονές (ραγοειδίτιδες).

Έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις (καταρράκτη, μυωπίας/υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, ενδουαλοειδικές εγχύσεις κλπ), ενώ το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει δεκάδες παρουσιάσεις σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.

Είναι μέλος:
 • Της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής ακαδημίας (ΑΑΟ)
 • Της Ευρωπαϊκής εταιρίας Καταρράκτη και διαθλαστικής χειρουργικής (ESCRS)
 • Της Διεθνούς εταιρίας διαθλαστικής χειρουργικής (ISRS)
 • Της Ελληνικής οφθαλμολογικής εταιρίας (ΕΟΕ)
 • Του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών καθώς και
 • Του Βρετανικού Ιατρικού συμβουλίου (GMC)
Μίλησε με έναν ειδικό
Μίλησε με έναν ειδικό