«Το γλαύκωμα, από τις κύριες ασθένειες τύφλωσης στον δυτικό κόσμο, παραμένει μια ύπουλη πάθηση, καθώς συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Έχει αποδειχτεί επίσης ότι μόνο οι μισοί περίπου απ’ όσους έχουν διαγνωστεί με την πάθηση εφαρμόζουν τη θεραπεία που τους έχει δοθεί, παρότι κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την όρασή τους. Σήμερα μια πρωτοποριακή επέμβαση, με τοποθέτηση ειδικής μικροσκοπικής βαλβίδας, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πάθηση».
Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Βερολίνο, ομιλητής και εισηγητής στο Συνέδριο της Αμερικανοευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμικής Χειρουργικής Manfred Tetz. «Οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα έπρεπε να συμβουλεύουμε τους ασθενείς να κάνουν επεμβάσεις γλαυκώματος πιο νωρίς», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Έλληνας καθηγητής Οφθαλμολογίας Αναστάσιος Κανελλόπουλος, διοργανωτής του Συνεδρίου και επίσης μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Αμερικανοευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμικής Χειρουργικής. Υπογραμμίζει δε ότι ο ιατρικός φάκελος ενός ασθενούς με γλαύκωμα αποτελεί δυστυχώς πολλές φορές μια δραματική ιστορία για το πώς ένας άνθρωπος τυφλώνεται λόγω του ότι η πάθησή του δεν διαγνώστηκε εγκαίρως ή δεν αντιμετωπίστηκε σωστά.
«Πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα και να κατευθυνθούμε, ως πρώτο βήμα, στη χειρουργική αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Υπάρχουν και παρουσιάστηκαν πολλές νέες μέθοδοι, ειδικές μι- κροσκοπικές βαλβίδες, που τοποθετούνται στον οφθαλμό με μικρή παρέμβαση και μπορούν να μειώσουν την αντίσταση της αποχέτευσης του υγρού από τον πρόσθιο θάλαμο του οφθαλμού, που θεωρείται ο κύριος παράγοντας του γλαυκώματος», τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος.
ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ
Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, MD
Χειρουργός – Οφθαλμίατρος